Annonce
Debat

Enhedslisten advarer på klimaets vegne: Hvis vi skal nå målet, skal vi tvinge handling frem - med en CO2-pris

"Virksomhederne vil således være tvunget til at levere en grønnere løsning og skrue ned for forureningen, og på den måde kan kommunen være med at skubbe på for, at dem, der forurener mest, også betaler mest for den grønne omstilling", skriver Laura Bryhl. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: Aarhus Kommune har som landets andenstørste kommune et stort klimaansvar, og derfor skal kommunen også gøre alt, hvad der er muligt, for at sætte mest muligt ind overfor de store forurenere i vores samfund. Det gør vi bedst ved indføre en kommunal intern CO2-pris, som Klimabevægelsen anbefaler i sit virkemiddelkatalog.

Når kommunen træffer beslutninger om investeringer eller indkøb, sker det i dag uden nævneværdigt hensyn til klimaet. Det synes vi i Enhedslisten, at der skal laves om på nu, for den kommende byrådsperiode er reelt den sidste, hvor vi som kommune kan sætte ind for at leve op til Parisaftalen.

Ved at indføre en intern CO2-pris i kommunen sikrer vi, at klimaaftrykket altid regnes med i de kommunale indkøbsprocesser. Det betyder, at klimabelastningen regnes ind i prissætningen, så det klimavenlige valg vil fremstå som den billigste løsning for kommunen.

Annonce

Der skal handles nu, og vi skal lytte til klimabevægelsernes anbefalinger. En CO2-pris i kommunen vil være et vigtigt skridt i en socialt retfærdig grøn omstilling af Aarhus.

Virksomhederne vil således være tvunget til at levere en grønnere løsning og skrue ned for forureningen, og på den måde kan kommunen være med at skubbe på for, at dem, der forurener mest, også betaler mest for den grønne omstilling. Det vil også synliggøre den reelle klimabelastning ved de indkøb og investeringer, kommunen foretager sig.

Det er klart, at den mest effektive måde til at få forureneren til at betale på er ved at indføre en ensartet CO2-afgift på nationalt plan. Men mens vi venter på det ude i kommunerne, kan vi gøre en stor forskel med en intern CO2-pris.

Det vil nemlig også være et opgør med tanken om, at vores bundlinjer kun handler om kroner og øre. Vores CO2-regnskab er nemlig mindst lige så vigtigt, og derfor skal vi i det hele taget være bedre til at tænke klimaaftrykket ind i alle vores beslutninger i Aarhus Kommune.

Der skal handles nu, og vi skal lytte til klimabevægelsernes anbefalinger. En CO2-pris i kommunen vil være et vigtigt skridt i en socialt retfærdig grøn omstilling af Aarhus.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

DMI varsler sne og kuling i hele Jylland: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

Se med live fra coronapressemøde: Mette Frederiksen appellerer alle til at tage tredje stik

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyser ældre mand: Beder nu offentligheden om hjælp

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Aarhus

Dagens corona-tal: Rekordhøje i Danmark - stor nedgang i Aarhus

Annonce