Annonce
Erhverv

Energihandel til tre mia. kroner godkendt: Nu er Aarhus-firma på norske hænder

- Vi skal fortsætte vores vækst og skalere yderligere op, og det ligger i vores strategi, at vi skal bevæge os videre fra at være en europæisk handelsvirksomhed til at være global aktør - for eksempel på markederne i USA, siger Henrik Lind i forbindelse med salget af Danske Commodities til norske Equinor. Foto: Thomas Priskorn

Equinor har officielt overtaget Henrik Linds handelsvirksomhed, Danske Commodities, og knap 300 medarbejdere i Aarhus. Den norske energikæmpe samler samtidig alle sine aktiviteter inden for elhandel i Smilets by.

AARHUS: 400 mio. euro eller rundt regnet tre mia. kroner.

Det er prisen, som Equinor - det tidligere Statoil - måtte slippe fredag 1. februar for overtagelsen af aarhusianske Danske Commodities. En pris, som dog er betinget af, hvordan energihandelsselskabet klarer sig i de næste par år.

Efter konkurrencemyndigheders velsignelse kunne ejer og direktør Henrik Lind endelig lade den virksomhed, som han etablerede i lejede lokaler på Åboulevarden tilbage i 2004, overtage af den norske gigant, der havde sendt Irene Rummelhoff, Executive Vice President i Equinors Marketing, Midstream og Processing, til Aarhus for at give det officielle håndslag. Handlen blev offentlig bekendtgjort i begyndelse af juli 2018, men der skulle altså gå syv måneder, før al formalia var ryddet af vejen.

Ejerskiftet markerer samtidig en ny fremtid for både det nye datterselskab Danske Commodities, der fortsætter driften under eget navn og brand, og moderselskabet Equinor, som styrker sin position som bredt funderet energiselskab med Danske Commodities' førende markedsposition og ekspertise inden for energihandel - især el, gas og certifikater.

Annonce

- Dette er også stor handel for os. Det er ikke vores største opkøb, men det er det opkøb, som strategisk har størst betydning.

Irene Rummelhoff, Executive Vice President, Equinor
Equinor samler nu alle sine aktiviteter inden for elhandel i Aarhus i det nye datterselskabet, Danske Commodities. Pressefoto

Fra europæisk til global

Danske Commodities handler med el og gas på tværs af 37 lande i Europa og leverede i sit seneste regnskab for 2017 et rekordresultat på 449 mio. kroner før skat ud af en omsætning på 41 mia. kroner. Selskabet beskæftiger små 300 medarbejdere i Aarhus, og de er nu en del af et netværk bestående af 20.000 kolleger i Equinor.

Henrik Lind kalder salget af sin succesvirksomhed til netop Equinor for et drømmescenario.

- Vi får en stærk ejer, som i forvejen er en stor distributør i markedet, og det styrker vores position - også finansielt - og giver os den støtte, som vi har brug for til at fortsætte vores rejse. For vi skal fortsætte vores vækst og skalere yderligere op, og det ligger i vores strategi, at vi skal bevæge os videre fra at være en europæisk handelsvirksomhed til at være global aktør - for eksempel på markederne i USA, siger Henrik Lind og tilføjer, at ejeren Equinor samtidig vil give ansatte i Danske Commodities masser af nye, internationale karrieremuligheder.

- Endvidere er der tale om et norsk selskab, og det betyder, at kulturforskellene er små, og vi har let ved at forstå hinanden. Samtidig er der i forvejen mange danskere ansat i forskellige positioner i Equinor, forklarer han og forventer, at der gradvist vil blive skruet op for samarbejdet på tværs af relevante forretnings- og driftsaktiviteter.

Største køb strategisk set

Fra den anden side af det nye fælles direktionsbord fortæller Executive Vice President Irene Rummelhoff, at Equinor først og fremmest har forelsket sig i Danske Commodities' digitale og skalerbare handelsplatform, medarbejderne og det geografiske fodaftryk i knap 40 lande. Handlen skal blandt andet være med til at øge Equinors aktiviteter inden for vedvarende energi og give stordriftsfordele på handlen med el og gas.

Med handlen overfører Equinor alle sine handelsaktiviteter med el og certifikater til datterselskabet i Aarhus for at udnytte platformen fuldt ud. Overførelsen af elhandel gælder samtlige aktiviteter i hele værdikæden - herunder også håndtering og optimering af Equinors voksende portefølje af vedvarende energi.

- Dette er også stor handel for os. Det er ikke vores største opkøb, men det er det opkøb, som strategisk har størst betydning. Vi har brug for DC i vores familie, fordi de er i mange relevante markeder for os i en stærk position og har nogle særdeles værdifulde kompetencer. Derfor har valget af at samle for eksempel elhandlen i Aarhus været let, siger Irene Rummelhoff og tilføjer, at Equinor vil investere 10 milliarder euro - svarende til 100 milliarder norske kroner - i grøn energi frem mod 2030.

Handel med gas vil fortsat foregå gennem Equinors team i London samt i Aarhus hos Danske Commodities.

Direktør i 12 måneder

- Dette er blot begyndelsen. Sammen kan vi se nogle oplagte muligheder for at understøtte Equinors portefølje af vedvarende energi, øge handelskapaciteten og opnå fleksibilitet inden for både el og gas. På energimarkederne ser vi den samme bevægelse som på finansmarkederne, hvor vækst kræver skalerbare forretningsmodeller, som vi har i Danske Commodities, siger Henrik Lind.

Han fortsætter som direktør i det nye Equinor-datterselskab Danske Commodities i op til 12 måneder, som det hedder i forbindelse med handlen. Det er endnu uvist, hvad der herefter skal ske. Selv er direktøren foreløbig fåmælt med hensyn til sin egen fremtid i selskabet på længere sigt.

- Nu har vi fået vores nye ejer på plads. Det glæder jeg mig over, og mit mål er, at vi skal fortsætte vores vækst sammen. Jeg har hele tiden set overgangen som en omstilling og ikke som et hårdt stop. Det gør jeg stadig, siger Henrik Lind.

Den øverste ledelse i Danske Commodities fortsætter ligeledes foreløbig uændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce