Annonce
Fødselsdage

Engageret 100-årig læser dagligt sin avis

Milred Qvist Pedersen, Trøjborg, fylder søndag 15. december 100 år.
Annonce

100 Søndag 15. december fylder Milred Qvist Pedersen, Kirkegårdsvej, Trøjborg i Aarhus, 100 år.

Hun blev født i 1919 i Pindstrup på Djursland som den ældste af en søskendeflok på fire og døbt i Marie Magdalene Kirke, og historien går, at præsten tog fejl med hensyn til det engelske navn og stavede det uden "d" i midten.

Hun var et aktivt barn, der gik meget op i håndbold, lærte husførelse hjemmefra og hjalp til med at passe sine yngre søskende. Som 18-årig rejste Milred sammen med sin tre år yngre søster Ingrid til København og kom i huset. Ingrid, kendt som Ingse, blev senere hustru til Anker Jørgensen, der i 1972 bliver Danmarks statsminister.

I København blev Milred mor til en dreng, Per, som hun tog med tilbage til forældrene i Pindstrup. Under anden verdenskrig fik hun en plads på Traktørstedet Ludvigslyst ved Sejs i det midtjyske. Her mente man, at alle ansatte skulle afgive deres private kaffemærker til brug til indkøb til kunderne på stedet, hvilket Milred ikke syntes om, så hun besluttede sig for at forlade pladsen i utide. Og når hun fortæller historien, lyder det: "Min kaffe! - Den ska’ jeg altså ha’!"

Beslutsomt cyklede hun fra Ludvigslyst til Viborg og fik plads hos nogle af sine forældres bekendte. Siden blev hun servitrice hos konditoriet Emmerys i Guldsmedgade og senere kokkepige i en herskabsvilla i Risskov.

Annonce

Har læst Stiften i over 60 år

I Aarhus mødte Milred sin Herluf, der var kommis, og de blev gift i april 1945. Sammen blev de medejere af en købmandsforretning i Frederiksgade med bolig ovenpå. Forretningen gik godt trods efterkrigens små kår - men da en købmandsforretning og bolig blev ledig på Steen Billes Torv på Trøjborg, flyttede parret til de nye omgivelser. I 1951 blev Claus født, og i 1954 kom Henrik til verden.

Da de pga. de økonomiske tider måtte forpagte forretningen ud, blev Milred ansat som ekspeditrice hos det daværende Byens Smørrebrød i Ny Banegårdsgade, hvor hun var ansat i mere end 20 år.

Både til hverdag og festlige lejligheder nød hun at anrette et frokostbord til glæde for familie og venner. Hun har altid sat en ære i at smøre sig de fineste morgenmadssmørrebrød og har hver morgen lavet sig en bakke med fint pyntede madder, te, mælk, vand, en enkelt snaps og presset citron til teen. Til dette læser hun hver dag sin Stiftstidende, som hun har holdt i mere end 60 år.

Annonce

Købte villa som 78-årig

Herluf gik bort i 1990, og Milred fortsatte med at bo i lejligheden på Trøjborg. Men i 1996 som 78-årig solgte hun hele ejendommen og købte den villa, som hun og Herluf havde drømt om på Christiansbjerg i Aarhus. Her boede hun med børnebørn skiftevis boende til leje, indtil hun som 93-årig flyttede til en ældrebolig på Skovvangsvej. Som 87-årig fik hun en tjans en gang om ugen i en genbrugsbutik i Viby og var der i næsten ti år.

Milred er et levende og interesseret menneske, der hver dag gennemlæser sin avis, laver kryds og tværs og er velorienteret om, hvad der sker på både lokalt og globalt plan. Hun er ikke bleg for en rask diskussion og har indtil for nylig klaret sig selv med kun lidt hjemmehjælp, men er netop flyttet i en plejehjemsbolig på Kirkegårdsvej.

100-årsdagen fejres på Lokalcenter Abildgården, hvor der forventes op mod 70 gæster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce