Annonce
Debat

En verden fuld af mangelvarer

Verner Lynge, journalist og lærer.

”Din foto-dimmer dukker ikke op, fordi du sidder og bander til skærmen”. Kvinden i mit liv, som praktisk nok er hende, jeg også er gift med, kiggede henover sit strikketøj, mens jeg kiggede sammenbidt på et tracking# på min skærm.

”Dimmeren” var en dyr makro-bælg, så jeg kan fotografere snudebiller og kålorme, sådan close-up. Bestilt for mange måneder siden. OK, måske mere nice-to-have end need-to-have. I vente- og coronatiden har jeg funderet over et forbrugsproblem af den forkælede slags.

En stor del af det vi mangler grundet ”logistik-krisen”, mangler vi måske ikke. Måske kan vi finde noget, der er bedre – lige udenfor eller hos den lokale Ole Opfinder. Måske har vi aldrig rigtigt manglet det.

Verner Lynge, journalist og lærer.

Verden er fuld af varer – og vi vil ha’ dem. Især her i Vesteuropa hvor vi er forvænte med en lind strøm af gadgets og goodies, som produceres i Langtbortistan, men under normale forhold ankommer i en lind strøm til rare og køreklare mellemlagre i Europa.

Annonce

Vi grinede lidt, som man nu gør, når det går galt for andre, da en fummelfingret styrmand lagde et monster-containerskib på tværs af Suez-kanalen i marts. Over sommeren blev det imidlertid klart, at Suez-proppen ikke kunne tage hele skylden for manglende flow i den globale trafik.

Coronatiden havde sat en stor del af forbruget på pause. Det forbrug, som er motoren i den globale vækst. Den vækst, der står som en uantastet nødvendighed i vores kultur. Hvis ikke du vækster, dør du. Som virksomhed, som kommune, som nation.

Det er den samme vækst, som er årsag til klimaforandringer, overfiskning, plastikmareridtet, forureningen og bliv selv ved. Men altså, væksten er et grundvilkår, fortæller vi hver dag hinanden. Klimakrise og forurening er noget, vi skal udvikle os ud af; innovativt og påhitsomt – men med vækst.

Coronaens mange plager ufortalt er der kommet nye erkendelser ud af den. Fx at stort forbrug og især forbrugsvækst ikke er en nødvendighed. Hertil kommer, at vi, takket være klimakrisen, har taget andre briller på, når vi taler forbrug.

På et nyligt foredrag blev jeg gjort opmærksom på, at en del af de blåbær, som har vækstet gevaldigt på vores morgenmad og cupcakes over de seneste år, koster en formue på CO2-regnskabet.

Næh – ikke blåbær ude fra haven, men de bær som pakkes i kølebokse og flyves fra USA og ud i vores supermarkeder. Faktisk er vi oppe i det tredobbelte CO2-forbrug af oksekød!

Det tager tid at få en dansk blåbærproduktion op på det niveau, som vi forbruger, men måske er ventetid en faktor vi kan vænne os til. Måske vi helt kan undvære kiwi-frugter fra New Zealand og socialdemokratiske valgroser fra Sydafrika. Vi har selv!

Takket være Noma-gennembruddet og siden coronatid, har vi opdaget lokale frugter som havtorn og aronia. De er mange gange mere næringsrige end litchi, kærligheds-frugter, fra Kina, og smager for øvrigt bedre.

En stor del af det vi mangler grundet ”logistik-krisen”, mangler vi måske ikke. Måske kan vi finde noget, der er bedre – lige udenfor eller hos den lokale Ole Opfinder. Måske har vi aldrig rigtigt manglet det.

Mens jeg har ventet på min foto-dimmer – en makro-bælg – er snudebillerne gået i solsorte og kålormene blevet til pupper. 

Hvis jeg kan nå det, bliver dimmeren afbestilt og fototid erstattet af hængekøjetid i haven, ventende på næste sæsons kålorme og biller. Ikke så teknisk, men godt nok.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Debat

Debat: Hvad gør myndighederne ved giften?

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Debat

Der findes ingen god løsning for enden af Stadion Allé: AGF må rykke ud af Kongelunden

Annonce