Annonce
Aarhus

Engang var Aarhus hårdt ramt af stenkast fra broer

<p>Alt fra sten til indkøbsvogne regnede ned over bybusserne, når de kørte under denne gangbro på Gudrunsvej. Derfor gik City Vest og Aarhus Kommune sammen om at sætte hegn op på broen. Foto: Flemming Krogh</p>

Gangbroen over Gudrunsvej måtte i 2003 helt afskærmes. Nervøse buschauffører risikerede liv og lemmer.

Måske har du glemt det? Det er der garanteret mange chauffører fra Aarhus Sporveje, der ikke har. De husker levende de tider, da stenkast mod bybusser hørte til dagens uorden i Aarhus.
Også i Bispehaven har bybusser været mål for kasteskyts fra denne bro. Den er endnu ikke blevet indhegnet. Foto: Flemming Krogh
Stenkastene er årsag til, at Aarhus Kommune og City Vest i 2003 gik sammen om at betale knapt 600.000 kr. for en afskærmning af gangbroen over Gudrunsvej ved City Vest.
Kast af sten, indkøbsvogne og andet tungt betød, at chaufførerne sad med hovedet helt nede mellem skuldrene, når de kørte under broen, af frygt for at få noget tungt kastet ned på bussens tag.
Men vanvidskastene foregik mange andre steder i byen. Et grimt eksempler foregik så fredeligt et sted som Skæring Havvej, hvor der i 2005 fra en gangbro blev kastet en tre kilo tung kampesten ned på en bybus.
Annonce

Smadret forrude

Den smadrede forruden og ødelagde instrumentbrættet på linje 56. Sekunder senere blev bussen ramt af sten nummer to. Den ramte på bussens tag og smadrede ruder, så glasskårene fløj.
Bemærkelsesværdigt nok fortsatte chaufføren - efter at have fået en ny bus- sin tjeneste, indtil hans arbejdsdag var slut.
Det fremgår af Århus Stiftstidendes artikler, at stenkastene mod busserne begyndte i Gellerup og i Bispehaven, men at de derfra spredte sig til hele Aarhus, hvor store drenge mindst en gang om ugen kastede sten mod bybusser.
Og der var ikke tale om småsten. Nej, i 2006 blev en bybus ramt af to sten på hver 25 kilo, kastet fra en gangbro over Hasle Ringvej.
Også i meget nyere tid har bybusser været mål for stenkast.
I løbet af 2013 indrapporterede chauffører mere end 61 stenkast mod bybusser, og hen over jul og nytår var det så slemt, at chaufførerne på Linje 3A nægtede at køre den sædvanlige rute i Tilst.
Annonce

Kast i Bispehaven

Også i Bispehaven er der blevet kastet sten efter bybusser i en grad, så chaufførerne truede med ikke at køre gennem området.
En indhegning af gangbroen i Bispehaven har været diskuteret men blev aldrig til noget. Lave bakker ved siden af broen er nemlig et lige så godt udgangspunkt for den, der vil kaste med sten. Og de bakker er ikke sådan at hegne ind.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce