Annonce
Aarhus

Enhedslisten fik byrådet på nakken for at antyde vennetjeneste til K-kandidat

Jacob Bundsgaard (S) reagerede meget skarpt på Viggo Jonasen (EL) påstande om en vennetjeneste fra byrådet til de konservatives spidskandidat i en konkret lokalplansag. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix og privatfoto
Borgmesteren slog billedligt talt i bordet og kaldte Enhedslistens indlæg for "langt over stregen", fordi Viggo Jonasen antydede, at byrådet havde gjort en vennetjeneste til de konservative spidskandidat Steen Stavnsbo.

AARHUS: Det var som om, man næsten kunne fornemme det gib, det gav i byrådets politikere, da borgmester Jacob Bundsgaard tog ordet og var tydelig vred i byrådets møde onsdag aften.

Selve mødet foregik digitalt på computerne, så  tilhørerne ikke kunne se mimikken. Men ud fra tonen var man ikke det mindste i tvivl om, at borgmesteren var vred.

Han valgte da også at skrue bissen på over for Enhedslistens Viggo Jonasen og gøre klart, at Enhedslistens "nye" medlem, som tidligere har siddet i byrådet, var gået langt over stregen i et indlæg.

Annonce

Borgmester vred

- Jeg er nødt til at anholde et element i Viggo Jonasens indlæg. Vi har en årelang praksis for ikke at bringe byrådsmedlemmers eller andres private arbejde ind i debatten. Den insinuering, Viggo Jonasen kommer med, er ekstrem grov. Den hører ikke hjemme i byrådet. Det er meget langt over grænsen, og en kedelig vej at begive sig ind på i byrådet. Det er dårligt for samarbejdet og det er dårligt for byrådets anseelse, hvis det er det, niveau man ønsker at debattere på. Det er legitimt at være imod en sag, men så må man holde sig til det, fastslog en harmfuld borgmester.

For at forstå borgmesterens vrede, spoler vi lige nogle få minutter tilbage, da Viggo Jonasen havde ordet til sag nr. 13 om lokalplan 1122 for ny boligbebyggelse ved Nørreport 15 og 17 og en del af Studsgade.

Her vil en bygherre bevare to eksisterende bygninger, ombygge og udvide dem med to etager, så man når op i fem etager mod Nørreport og nedtrappe højden til tre etager mod de bagvedliggende ejendomme.

Annonce

Jonasens påstand

Det, der i første omgang udløste borgmesterens vrede og senere mange fleres, var denne kommentar fra Viggo Jonasen:


Forskellen er muligvis, at bygherren ved Nørreport er de konservatives spidskandidat til det kommende kommunevalg, Steen Stavnsbo.

Viggo Jonasen (EL)


- Midtbyens Fællesråd og Nørrestenbro Beboerforening har protesteret mod overbebyggelse ved Nørreport, mangel på friarealer og mangel på helhedsplanlægning. (...) Et tilsvarende byggeri i Sølystgade uden tiltrækkelige udendørs opholdsarealer blev bremset af et byrådsflertal. Men forskellen er muligvis, at bygherren ved Nørreport er de konservatives spidskandidat til det kommende kommunevalg, Steen Stavnsbo, og SFs hastværk med vedtagelsen skyldes måske, at byggeriet helst skal vedtages, før valgkampen kommer i gang.

Så var det, at tiden gik en anelse i stå og borgmesteren reagerede.

Annonce

Kritikken haglede ned

Og han stod ikke alene. Ældrerådmand Jette Skive (DF) fik ordet som den næste:

Jeg bakker borgmesteren fuldstændig op. Det er trist at høre, at Viggo Jonasen har det niveau at debattere på, sagde Jette Skive.

DF stemte alligevel imod byggeri, fordi man mener, der mangler parkeringspladser i midtbyen.

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) fulgte op:

- Tak til borgmesteren for meget markant og skarpt at tage afstand fra den kultur, der nu er bragt ind i byrådet. Som ikke klæder byrådet og byen. Det er ikke den måde vi samarbejder på, og ikke den måde vi politikere træffer beslutninger på. Hvis der er noget jeg mindst interesserer mig for i planlægningen er det hvem, der er bygherre. Det er som om, at når man i Enhedslisten taber i demokratiet finder partiet andre steder at finde sejre på. Det er sølle, sølle. Tak borgmester, sagde Bünyamin Simsek.

Annonce

"Helt upassende"

Ango Winther (K) takkede også borgmesteren for at irettesætte en "helt upassende" påstand og nævnte, at sagen har kørt i fire år, og dermed startede længe før at bygherren valgte at genopstille til byrådet.

Liv Gro Jensen (SF) understregede, at SF vurderer projekternes værdi i hver eneste sag og lytter til borgerne.

- Nogle gange stemmer vi imod, og her har vi stemt for, fordi det er et rigtigt godt projekt. Og det har intet at gøre med, hvem der står bag projektet. Og at det overhovedet kan rejses som et problem er dybt problematisk.

Steen Bording Andersen (S) mente, at det at føre konspirationsteorier ind i byrådet er rigtigt uklædeligt:

- Vi oplever det af og til på Facebook, men det skal vi ikke bringe ind i byrådet.

Annonce

Armslængdeprincip?

Viggo Jonasen svarede meget kort på kritikken:

- Jeg kritiserer ikke Steen Stavnsbo for at optræde som bygmester. Det er han i sin gode ret til. Det jeg måske skulle have nøjedes med at sige er, at byrådspartierne bør efterleve armslængdeprincippet.

Jacob Bundsgaard svarede:

- Jeg er nødt til at sige, at der er ingen regler eller rammer, der er brudt i denne sag. Men jeg tænker, at vi må se denne debat som et forbedringspotentiale, hvis vi overhovedet skal se noget positivt i den.

I øvrigt blev lokalplan 1122 vedtaget med et flertal, fordi kun DF og EL stemte imod.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Gemt værk til 1½ mio kroner: Folk i Nye går under egne fodspor

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Annonce