Annonce
Livsstil

En varm stund omkring bålet i vinterhaven

Løgsuppe smager forrygende til en kold januar. Foto: Pernille Hoffmann
Er der noget så godt som at tage hul på et helt nyt og frisk år? Nu er det her. Det nye år ligger åbent foran os med håb og drømme og muligheden for at gøre det hele meget bedre end sidste år.

Én af de ting, der hvert år står på min liste over nytårsforsætter, er at spise mere grønt og spise lokale fødevarer i sæson. Men som bekendt er det altså ikke helt så nemt på vores breddegrader. På denne tid af året er der ikke ret meget andet end kartofler, rodfrugter, lidt genstridigt kål og løg.

Jeg længes efter varme solmodne tomater, nybælgede ærter og knasende sprøde salatblade. Men det lader vente på sig nogle måneder endnu.

Mine svigerforældre har en kæmpestor landbohave, hvor de dyrker masser af grøntsager, sommerblomster og georginer. Min svigerfar er søn af en kartoffelavler fra Vestjylland, og han er rundet af en generation, hvor alt, hvad man kunne dyrke, selvfølgelig blev dyrket, høstet, tørret, syltet og henkogt.

Annonce

Jeg er dybt fascineret af den naturlighed og selvfølgelighed, hvormed de dyrker have.

Når mine svigerforældres have er på sit højeste i juli og august, er det en stor luksus at gå gennem haven med en kurv og høste af alt den overflod. Der bliver skiftet lidt ud i nyttehaven fra år til år, men der er altid kartofler, kål, rødbeder, gulerødder og løg. Masser af løg, som stort set rækker hele året til både mine svigerforældres og vores families forbrug.

Suppe over bål

Jeg synes, at løg er en fantastisk grøntsag, og der findes så mange skønne sorter. Løg kan være milde og saftige og mørke og intense. Løg kan løfte en pølsemad og give gryderetter fylde. Men løg spiller oftest en birolle i alverdens sammenhænge. Jeg synes, løget fortjener at spille hovedrolle bare en gang imellem.

Vi har lige lagt julen og nytåret bag os. Vi har spist os igennem store mængder vidunderlig mad. Måske har du det ligesom mig, at januar gerne må være en måned, hvor de store kulinariske udskejelser får en lille pause.

Til løgsuppe hører der ostebrød. Den nemme version er en skive brød smurt med smør på begge sider og en skive ost. Herefter steges brød med ost på en pande, til det bliver lysebrunt. Foto: Pernille Hoffmann

På en kold og klar januardag vil min bålanbefaling være at iklæde sig godt med varmt tøj, find tæpper og skind frem og arrangere dem på en bænk ved et godt bål. Find en gammel gryde frem - du behøver ikke noget fancy udstyr. Brug risten fra en grill sat oven på et par havefliser eller granitsten, så har du et udmærket stativ at sætte gryden på.

Løg er en fantastisk grøntsag, og der findes så mange skønne sorter. Foto: Pernille Hoffmann

Månedens opskrift er en løgsuppe, der bare smager forrygende. Den indeholder meget få ingredienser, og den er både nem og hurtig at tilberede. Friske løg er meget skarpe i smagen, men så snart løgene er klaret i lidt smør og har simret i grøntsagsbouillon, bliver smagen rund, mild og fyldig.

Suppen kan spises, som den er, men kan også suppleres med ostebrød til at dyppe i suppen. Min påstand vil være, at uanset hvor tomt køleskabet måtte være, er det altid muligt at fremtrylle en god løgsuppe.

Ryk tæt sammen om bålet og nyd samværet og varmen fra bålet og suppen. Det er for mig opskriften på en skøn dag i vinterhaven.

Annonce

Løgsuppe til fire personer

1 solohvidløg

4 bananløg

3 almindelige løg

10-15 friske timiankviste

3 laurbærblade

1 stk. grøntsagsbouillonterning

2-3 spsk. smør til stegning

1 liter vand, cirka

Evt. et skvæt tør hvidvin

Salt og peber

Annonce

Sådan gør du

Skær løgene i halve og derefter i smalle både. Hak hvidløget i små tern.

Sæt din gryde over et godt glødebål og vent lidt, til gryden er varm. Læg smørret i gryden, og når det begynder at smelte, hældes løg, hvidløg og urter i gryden, og der krydres med salt og peber. Det er vigtigt, at du er over gryden og rører flittigt i den. Hverken smør eller løg må tage farve. Hvis du synes, det går lidt for stærkt, så tag gryden af bålet og lad den køle lidt af.

Når løg og hvidløg er stegt blanke, hældes vandet over, og bouillon tilsættes. Lad suppen koge i 10-15 minutter, eller til løgene er helt bløde og møre. Smag på suppen undervejs og tilsæt salt og peber efter behov.

Til løgsuppe hører der ostebrød. Den nemme version er en skive brød smurt med smør på begge sider og en skive ost. Herefter steges brød med ost på en pande, til det bliver lysebrunt.

En anden variant består af en god håndfuld fintrevet parmesanost, to spiseskefulde hakket frisk rosmarin rørt sammen med to spiseskefulde grov sennep. Den grove ostemasse smøres på en skive brød og steges herefter i lidt smør på en pande over bålet.

Om Pernille Hoffmann Køppen

Pernille Hoffmann Køppen står bag bloggen og instagramprofilen Backyard Stories, hvor hun deler ud af sine opskrifter og sin passion for mad over bål. Hun har skrevet bogen ”Mad over bål” som en inspirationsbog til mad i det fri. Hun bor med sin familie i Ry i Østjylland.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Navne

Efter sygdom og massiv kritik åbner Memet ny delikatessebutik: - Jeg har lært af mine fejl, og intet bliver som før

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Debat

Ny sportsgren i Aarhus: Hvor længe kan byrådspolitikerne stå på hovedet for AGF?

Annonce