Annonce
Debat

Enhedslisten ønsker sig: Vi skal have færre elever i klasserne og større fokus på trivsel

"Skolerne i Aarhus har 4000 kroner mindre pr. elev. Vi har i Enhedslisten stor forståelse for forældrenes bekymringer for store klasser. Når klasserne er oppe på 28 elever, er der nemlig en reel risiko for, at der vil være elever, som ikke får den tilstrækkelige faglige støtte eller opmærksomhed", skriver Lone Norlander Smith og Katrine Vinther Nielsen. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: En skoleklasse med 28 elever er alt for stor. Antallet truer elevernes trivsel samt udfordrer det faglige niveau og lærerens kontakt til forældrene. Lad os lære af coronaskolens krav om små klasser. I Enhedslisten ønsker vi lavere klassekvotienter.

Anja, Stine, Ahmed, Thor, Karina, Anika, Kirsten, Kristina, Freja, Kristoffer, Sigurd, Fatima, Trine, Thomas, Mette, Albert, Mia, Solveig, Lucas, Søren, Mohamed, Viggo, Emma, Najma, Agnes, Peter, Lars og Maria - 28 fiktive navne, men ikke en fiktiv situation for skolerne i Aarhus. Det er mere reglen end undtagelsen, at der er alt for store klasser i Aarhus.


Annonce

Ligesom der i børnehaverne og vuggestuerne skal være minimumsnormeringer, bør skolerne også løftes. Der bør være et minimumsklasseløft, som betyder, at store klasser bliver fortid.


Det skyldes, at der er for få ressourcer til området, for skolerne i Aarhus har 4000 kroner mindre pr. elev. Vi har i Enhedslisten stor forståelse for forældrenes bekymringer for store klasser. Når klasserne er oppe på 28 elever, er der nemlig en reel risiko for, at der vil være elever, som ikke får den tilstrækkelige faglige støtte eller opmærksomhed.

Får den ordblinde elev nok støtte til at mestre sine hjælpemidler? Får det barn, der ikke trives, tilstrækkelig omsorg? Får forældrene nok information, eller drukner læreren i de ekstra mange stile, der skal rettes?

Vi ved, at alle lærere og pædagoger vil gøre alt, hvad de kan for at skabe en god skole. Men vi ved også, at fagpersonernes bekymring er reel, når de er bekymrede for, om de nu kan nå omkring alle elever både fagligt, socialt og personligt i de store klasser.

I Enhedslisten ønsker vi lavere klassekvotienter. Men der skal langt flere og varige ressourcer til. Vi vil derfor ønske, at effektiv klassedannelse og økonomisk incitament-struktur kan erstattes af coronaskolens krav om små klasser og øget fokus på trivslen.

Ligesom der i børnehaverne og vuggestuerne skal være minimumsnormeringer, bør skolerne også løftes. Der bør være et minimumsklasseløft, som betyder, at store klasser bliver fortid.

Enhedslisten vil således i de kommende budgetforhandlinger arbejde målrettet og seriøst for, at minimumsklasseløftet bliver til et reelt løfte, som udmønter sig i et budgetløft på skoleområdet. Vi vil se frem til, at vi i en socialdemokratisk ledet kommune kan finde fælles fodslag til at gå i dén retning, så der kan komme flere ressourcer, som vil skabe bedre betingelser for undervisningen og børnenes trivsel.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Multihandicappet dreng fra Aarhus er død med coronavirus

Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

AGF

Liveblog: Kan AGF kæmpe sig videre i Europa?

Sport

Kære læser, i nat får vi måske en århusiansk guldmedalje: Her er overblikket over OL-døgnet

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Selv politikerne har fået nok: Pas nu på tonen

Erhverv

Aarhus Airport åbner ny rute: Godt nyt til mode- og fodboldfans

Aarhus

Rotter kravler ind i automatiske toiletter: Det er derfor, nogle af dem er i stykker

Aarhus

Øl til nydelse, øl til deling og øl til mad: Aarhus Bryghus er det største i byen

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Aarhus

Dagens corona-data: Så faldt der lidt mere ro over smittetallet

Annonce