Annonce
Kultur

En vej væk fra flygtige forbindelser: Grafikmappe genopstår 50 år efter den første

Gruppen i gang med at trykke Hans Krulls værk på håndpressen på Godsbanen. Fra venstre Tine Hind, Hans Krull, Frank Brahe, Thomas Kruse og Finn Knudsen. Per Brahe var på Bali, hvor han bor. Foto: Flemming Krogh

Seks århusianske kunstnere laver værker, samler dem og sælger dem billigt.

Annonce

AARHUS: "Vi vil sælge originalgrafik ganske, ganske billigt".

For 50 år siden besluttede en gruppe århusianske grafikere at leve op til den sætning - og gjorde det.

Nu har en gruppe af byens grafikere taget sagen op. De gør det samme. Derfor vil det snart være muligt at købe seks grafiske værker til 500 kroner.

Per Brahe ejede dengang Galleri 58 i Vestergade og udgav grafikaviserne fra 1969 til 1971.

Nu har hans fætter Frank Brahe taget ideen op. Han har overtalt fem kunstnere til at være med foruden sig selv.

De er netop blevet færdige med det sidste tryk, som Hans Krull lægger navn til. I Godsbanens trykkeri blev sidste hånd forleden lagt på værket, og 10. maj vil værkerne med de sort-hvide tryk blive solgt samlet i mappe fra Krulls café "Under masken", Bispegade 3 i Aarhus.

Mappen og Røde Mor

Grafikavisen kan ses og købes ved en reception i Cafe Under Masken, Bispegade 3, Aarhus. Fredag 10. maj kl. 16.Medvirkende kunstnere er: Per og Frank Brahe, Tine Hind, Finn Knudsen, Hans Krull og Thomas Kruse.

.

Røde Mor er et dansk kunstnerkollektiv med et erklæret socialistisk standpunkt. Kollektivets musikgruppe eksisterede fra 1969 til 1978 og genopstod i 2002. Gruppen var fra starten en trio bestående af Troels Trier, der sang, Lars Trier på guitar og Ole Thilo på klaver.

Thomas Kruse med det værk, han lavede til udgaven af mappen for 50 år siden. Foto: Hans Petersen
Annonce

Med både dengang og nu

Der er det helt særlige ved historien, at en af deltagerne anno 2019 også var med til at lave den første mappe.

Thomas Kruse hedder han, 75 år, og til september har han boet 50 år i Sjællandsgade. Ud over at være grafiker har han været scenograf på Aarhus Teater og teatret Svalegangen. Han lavede grafik og plakater i kunstnerkollektivet Røde Mor, der lavede en grafikavis hos Per Brahe og i 1970 spillede koncert i hestestalden i Vestergade 58, hvor Per Brahe havde galleri.

Finn Knudsen fortæller på sit værk en historie fra sin barndom. Foto: Hans Petersen
Annonce

Ophavsmanden er på Bali

Per Brahe havde taget initiativet til den første mappe, Grafikavisen, som han kaldte den. En avis var det ikke, men en mappe med originale kunsttryk. En mappe blev solgt for kun 10 kroner og var et produkt af tiden og tanken om, at kunsten skulle ud til folket. Den sidste mappe - i 1971 - var nummer ni, og nu kommer så den tiende.

Selv om Per Brahe de seneste 25 år har boet i udlandet, 20 i New York og fem på Bali, er han også i mappen med et værk.

- Under en dialog på Facebook med Per i 2017 fik jeg ideen til at hylde og fejre Grafikavisen 50 år efter den første udgivelse ved at udgive nummer 10. Jeg ville slå et slag for håndværket og den analoge kunst, vi kan røre og måske beholde. Jeg tænkte, at verden stort set er reduceret til digitale algoritmer, klikbaite og flygtige forbindelser, forklarer Frank Brahe på 49 år. Til daglig arbejder han som grafiker hos DGI i Vingsted og bor med kone og tre børn i Søften. Han laver også undergrundstegneserier for det århusianske forlag Gymnoten og har tidligere udgivet undergrundsblade om film, bøger og tegneserier og illustreret humørbøger med Rune T. Kidde blandt en del andet.

Tine Hind medvirker med dette tryk. Foto: Hans Petersen
Annonce

Højt humør

Den nye "Grafikavisen" er trykt på en håndholdt trykpresse på Godsbanen i Aarhus.

Maskinen er en gave til stedet, leveret af grafikeren Finn Knudsen, som også har bidraget med et stykke grafik. Og så har han - med sit kendskab til maskinen - hjulpet de andre med at trykke.

Frank Brahe har samlet kunstnerne. Han kendte i forvejen Thomas Kruse, Finn Knudsen og Hans Krull, som han har lavet mange opgaver med.

Thomas Kruse fik Tine Hind med, og så ville Per Brahe også gerne bidrage.

- Det hele er rullet lige så stille af sted med masser af godt humør, tryksværte på tøj og fingre, godt sammenhold og hårdt arbejde omkring håndværket, siger Frank Brahe.

Titlen på produktet er "Med mennesker", og fredag 10. maj kl. 16 kan det ses og købes i cafeen "Under masken".

Per Brahes værk. Privatfoto
Frank Brahes værk. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Statsminister, hvad er meningen?

Aarhus For abonnenter

Vagtfirma på Aarhus Ø: - De unge er ved at smadre en århusiansk turistperle

Aarhus For abonnenter

Efter ny uro på Aarhus Ø: Antallet af private vagter fordobles

Annonce