Annonce
Østjylland

Endeligt punktum sat efter ulykke: - Det er en befrielse og en ekstremt vigtig sejr

Fem år efter ulykken, der skete, mens Arnold Christensen gik på Den jydske Haandværkerskole, har Landsretten sat et endeligt punktum. Privatfoto
Byretten afviste en erstatning til elev Arnold Christensen, men Landsretten er i denne måned kommet frem til til det modsatte resultat.

FAVRSKOV: 41-årige Arnold Christensen, bosat i Rønde, kom i 2016 alvorligt til skade ved en ulykke under uddannelsen til elektriker på Den jydske Haandværkerskole.

Nu har han med hjælp fra Dansk El-Forbund (DEF) i september vundet en vigtig sag om ansvaret for ulykken. Det skete, da Vestre Landsret kendte skolen erstatningsansvarlig for den skade, elektriker-lærlingen pådrog sig, skriver fagbladet Elektrikeren.

Som en del af undervisningen skulle Arnold Christensen og holdet klatre op i en seks meter høj træmast med kun mastesko, sikkerhedsbælte, hjelm og handsker på. Lærlingen fik indtryk af, at han skulle klatre op for at bestå, så det gjorde han. Cirka fire meter oppe, da han skulle klatre ned igen, fik han sat masteskoen forkert, så den ikke fik fat i stolpen. Han gled ned og landede på strakt ben på den vinterhårde jord. Herved fik han et stød op gennem kroppen – og tre brud på rygsøjlen og skader på knæene samt skulderen.

Annonce

Arbejdsskade anerkendt

Arnold Christensens skade blev anerkendt som arbejdsskade. Han fik tilkendt et varigt mén på 15 procent, efter at sagen havde været i Ankestyrelsen.

Via forbundet rejste Arnold Christensen krav over for Den jydske Haandværkerskole om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste samt godtgørelse for svie og smerte. Kravet udgjorde alene cirka 60.000 kroner, men for DEF og Arnold Christensen var det væsentligste at få medhold i, at skolen var erstatningsansvarlig for ulykken.

Det afviste skolen, og DEF indgav derfor en stævning ved byretten. Sagen blev tabt ved retten i Randers, men DEF ankede til Vestre Landsret. Her blev skolen ved dommen afsagt 8. september dømt til at betale den krævede erstatning. Ifølge Vestre Landsret burde skolen have tilrettelagt øvelsen således, at der blev anvendt faldsikringsline.

Annonce

Skal ligne virkeligheden

Direktør for Den jydske Haandværkerskole, Jesper Petersen, forklarer skolens ageren med, at skoletiden gerne skal ligne virkeligheden ude på virksomhederne så meget som muligt. Men han erkender også, at der er tale om lærlinge:

- Med dommen bliver det slået fast, at vi skulle have haft yderligere sikkerhed i forbindelse med maste-klatringen. Eventuelt en sikkerhedsline eller måtter at falde på, siger han.

- Det havde vi ikke - og da disse master stort set er udfasede, har Arnold Christensen været på et af de allersidste hold, hvor vi gennemførte netop den her øvelse. Men selvfølgelig får landrettens afgørelse os også til at kigge nærmere på sikkerheden omkring andre dele af vores undervisning.

Den jydske Håndværkerskole vil da heller ikke anfægte Landsrettens afgørelse og erstatningen på 60.000 kroner for tabt arbejdsfortjeneste samt godtgørelse for svie og smerte.

- Selvfølgelig vil vi ikke det. Vi retter ind og betaler erstatningen, som vi skal.

Annonce

En kæmpe sejr

Randers Amtsavis har talt med Arnold Christensen, og han lægger ikke skjul på sin glæde over sagens udfald.

- Det er en befrielse. For mig har det været vigtigt at få sat et punktum for lovgivningen og hvem, der har det overordnede ansvar, når en elev er på skole. Da jeg kom til skade, var der jo ingen, der ville påtage sig ansvaret, hverken arbejdsgiver eller skolen, og derfor besluttede jeg mig for at gå sammen med Dansk El-Forbund med henblik på at få tingene ændret, siger han og tilføjer:

- For mig har kampen handlet om at få placeret ansvaret, og derfor er det også en ekstremt vigtig sejr, vi har fået.

Arnold Christensen arbejder stadig som elektriker, men arbejdet finder sted på boreplatforme.

Arbejdet på boreplatforme er mere skånsomt end det, man udsættes for på fastlandet, forklarer Arnold Christensen. Privatfoto

- Det er noget mere skånsomt for mig. At køre på fuld tid som elektriker på fastlandet, det holder jeg ikke til. Jeg kan mærke det år for år, at kroppen bliver dårligere, siger han.

Annonce

Øget fokus på sikkerhed

Arnold Christensen har på trods af ulykken for fem år siden meget godt at sige om skolen i Hadsten:

- Den jydske Haandværkerskole er, som jeg ser det, en af landets bedste skoler, og jeg har intet negativt overhovedet at sige om den. Det er en ulykke, som alle parter er trætte af og kede af, og det ved jeg godt, at skolen også er, så det må vi jo bare lære af. Så når skolen siger, at de vil gøre deres for at højne sikkerheden efter det her, så er jeg absolut ikke i tvivl om, at de også vil gøre det, siger Arnold Christensen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Sport

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce