Annonce
Østjylland

Endelig udsigt til at øjebæer forsvinder: Splittet byråd godkendte omstridt byggeri

De to meget forfaldne bygninger overfor Brugsen har i mange år været en skændsel for bybilledet i Hou. Nu ser det ud til, at bygninger og træerne ved siden af skal erstattes af en ny udlejningsejendom. Foto: Søren Gylling
Der kunne være sparet meget tid, hvis politikerne havde truffet flere beslutninger, inden de solgte den attraktive grund i Hou.

Hou: Nu skulle det være ganske vist. Hou slipper af med to forfaldne bygninger i Søndergade overfor Brugsen. De to huse erstattes af et stort hus, som et flertal i kommunalbestyrelsen endelig sagde ja til på mødet mandag aften.

Men først efter en times debat og med splittelse hos både Socialdemokratiet og Venstre.

En splittelse, der går igen blandt borgerne i Hou, hvor der har været lavet underskriftindsamlinger både for og imod byggeriet. Faktisk fyldte indsigelserne til projektet 467 sider.

Annonce

- Man kan sige, at sagen er meget grundigt belyst, konstaterede Lars Bluhme (S).

I valgkampen var han imod byggeriet på grund af højden på 15 meter, som HFE Ejendommes projekt ser ud nu. Mandag aften stemte Lars Bluhme dog for projektet sammen med de øvrige socialdemokrater bortset fra Hou-manden Palle Holsting.

- Der skal ske noget. Hou har brug for de lejeboliger, sagde Lars Bluhme.

Måske er jeg født 100 år for sent, men jeg mener, at så åbenlyst et maritimt miljø skal bevares, for kulturarven har vi kun til låns.

Louise Kreutzfeldt (V)

Det er især byggeriets udtryk, der falder arkitekten Palle Holsting for brystet.

- Byggeriet ligger i den del byen, der bærer Hous identitet, og som skal samle det gamle og det nye Hou. Men byggeriet afviger på alle parametre fra de eksisterende bygninger, syntes Palle Holsting.

Gandrup Krabbe Vang arkitekter har sammen med HFE Byg & Ejendomme lavet et projekt, der skal sikre små og mellemstore lejeboliger lige i hjertet af Hou. Bygningen kan blive ændret lidt undervejs, men ikke mere end den lokalplan kan bære, som et flertalt af kommunalbestyrelsen vedtog mandag. Illustration: Gandrup Krabbe Vang Arkitekter

Hos Venstre var der også en "afhopper". Louise Kreutzfeldt (V) brugte også det eksisterende kulturmiljø i sin argumentation.

- Så åbenlyst et maritimt miljø skal bevares, og jeg synes, bygherren skal hæve ambitionerne. Det handler om kulturarv, og den har vi kun til låns, sagde Louise Kreutzfeldt.

Udvalgsformand i mindretal

Også udvalgsformand Kresten Bjerre (R) stemte imod lokalplanen for byggeriet på Søndergade, som han på flertallet i udvalgets vegne betegnede som "for massivt" og med for lidt maritimt udtryk og ude af samspil med havne- og kulturmiljøet.

Sammen med Enhedslisten, SF og Konservative havde de fire partier lavet et ændringsforslag om, at "sagen sendes tilbage til klima og planudvalget med henblik på en fornyet dialog med bygherren for i højere grad at imødekomme de forskellige interesser i sagen”.

Det var dog kun dem selv og Palle Holsting, der kunne se pointen i det.

Og argumenter som, at den ændrede - og forhøjede - bygningshøjde var føjet til lokalplanen som en tyv om natten, den købte tidligere borgmester Uffe Jensen (V) ikke.

- De 15 meter blev godkendt i juni sidste år. Og 13. december vedtog et flertal med Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Venstre lokalplanforslaget med de 15 meters byggehøjde og sendte det i høring, mindede Uffe Jensen om.

Lokalplan 5041

Bolig- og parkeringsområde ved Søndergade/Strandgade i Hou - i daglig tale kaldet Alexandra Plads - tager udgangspunkt i et boligprojekt udarbejdet af HFE Byg & Ejendomme i samarbejde med Gandrup Krabbe Vang Arkitekter.

Projektet omfatter ca. 1810 kvadrameter boligareal med maks. 4 etager med en bygningshøjde på maks. 15 m. Bygningshøjden forventes at blive under 15 m. Den øverste etage skal udføres som udnyttelig tagetage med saddeltage med min. 30° hældning.

Facader på boligbebyggelsen skal udføres i teglsten i lyse jordfarver eller grå nuancer. Mindre bygningsdele kan udføres i zink, træ, metal-, aluminiums- eller pladebeklædning. Tagbeklædning skal bestå af teglsten, skiffer eller tagpap evt. med listedækning. Tagpap skal fremstå ensartet mat sort eller mørkegrå.

Der kan etableres kviste på boligbebyggelsens tagflade. Kviste må ikke gives en samlet længde på over 50 procent af bygningens facadelængde. Der kan ligeledes etableres indbyggede altaner på alle af boligbebyggelsens etager.

Den del af lokalplanen, der vender mod Strandgade og havnen, er udlagt til offentlig parkeringsplads.

Dermed modsagde han også de argumenter fra nej-siden, der gik på, at borgerne måtte føle sig snydt eller sat uden for indflydelse.

- Jeg synes, det er et flot byggeri, der udstråler pakhuslook. Tænk, at vi er så heldige at have to bygherrer, der vil udvikle vores by, sagde Finn Thranum, der har boet i Hou i 31 år.

Annonce

Bedre næste gang

Om det udstråler pakhus eller ej bliver tydeligt de kommende år.

- Men vi skulle have gjort klart, hvad vi ville, da vi solgte grunden. Det kunne have sparet borgere og bygherrer mange kvaler, sagde Marianne Hundebøll.

Det samme mente udvalgsformand Kresten Bjerre, der modsat Ole Lyngby (V) ikke havde noget imod at blive kaldt for smagsdommer.

- Vi skal som planmyndighed udstikke rammerne for, hvad vi gerne vil have, sagde udvalgsformanden.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Her er ugens nyheder om navne i erhvervslivets top

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce