Annonce
Kultur

En vellykket eurobudding

Den tværnationale TV-thriller »Mord uden grænser - The Team« fungerer takket være solidt spil og et medrivende opklaringsarbejde.

Annonce

Tilbage i 1980erne ville man have kaldt en dansk-tysk-belgisk filmproduktion for en »europudding«, og med det ville man ikke have ment noget godt. Når en filmproduktion skulle finansieres i flere lande, betød det nemlig også indrømmelser til et tværnationalt valg af locations, skuespillere og filmarbejdere, der tog mere højde for kontraktuelle forpligtelser end for det kunstneriske. Det førte meget ofte til usammenhængende film, udstyret med skuespillere, der leverede et miskmask af diverse europæiske accenter.

Så galt er det ikke gået i den europæisk producerede »Mord uden grænser - The Team«, som er DRs nye søndagsserie. De skurrende, skiftende accenter er der ganske vist til overflod, og de leveres blandt andre af den altid solidt velspillende Lars Mikkelsen på den internationale rolleliste, men her er der god mening i sprogbilledet.

Det er nemlig lykkedes seriens konceptuerende instruktør, netop afdøde Kathrine Windfeld, at få de hurtigt skiftende baggrundsmiljøer i København, Antwerpen og Berlin til at glide sammen og forme et interessant, om end flimrende hele. Europas storbyer er bevidst gengivet som frostkolde glasbyer uden megen hygge og Gemütlichkeit - den perfekte baggrund for hovedhandlingen om kynisk handel med østeuropæiske kvinder og hvidvask af sorte penge.

Seriens titelhold bliver samlet, da prostituerede i forskellige europæiske byer efter tur bliver fundet dræbt på samme bestialske facon. Lars Mikkelsen er den danske efterforsker Harald Bjørn, der introduceres, mens han under en bjergklatring via telefonen mobiliseres til The Team.

Han tøver, fordi den tyske efterforsker på holdet er Jackie Mueller (spillet af tyske Jasmin Gerat), med hvem - antydes det - han tidligere har haft en lidenskabelig affære, der kom til at gøre ondt. (Det skal nok skabe problemer for ham senere i serien, ikke mindst i forhold til hans højgravide kone!)

Fra Belgien kommer den unge politikvinde Alicia Verbeek (Veerle Beatens), der slås med sine egne problemer i form af en kvindelig boss, der ikke spiller med åbne kort.

I forhold til DRs tidligere serier er den psykologiske karaktertegning holdt i ave af thrillermysteriets fortløbende afvikling, selv om man noterer sig, at en af de efterhånden faste skabeloner fra dansk TV-dramatik også er vandret over i denne internationale produktion: Det er kvinderne, der er de mest professionelle, og kvindernes ægtefæller, som derhjemme tager sig af madlavning og at huske børnenes fødselsdage.

I pagt med denne ånd har også Harald Bjørn en hustru, der er retspsykolog, og som han konsulterer, når han er gået i stå med efterforskningen. Selv har han en blød side, der betyder, at han personligt tager sig af syge illegale flygtninge, der bliver fundet i et københavnsk luderhotel.

I første omgang virker opklaringen af mordene lidt for enkel og ligetil, men heldigvis kompliceres sagerne tilfredsstillende, ikke mindst da nogle sadistiske håndlangere hele tiden er to skridt foran »The Team«, og afliver ubehagelige vidner. Det fører blandt andet til en torturscene, der giver serien en foruroligende realistisk kant.

Den danske producent Nordisk Film, der med denne serie har villet give et kvalitetsbud på et stykke TV-dramatik, der ikke er produceret inden for DRs mure, har intet at skamme sig over. Stiger man først på holdet, der skal se »Mord uden grænser - The Team«, bliver det svært at stige af igen.

»Mord uden grænser - The Team« er på otte afsnit og sendes på DR1 søndage klokken 20.00.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce