Annonce
Indland

Engell: Vinder S valget skal rød blok give indrømmelser

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udfordringerne i rød blok vokser dag for dag, vurderer Hans Engell. Flere partier har stillet krav til S.

Der er store interne uenigheder i rød blok, og Socialdemokratiet står over for meget vanskelige og tunge forhandlinger, hvis der er rødt flertal efter valget 5. juni.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Medmindre nogen af partierne i rød blok virkelig er klar til at give store indrømmelser og gå fra, hvad de har sagt, så kan Mette Frederiksen ikke danne regering, siger han.

De øvrige partier i rød blok er i Jyllands-Posten ude med riven efter Socialdemokratiet, efter at partiet mandag fremlagde partiets økonomiske plan.

Alternativet og De Radikale kræver klarere svar i forhold til klimaet, mens SF savner penge til børneområdet.

Hans Engell fremhæver udlændingepolitikken og den økonomiske politik, som de største knaster i blokken.

Han nævner, at afstanden mellem De Radikale og Enhedslisten i den økonomiske politik nærmest er større end afstanden internt i blå blok.

Til finanslovsforhandlingerne sidst på året vil udfordringerne blive meget store, hvis rød blok vinder, vurderer Engell. Han fortæller, at der er tradition for, at den første finanslov bæres igennem af regeringen samt støttepartier.

- Mette Frederiksen skal sikre sig, at det parlamentariske flertal vil bære en finanslov igennem. Det bliver en kæmpe udfordring. Dag for dag bliver udfordringen større, fordi kravene bliver større, siger han.

Mette Frederiksen har meldt ud, at hun ønsker en ren S-regering. Dermed venter ingen ministerbiler til SF og De Radikale, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

- Deres bekymring er, at hvis de først har hjulpet Mette Frederiksen op på sadlen og afsted ind i Statsministeriet, at hun så starter et samarbejde med de blå partier, siger Hans Engell.

SF har stillet krav om, at den første finanslov, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, fjerner kontanthjælpsloftet og indfører minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Sker det ikke, stemmer partiet ikke for.

De Radikale har meldt ud, at partiet efter valget ikke kan støtte en regering, der ikke vil lempe den hårde linje i udlændingepolitikken.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce