Annonce
Kultur

En villavejs affald af plastikdunke udstilles på havet

<p>Sådan ligger værket nu i vandet ved Thorsminde. Privatfoto</p>

Århusiansk kunstnerduo afslører kunstværk i vandet ved Thorsminde.

Den stigende forurening af havene med blandt andet plastic er emnet for et værk, som to århusianske kunstnere lørdag viser i vandet ved Thorsminde ved Vestkysten.

Annonce
Pia Møller-Light (til venstre) og Mariane Lyngsø har arbejdet samme siden 2012. Dette værk var med på Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus i år. Foto: Hans Petersen

Holstebro Kommune står bag afsløringen af dette og endnu et værk, som siden skal vises andre steder.

Sådan ligger værket nu i vandet ved Thorsminde. Privatfoto

Mariane Lyngsø og Pia Møller-Light, begge fra Aarhus og kendt som kunstnerduoen Lyngsø-Light, har lavet værket »OG« af plasticdunke, som vi bruger i dagligdagen.

Kunstneren Elisabeth Borch står bag det andet værk.

Værkerne bliver præsenteret i anledning af Kommunernes Internationale Miljø Organisation, KIMOs, 25 års jubilæum, og de skal siden vises på Handbjerg Marina og i Holstebro by.

KIMO har 70 medlemskommuner omkring det nordøstlige Atlanterhav og Østersøen og dækker 14 lande.

Kulturelle normer

»Vores værker forholder sig filosofisk til kulturelle normer, til det at være menneske på dette sted og i denne tid. Vi tager udgangspunkt i egen virkelighed, f.eks. byen Aarhus, som på en gang er et multikulturelt samfund og et spejl af storbyer verden over og samtidig en provinsby. Vi betragter antropologiske og sociologiske fænomener,« forklarer Mariane Lyngsø og Pia Møller-Light.

De forklarer, at vi lever i det, geologerne betegner som den antropocæne tidsalder, hvor al natur enten er skabt eller påvirket af mennesker.

»Med titlen »OG« peger vi på det ukendte, som følger efter det antropocæne (menneskets tidsalder, red.),« siger de.

»OG« består af plastikdunke og plastikflasker fra en dansk husholdning. Mængden svarer til en dags plastaffald fra en større dansk villavej.

Og binder sammen

»Vores univers er et lukket system, hvor summen af energi er konstant. Når vi efterlader et fældet træ, kommer der dyr og mikroorganismer og sætter gang i en nedbrydningsproces, hvorefter træet transformeres og indgår i en ny sammenhæng. Men kan vi antage, at det samme sker for plastik, så kemikalierester og forskellige plastiktyper nedbrydes af lys, luft og bakterier i fysiske grundbestanddele og til sidst indgår i en større cyklus?« spørger de og forklarer, hvad de forbinder med ordet »OG«:

Det binder noget sammen, angiver at noget kommer før, angiver at noget kommer efter. Når ordetogstår alene, skal man selv indsætte et før og et efter. Desuden kanogværre spørgende.

Mariane Lyngsø og Pia Möller-Light har arbejdet sammen som duo siden 2012.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce