Annonce
Kultur

En villavejs affald af plastikdunke udstilles på havet

<p>Sådan ligger værket nu i vandet ved Thorsminde. Privatfoto</p>

Århusiansk kunstnerduo afslører kunstværk i vandet ved Thorsminde.

Den stigende forurening af havene med blandt andet plastic er emnet for et værk, som to århusianske kunstnere lørdag viser i vandet ved Thorsminde ved Vestkysten.

Annonce
Pia Møller-Light (til venstre) og Mariane Lyngsø har arbejdet samme siden 2012. Dette værk var med på Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus i år. Foto: Hans Petersen

Holstebro Kommune står bag afsløringen af dette og endnu et værk, som siden skal vises andre steder.

Sådan ligger værket nu i vandet ved Thorsminde. Privatfoto

Mariane Lyngsø og Pia Møller-Light, begge fra Aarhus og kendt som kunstnerduoen Lyngsø-Light, har lavet værket »OG« af plasticdunke, som vi bruger i dagligdagen.

Kunstneren Elisabeth Borch står bag det andet værk.

Værkerne bliver præsenteret i anledning af Kommunernes Internationale Miljø Organisation, KIMOs, 25 års jubilæum, og de skal siden vises på Handbjerg Marina og i Holstebro by.

KIMO har 70 medlemskommuner omkring det nordøstlige Atlanterhav og Østersøen og dækker 14 lande.

Kulturelle normer

»Vores værker forholder sig filosofisk til kulturelle normer, til det at være menneske på dette sted og i denne tid. Vi tager udgangspunkt i egen virkelighed, f.eks. byen Aarhus, som på en gang er et multikulturelt samfund og et spejl af storbyer verden over og samtidig en provinsby. Vi betragter antropologiske og sociologiske fænomener,« forklarer Mariane Lyngsø og Pia Møller-Light.

De forklarer, at vi lever i det, geologerne betegner som den antropocæne tidsalder, hvor al natur enten er skabt eller påvirket af mennesker.

»Med titlen »OG« peger vi på det ukendte, som følger efter det antropocæne (menneskets tidsalder, red.),« siger de.

»OG« består af plastikdunke og plastikflasker fra en dansk husholdning. Mængden svarer til en dags plastaffald fra en større dansk villavej.

Og binder sammen

»Vores univers er et lukket system, hvor summen af energi er konstant. Når vi efterlader et fældet træ, kommer der dyr og mikroorganismer og sætter gang i en nedbrydningsproces, hvorefter træet transformeres og indgår i en ny sammenhæng. Men kan vi antage, at det samme sker for plastik, så kemikalierester og forskellige plastiktyper nedbrydes af lys, luft og bakterier i fysiske grundbestanddele og til sidst indgår i en større cyklus?« spørger de og forklarer, hvad de forbinder med ordet »OG«:

Det binder noget sammen, angiver at noget kommer før, angiver at noget kommer efter. Når ordetogstår alene, skal man selv indsætte et før og et efter. Desuden kanogværre spørgende.

Mariane Lyngsø og Pia Möller-Light har arbejdet sammen som duo siden 2012.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce