Annonce
Livsstil

Endorfinerne suser i det iskolde vand

Lone Rahbek er næsten lige begyndt som vinterbader i Kolding Foto: Lasse Olsson
Vinterbadning er et hit, som dyrkes af mere end 50.000 på landsplan. Alderbedst var med en søndag morgen nord for Kolding, hvor der blev prustet og gispet og blege vinterdanskere blev til røde vikinger med læderhud, højt humør og kolde tæer.
Annonce

Det er næsten helt sort. Klokken er 8.50 den første søndag i januar 2020.

En enkelt sprække i himlen spejler sig i vandet ved badebroen nord for Kolding. Striber af rødt, lilla turkis blander sig med de mørke trætoppe på kysten overfor.

En flok mennesker går i samlet trop fra omklædningsteltet ved parkeringspladsen ud mod badebroen. Lidt efter følger Lone Rahbek, der iført blå badekåbe og sorte badesandaler passerer tre svaner, som ser til fra græsset. En af dem slår kraftigt ud med vingerne og vrisser lidt.

Temperaturen i luften er to grader. Små, skarpe bølgetoppe afslører bevægelse i vandet. Vind er der næsten ikke.

Fakta: Vinterbadning

Hvad sker der, når kroppen bliver ramt af kuldechok?

Hjertet begynder at slå hurtigere. Hvor meget pulsen stiger, afhænger blandt andet af, hvor meget man hyperventilerer og hvor meget adrenalin, der bliver udskilt i kroppen.

Det prikker og stikker i huden. Blodkarrene trækker sig perifert sammen i ben, fødder og fingre. Kroppen beskytter de indre organer ved at lade blodet løbe fra fingre og tæer ind mod organerne. Derfor kan det føles som om fingrene er ved at fryse af.

Når kroppen har vænnet sig til at vinterbade, kender den responsen og bliver ikke så forskrækket.

Mange bliver i rigtigt godt humør efter en iskold dukkert. Det sker når blodet strømmer tilbage ud i kroppens perifere blodkar, når man mærker varmen fordele sig i kroppen igen og man oplever et kick fra den adrenalin og de endorfiner, der er blevet frigivet som led i kroppens stressreaktion på den pludselige kulde.

Der er mere end 50.000 medlemmer i vinterbadeforeninger i Danmark

Annonce

Prust og gisp

Som på et signal begynder flokken at klæde sig af. Der danner sig en kø ved nedgangen til vandet. En efter en lader de sig sænke ned i det mørke og kolde vand. En del har lyd på. De gisper lidt. Lader fornemmelsen af det kolde på fødder, ben, lår og mave komme ud gennem munden.

Det kan mærkes, at vandet er iskoldt. Det er der ingen tvivl om.

Svømmetag bliver taget. Der bliver prustet og gispet.

De fleste er i vandet ret kort tid. De tager en svømmetur rundt om spidsen af badebroen og går op via en af de trapper, der er lidt længere inde – i midten af badebroen.

Annonce

Bobler af livsmod

Efterhånden som vinterbaderne kommer op på broen igen, stiger lydniveauet. Grinene tager til. Det bobler af livsmod.

Nogle er ret røde i huden. Mange har en strikket hue på. De fleste har et underlag, som de kan stå på. Men faktisk virker de ikke, som om de har travlt. De hygger sig.

- Når man lige er kommet op af vandet, får man en slags læderhud, fortæller Lars Robusch. Han er formand for vinterbadeforeningen ”Hop i Fjorden” i Kolding. En forening som mærker en stærk stigende medlemstilgang i disse år.

Men broen kan også bruges af alle andre, som har lyst til at svømme på alle årstider. Og denne søndag er der flere veninder og grupper af kolleger, som har sat hinanden i stævne ved badebroen.

Gode råd til nye vinterbadere

Varm dine muskler op, før du går i det kolde vand, for eksempel ved at løbe eller gå en tur

Hvis du går direkte fra saunaen til vandet, så lad kroppen køle lidt ned, inden du går i vandet

Gå langsomt. Badebroen og trappetrinene kan være glatte. Et par sko eller sandaler kan være en rigtig god idé

Hop aldrig i det kolde vand med hovedet først og tag gerne en hue på hovedet

Træk vejret roligt, når du går i vandet. Koldt vand kan give dig midlertidig åndenød

Tag kun et kort dyp på 5-10 sekunder i det kolde vand de første gange, du vinterbader. Herefter kan du forlænge længden på dine dyp, som du synes. De fleste vinterbadere bader højest mellem 20-40 sekunder

Tag varmt tøj på efter badningen og drik rigeligt med te eller andre varme drikke

Gå under ingen omstændigheder i vandet, hvis du er påvirket af alkohol eller føler dig sløj

Bad aldrig alene

Hvis du er i tvivl, om dit helbred er godt nok til at vinterbade, så spørg din læge.

Kilde: Respektforvand.dk

Annonce

Ny som vinterbader

Lone Rahbek er næsten lige begyndt som vinterbader i Kolding. Hun startede et par dage før jul i bælgravende mørke, og valgte bare at gå i gang og ikke vente med at starte til august, som man ellers anbefaler nye vinterbadere.

På den måde kan man vænne sig til kulden, men Lone Rahbek har tidligere været vinterbader, så hun kender godt fornemmelsen i kroppen, at det prikker og stikker over det hele. Og hun synes det går hurtigt med at vænne sig til det kolde vand.

- Bare husk at trække vejret, så går det, siger en erfaren vinterbader fra broen.

Lone Rahbek tager det helt roligt.

- Første gang man skal i vandet, er det altid det koldeste. Men det handler om at blive i og tage et par runder, fortæller hun.

Da hun lidt senere kommer op, giver hun sig tid til at snakke og indrømmer med et smil, at hun faktisk var ret god i dag. Og hun glæder sig, for netop i dag har hun også tilmeldt sig til den mobile sauna og kan derfor se frem til at få ekstra varme i kroppen.

For planen er, at Lone Rahbek vil bade flere gange. Skifte mellem det kolde vand i fjorden og den varme luft i saunaen, som i dagens anledning er tilsat duft af krusemynte. Saunagus, som det også kaldes og som er med til at gøre det endnu mere hyggeligt at sidde der i den mobile sauna lår ved lår og hyggesnakke.

Da det er første søndag i året, er der mange som medbragt lidt til uddeling. En har hjemmebagte boller med og en anden har boblevand og tre champagneglas i en flettet kurv. Der bliver dog først skålet, da veninderne er færdige med at bade. Vinterbadning og alkohol er en rigtig skidt cocktail.

Første gang man skal i vandet, er det altid det koldeste. Men det handler om at blive i og tage et par runder, fortæller hun. Foto: Lasse Olsson
Annonce

Radiatorvikinger

- Anden gang man er i vandet, er det meget lettere. Så har kroppen fået det første kuldechok og er indstillet på, at det kan ske igen, fortæller Lone Rahbek.

Da hun kommer ud fra saunaen tredje gang har hun et smil på, som rækker langt.

- Man bliver helt høj og glad, siger Lone og gør sig klar til endnu en dukkert.

Det er muligt at reservere saunaen for to timer ad gangen. Og med den i baghånden, er der mange vinterbadere som kommer i vandet både fem, seks og syv gange.

Lars Robusch understreger, at man skal huske at beskytte hovedet, når man dyrker vinterbadning.

- Det skal pakkes godt ind, for det er hovedet, der hurtigst bliver koldt, siger han, mens han sidder på broen og tørrer sig efter dagens første svømmetur.

I vandet er der en enkelt kajak, som padler forbi og en is-svømmer er lidt langt væk fra broen.

- Vi er heldige, at det ikke stormer en halv pelikan i dag, for når det gør det, kan jeg garantere dig at her er koldt siger formanden, som kalder vinterbaderne for en slags radiatorvikinger. De er både til det meget kolde vand og til den skønne varme i saunaen.

Men det er også sammenholdet, der trækker i foreningen, mener han.

- Klubben har for nylig holdt femårs jubilæum og vi har vænnet os til at stå her på broen og snakke sammen. Og lige når man kommer af vandet føler man sig nærmest usårlig. Man får en slags panserhud, siger Lars Robusch, som holder meget af at bade hver eneste dag og nyde naturen, før han møder ind på arbejdet.

- Når man bader hver dag gennem hele året, sker der altid noget nyt. Naturen er aldrig den samme, siger han og vælger pludselig at hoppe ind og få noget varmt tøj på. Nu blev det alligevel for januarkoldt på broen ude ved fjorden nord for Kolding.

Det er en god ide at have en hue på hovedet, når man vinterbader. Foto: Lasse Olsson
Lars Robusch er formand for foreningen ”Hop i Fjorden”, som oplever stor medlemstilgang og for tiden har 475 medlemmer. Foreningen holder til ved badebroen for enden af Lyshøjvej nord for Kolding, hvor der er planer om at bygge et klubhus med sauna. På hverdage mødes mange af vinterbaderne på badebroen ud for Hotel Koldingfjord klokken 6. Foto: Lasse Olsson
Marianne og Per Olsen elsker vinterbadning og går så meget op i det, at de i år inviterede deres nytårsgæster til også at få et dyp i fjorden – bare hurtigt op og ned. - Det var en sjov og dejlig oplevelse, fortæller de og på spørgsmålet om, hvorfor de står og ser så glade ud, svarer de: - Fordi det er så dejligt. Og det bedste er, når man kommer op. Kroppen bliver helt rød, og man får det så godt, siger Per Olsen og hans kone Marianne tilføjer: - Det er en dejlig, boblende fornemmelse. Foto: Lasse Olsson
For rigtigt mange hører vinterbadning og en tur i en opvarmet sauna tæt sammen. Det giver et abrupt skift i temperatur og giver ekstra varme, når blodet skiftevis løber ind mod kroppens indre organer og ud mod huden. Foto: Lasse Olsson
Peter Secher (th) har været vinterbader i ti år. Han medbringer altid et fåreskind fra Færøerne, som er godt at varme sine fødder på. Hver morgen klokken 5.50 mødes han med en flok af ligesindede ved badebroen ud for Hotel Koldingfjord. - Tæerne bliver så kolde, hvis man ikke tager sig af dem, fortæller Peter Secher, der er varmt klædt på i badekåbe, hue, skisokker og varme luffer. Foto: Lasse Olsson
Skønnere morgen findes næsten ikke. Foto: Lasse Olsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Udvist efter 90 sekunder: - Jeg tænkte, jeg ville udvise lidt ro. Men det var ikke smart ...

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

Annonce