Annonce
Mærk Aarhus

En vinforretning med en historie

Foto: Mærk Aarhus
Hos Kjær & Sommerfeldt på Skovvejen finder du en vin­forretning med en lang historie, et bredt sortiment og muligheden for at blive meget klogere på vin. Velkommen indenfor hos Kjær & Sommerfeldt i Aarhus

Aarhus har vi de seneste år fået en række nye vinbutikker. Det skyldes i høj grad aarhusianernes stigende interesse for vin, som kan ses på det øgede vinsalg. For 8 år siden tog vinforretningen Kjær & Sommerfeldt beslutningen om at åbne en forretning i Aarhus. Det har været en stor succes, og den flotte vinforretning fortsætter med at udvikle sig til gavn for deres kunder. Vi er taget ned på Skovvejen for at få en snak med Andreas Lyhne Amstrup, som er vinkonsulent for Kjær & Sommerfeldt i Aarhus.

En gammel kending og alligevel ny Kjær & Sommerfeldt er ikke en ny forretning. Tværtimod. De slog nemlig dørene op for første gang i 1875 i København, hvor Charles Christian Kjær og Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt startede forretningen. Siden da har det været en af københavnernes absolutte yndlingsforretninger. I København har man en yderst unik lokation på Gammel Mønt i lokaler, der oprindeligt husede Københavns Telegrafstation. Men i Aarhus er de stadig forholdsvis nye. I 2013 åbnede man forretningen, og man fandt et sted i Aarhus, hvor beliggenheden også er ret unik. Men det var faktisk ikke primært derfor, man valgte de her lokaler:

- For os var det vigtigt, at det var et sted med en parkeringsplads. Vi har mange kunder, der kommer og skal have mere end en enkelt flaske vin, og derfor ville vi gerne kunne tilbyde vores kunder en god parkeringsplads. Det sagt, så er vi meget glade for, hvordan lokalet ellers ser ud, fortæller Andreas Lyhne Amstrup.

Det er også blevet nogle virkelig fine lokaler i den gamle bygning med udsigt til Aarhus. Når man står på den store parkeringsplads, går man ned i bygningens kælder, hvor man bliver mødt af utallige flasker vin, som man har lyst til at nyde. Her er hyggeligt og lidt lavt til loftet, som hvis man stod i en vaskeægte vinkælder
i Sydfrankrig.

Salg til private

Før i tiden har Kjær & Sommerfeldt mest solgt til det, man kalder Horeca-segmentet, det vil sige restauranter, hoteller osv. Men de seneste år har man set en kraftig vækst i salget til private kunder:

- Vi har fået mange flere private kunder, hvilket vi er rigtig glade for. Vi ligger et godt sted, hvor folk, der er på vej hjem, lige kan smutte forbi og købe en god flaske vin, og samtidigt er der begyndt at komme mange nye kunder fra Aarhus Ø, siger Andreas Lyhne Amstrup.

Nye tider

Hos Kjær & Sommerfeldt har man et overdådigt sortiment af vin. Faktisk har Andreas Lyhne Amstrup svært ved at sige, hvor det er, man har nogle mangler:

- Jeg tror, det må være for eksempel østeuropæisk vin, som vi ikke er så stærke på, siger Andreas Lyhne Amstrup.

For det er især fransk vin, som Kjær & Sommerfeldt er kendt for. Nærmere bestemt Bourgogne, hvor man med producenten Louis Jadot i spidsen har et meget flot sortiment. Også de spanske vine har fået en stor plads, hvor man i den uge, hvor vi besøgte dem, skulle afholde en smagning med fokus på, hvor meget spansk vin kan, og at der bestemt ikke kun er tunge og fadlagrede vine. Spanien er ikke det eneste sted, man kigger hen, når man øger sortimentet:

- Vi har også mærket den stigende efterspørgsel, der er på økologisk vin og naturvin. Så der styrker vi selvfølgelig også vores sortiment. Vi er nok af mange blevet set som en lidt konservativ vinhandler, hvor Bourgogne var i fokus. Vi er stadig meget glade for Bourgogne, men vi har så meget mere, fortæller Andreas Lyhne Amstrup.

Stor succes med smagninger

Hos Kjær & Sommerfeldt har man især haft stor succes med at lave smagninger for deres kunder. Det er både faste smagninger, som Kjær & Sommerfeldt arrangerer, men også smagninger, som bliver lavet efter ønsker fra kunderne. Lige nu er det stort set hver fredag, men fremadretter bliver det også på mange torsdage. Der er plads til 24 personer, og biletterne bliver revet væk. Hvis man spørger Andreas Lyhne Amstrup, så er det en god måde at blive klogere på vin:

- Det er en god og uformel måde at mødes om vinen på. Vi klæder folk på med viden om vinene, og samtidig kan man sidde og nyde vinene og snakke om dem. Det er den perfekte måde at lære om vin på, fortæller Andreas Lyhne Amstrup.

Disse vine skal du smage

Vi har spurgt Andreas Lyhne Amstrup om, hvilke vine man skal smage i deres sortiment. Her får i tre bud på vine fra Kjær & Sommerfeldt.

  • Maison Albert Sounit, Crémant de Bourgogne - Chardonnay Brut, Bourgogne, Côte Chalonnaise
    Sofistikeret tør Crémant på 100 % Chardonnay. Vinen har en balanceret syre, god dybde med lette blomstrede og tropiske nuancer. Fremragende mundrenser inden et måltid, eller bare fordi det smager dejligt.
  • Riffel, Riesling Trocken, Binger Quarzit, Rheinhessen 2018
    Kompleks Riesling med fine fersken­noter med et delikat strejf af solbærblade og en fin mineralitet i både duft og smag. Nyd den til mager fisk eller skaldyr.
  • Castello di Farnetella, Chianti Colli Senesi Riserva, Toscana 2018
    Lækker Chianti i klassisk stil. God syre, afbalanceret fad og stadig let og saftig. Nyd den gerne til fjerkræ, pasta eller pizza.
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe