Annonce
Aarhus

En uge siden to drab rystede Aarhus: Ingen anholdte og 'ingen kommentarer'

Det var her på parkeringspladsen foran boligblokken på Lenesvej i Brabrand et voldsomt knivstikkeri udviklede sig drab, da en 42-årig mand fra Viborg mistede livet for en uge siden. Foto: Jens Thaysen
Findestedet for en af de afbrændte biler blev mandag eftermiddag og aften undersøgt i flere timer. Østjyllands Politi ønsker ikke at fortælle, hvorfor de var på stedet fem døgn efter bilen blev fundet. Og Rigspolitiet kommenterer ikke på grupperingers geografiske placering.
Annonce

AARHUS: Torsdag er det en uge siden, at århusianerne vågnede op til en af de mest usædvanlige nyheder i mange år. To mænd var blevet dræbt med få timers mellemrum.

En 25-årig mand blev skuddræbt på parkeringspladsen ved Jydsk Væddeløbsbane klokken 19.10 onsdag aften, mens der stadig var masser af aktivitet i staldene. Og klokken 03.50 natten til torsdag blev en 42-årig mand dræbt af knivstik på en parkeringsplads på Lenesvej i Brabrand, hvor også en 23-årig mand blev alvorligt såret, og en 28-årig mand kom lettere til skade af knivstik.

Allerede torsdag aften kom det frem, at den 25-årige dræbte var den århusianske rapper, Shmur, mens den 42-årige mand havde bopæl i Viborg og var prospect hos Satudarahs Aalborg-afdeling.

I ugen der er gået har de to drab optaget borgerne i Aarhus, og snakken er gået. For var der en sammenhæng - og hvis ikke, hvad er den matematiske sandsynlighed så for, at to drab sker inden for få timer. Og hvorfor vælger eventuelle gerningsmænd at skyde en 25-årig mand ned en onsdag aften på et sted, hvor der er masser af "almindelige" mennesker.

En uge efter de to drab er det stadig begrænset, hvor mange informationer der er kommet ud. Det eneste, vi ved med nogenlunde sikkerhed, er, at Østjyllands Politi meget hurtigt meldte ud, at der ikke er noget, der indikerer, at de to drab er relaterede.

Annonce

Undersøgte forladt gård fem døgn efter fund

Hvis vi tager skuddrabet først, så sendte Østjyllands Politi fredag morgen en pressemeddelelse ud, hvor de søgte vidner i forbindelse med fundet af to afbrændte biler, der havde relation til skuddrabet på Væddeløbsbanen.

- I forlængelse af drabet på Observatorievej er det politiets opfattelse, at de to brande skal ses i sammenhæng med drabet på den 25-årige ved Jysk Væddeløbsbane, skrev Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.


Vi kommenterer ikke på specifikke gruppers størrelse, geografiske placering eller indbyrdes styrkeforhold.

Rigspolitiet


Bilbrandene skete onsdag aften i tidsrummet 20.30-21.30. Offentligheden blev spurgt om hjælp fredag morgen, men mandag eftermiddag og aften var politiet i gang med undersøgelser på Rasborgvej 16 i Solbjerg, hvor den ene bil blev fundet.

Fire politibiler holdt på adressen, og også betjente i DNA-dragter blev spottet. Østjyllands Politi ønsker ikke at fortælle, hvorfor de var på adressen hele fem døgn efter, den afbrændte bil blev fundet.

- Jeg kan bekræfte, at vi har været til stede på adressen mandag, men ikke yderligere om i hvilken anledning, lyder svaret fra Østjyllands Politis presseafdeling - der ikke er vendt tilbage på spørgsmålet om, hvorvidt politiet ikke havde lavet undersøgelser på adressen allerede onsdag aften.

Det var her foran hestefolden på Jydsk Væddeløbsbane, at den 25-årige rapper Shmur blev dræbt af skud. Efterfølgende blev to biler brændt af to forskellige steder udenfor Aarhus. Foto: Jens Thaysen

Udover bilen på Rasborgvej var der endnu en bilbrand ved Pindsmøllevej 31 i Edslev ved Hørning klokken cirka 21.30 onsdag aften.

Torsdag efter drabet kørte Østjyllands Politi den mobile politistation til først Lenesvej i Toveshøj og siden til Rosenhøj for at skabe tryghed og give borgerne mulighed for at få en snak med politiet.

En kvik læser spurgte Århus Stiftstidende; "Toveshøj giver mening. Men hvorfor Rosenhøj, når Væddeløbsbanen ligger i Aarhus C?".

Rapperen Shmur kom fra Rosenhøj, så man må formode, at Østjyllands Politi ønskede at være i det miljø, rapperen havde relationer til for at tale med borgerne der.

Annonce

Nye grupperinger i Aarhus?

I forhold til det voldsomme knivstikkeri på Lenesvej i Brabrand kigger Østjyllands Politi ind i de kriminelle grupperinger i Aarhus.

Den 42-årige dræbte mand fra Viborg havde relation til rockergrupperingen Satudarah, så et nærliggende spørgsmål vil være, om rockergrupperingen har vist interesse for Aarhus og/eller måske samarbejder med grupperinger i Aarhus.

Til det spørgsmål har Østjyllands Politi ingen kommentarer.

Det er Nationalt Efterforskningscenter, NEC, der monitorerer rocker- og bandegrupper i Danmark.

Århus Stiftstidende har spurgt NEC om, hvorvidt det har observeret nye grupperinger i Aarhus, herunder Satudarah.

Rigspolitiet svarer:

- Politiet følger udviklingen i de kriminelle miljøer tæt, og vi tilpasser løbende vores indsats derefter. Vi kommenterer ikke på specifikke gruppers størrelse, geografiske placering eller indbyrdes styrkeforhold.

Østjyllands Politi var massivt tilstede på begge gerningssteder dagen efter drabene. På Lenesvej i Brabrand undersøgte politihunde et stort område på både selve parkeringspladsen men også i grønne områder omkring den. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Undersøger mange henvendelser

Torsdag eftermiddag i sidste uge var Østjyllands Politi tilstede ved en større aktion på Gudrunsvej i Brabrand med kampklædt politi. Politiet bekræftede, at aktionen hang sammen med de to drab, men siden er der ikke meldt yderligere ud om selve aktionen.

Den seneste officielle melding vedrørende de to drab kom lørdag. Her lød det:

Der er fortsat en bred intensiv efterforskning af begge drab med henblik på at finde gerningsmændene. Efterforskningen har for nuværende ikke bibragt afgørende nyt. I forhold til de to bilbrande har vi haft en del henvendelser. Vi er i gang med at undersøge disse henvendelser i forhold til vores efterforskning.

I forbindelse med de to drab blev otte personer anholdt i løbet af natten til torsdag i sidste uge. De blev dog alle løsladt i løbet af dagen torsdag efter at have været afhørt med henblik på at fastlægge deres rolle i sagerne.

Ingen af de otte blev fremstillet i grundlovsforhør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Aarhus

Coronasmitten fylder mere og mere i Aarhus: På et døgn er der fundet yderligere 79 smittede

Aarhus

Mundbindene har fundet vej i de århusianske busser - men stadig mange tager turen uden

Annonce