Annonce
Aarhus

Engang var Aarhus hårdt ramt af stenkast fra broer

<p>Alt fra sten til indkøbsvogne regnede ned over bybusserne, når de kørte under denne gangbro på Gudrunsvej. Derfor gik City Vest og Aarhus Kommune sammen om at sætte hegn op på broen. Foto: Flemming Krogh</p>

Gangbroen over Gudrunsvej måtte i 2003 helt afskærmes. Nervøse buschauffører risikerede liv og lemmer.

Måske har du glemt det? Det er der garanteret mange chauffører fra Aarhus Sporveje, der ikke har. De husker levende de tider, da stenkast mod bybusser hørte til dagens uorden i Aarhus.
Annonce
Også i Bispehaven har bybusser været mål for kasteskyts fra denne bro. Den er endnu ikke blevet indhegnet. Foto: Flemming Krogh
Stenkastene er årsag til, at Aarhus Kommune og City Vest i 2003 gik sammen om at betale knapt 600.000 kr. for en afskærmning af gangbroen over Gudrunsvej ved City Vest.
Kast af sten, indkøbsvogne og andet tungt betød, at chaufførerne sad med hovedet helt nede mellem skuldrene, når de kørte under broen, af frygt for at få noget tungt kastet ned på bussens tag.
Men vanvidskastene foregik mange andre steder i byen. Et grimt eksempler foregik så fredeligt et sted som Skæring Havvej, hvor der i 2005 fra en gangbro blev kastet en tre kilo tung kampesten ned på en bybus.

Smadret forrude

Den smadrede forruden og ødelagde instrumentbrættet på linje 56. Sekunder senere blev bussen ramt af sten nummer to. Den ramte på bussens tag og smadrede ruder, så glasskårene fløj.
Bemærkelsesværdigt nok fortsatte chaufføren - efter at have fået en ny bus- sin tjeneste, indtil hans arbejdsdag var slut.
Det fremgår af Århus Stiftstidendes artikler, at stenkastene mod busserne begyndte i Gellerup og i Bispehaven, men at de derfra spredte sig til hele Aarhus, hvor store drenge mindst en gang om ugen kastede sten mod bybusser.
Og der var ikke tale om småsten. Nej, i 2006 blev en bybus ramt af to sten på hver 25 kilo, kastet fra en gangbro over Hasle Ringvej.
Også i meget nyere tid har bybusser været mål for stenkast.
I løbet af 2013 indrapporterede chauffører mere end 61 stenkast mod bybusser, og hen over jul og nytår var det så slemt, at chaufførerne på Linje 3A nægtede at køre den sædvanlige rute i Tilst.

Kast i Bispehaven

Også i Bispehaven er der blevet kastet sten efter bybusser i en grad, så chaufførerne truede med ikke at køre gennem området.
En indhegning af gangbroen i Bispehaven har været diskuteret men blev aldrig til noget. Lave bakker ved siden af broen er nemlig et lige så godt udgangspunkt for den, der vil kaste med sten. Og de bakker er ikke sådan at hegne ind.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce