Annonce
Aarhus

Enhedslisten forsøgte at løbe fra forlig: Blev slagtet i byrådssalen

Keld Hvalsø fra Enhedslisten forsøgte at stillet et ændringsforslag til et spareforlig, han selv havde skrevet under på. Det blev straffet benhårdt af de øvrige forligspartnere. Arkivfoto: Kim Haugaard
Et sent ændringsforslag fra Enhedslisten skabte alvorlig dårlig stemning i byrådssalen og fik de øvrige partier til at udtrykke mistillid til venstrefløjspartiet.
Annonce

AARHUS: - Det her er ikke ordentligt. Hvis alle partier gjorde som Enhedslisten, så ville der ikke kunne laves aftaler i Aarhus Byråd!

Normalt fungerer borgmester Jacob Bundsgaard (S) kun som ordstyrer under byrådsmøderne og lader i stedet de øvrige byrådsmedlemmer om at tale.

Men onsdag talte borgmesteren selv, og det var med store ord. Ja, han lagde faktisk Enhedslisten over sine borgmesterlige knæ og gav partiet en regulær røvfuld.

Venstres Gert Bjerregaard mente, at man fremover helt skulle undlade at forhandle med Enhedslisten, når der skal indgås brede forlig i byrådet. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Annonce

Ville genåbne aftale

Anledningen var den såkaldte balanceplan, som byrådets partier for godt en uge siden forhandlede sig frem til på socialområdet, der styrtbløder penge.

Her stod forligspartierne bag budget 2020 (alle undtagen DF) med en bunden opgave i at lukke hullet, og det lykkedes at finde sammen om et nu-og-her sparekrav på 45 millioner kroner, der endda var en del mindre end først spået.

Men det var alligevel for meget, nåede Enhedslisten efterfølgende frem til.

Så til onsdagens byrådsmøde havde byrådsmedlem for Enhedslisten, Keld Hvalsø, stillet et ændringsforslag til den forligsaftale, han en uge forinden havde sat sin underskrift på.

Helt specifikt er Enhedslisten utilfreds med, at spareplanen ser ud til at skabe en række forringelser for socialt sårbare borgere, og derfor foreslog Keld Hvalsø at lade tre specifikke punkter udgå. Han havde også en alternativ finansiering på plads:

- Vi foreslår at finansiere differencen med de millioner kroner, Socialforvaltningen vil bruge på udgifter i forbindelse med nedrivningsplanerne for Gellerup, Toveshøj og Bispehaven, foreslog Keld Hvalsø.

Annonce

- Den går ikke, Keld

Hvis der er én ting, man skal vare sig for i politik, så er det at bryde et forlig. I særdeleshed et, hvor blækket knap er tørt.

Og kritikken haglede ned over Enhedslisten i byrådssalen.

- I Venstre synes vi, det er fuldstændig utilstedeligt, det vi her oplever. Det er ikke en måde at forhandle på, og når vi i byrådet fremadrettet skal forhandle bredt, så bør det være helt uden Enhedslisten. Det er helt ude i hampen, det man præsterer her i aften. Den går ikke, Keld Hvalsø, det er så langt ude, lød det fra Venstres Gert Bjerregaard.

Og Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S), fulgte trop:

- Enhedslisten har valgt at forlade den aftale, som vi skrev under på sidste tirsdag. Det betyder et enormt tab af tillid til Enhedslisten fra vores side. Ikke mindst når man ser på, hvordan man foreslår at finde finansieringen. Det skal åbenbart ske ved at svække indsatsen over for nogle af de allermest udsatte familier i Gellerup. Jeg forstår slet ikke, hvordan Enhedslisten kan lægge navn til det her, sagde Kristian Würtz.

Såvel rådmand Kristian Würtz som borgmester Bundsgaard talte med meget store ord mod Enhedslistens forligsbrud i byrådssalen onsdag aften. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce

Forsvarede sig

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad kaldte på vegne af de Radikale det for et regulært forligsbrud, og hos SF varslede Jan Ravn Christensen, at også han ville finde det svært at stole på Enhedslisten i fremtiden:

- Det er helt ublu her bagefter at sige, at man alligevel ikke vil være med i aftalen og så endda ønske at skære på indsatser, der blandt andet skal forhindre bandekonflikter i vestbyen. Min opfordring er, at Enhedslisten trækker sit ændringsforslag tilbage og står ved den aftale, der er indgået, sagde Jan Ravn Christensen.

Keld Hvalsø lagde dog ikke passivt ryg til piskene, men forklarede, at ændringsforslaget for ham var et udtryk for en konstant kamp for at undgå nedskæringer på de svageste i samfundet.

Han mente desuden, at han var på sikker grund i forhold til at pege på at finansiere ændringsforslaget via den pulje, der er afsat til blandt andet at rive blokke ned i Gellerup. Enhedslisten har nemlig taget forbehold for netop dette i budgetforliget for 2020, fordi partiet ikke er enig i, at der skal rives blokke ned.

- Så jeg regner med, at resten af byrådet er parat til at tage en fordomsfri diskussion, når sagen kommer i udvalg, opfordrede Keld Hvalsø.

Hos SF kaldte Jan Ravn Christensen (til højre) Enhedslistens ændringsforslag for 'ublu'. Foto: Axel Schütt
Annonce

Musestille i salen

Men så rejste borgmesteren sig op og slog fast, at der faktisk ikke var noget at diskutere.

- Det her svækker i betragtelig grad tilliden til Enhedslisten som aftalepartner. Det er IKKE et spørgsmål om at tage en yderligere diskussion i et udvalg. Det er et spørgsmål om, at Enhedslisten melder sig ud, på trods af, at man har sat sin underskrift. Jeg forstår ikke, hvordan Enhedslisten kan være i de bukser, man er i gang med at skræve så bredt i. Men det må Enhedslisten jo så stå på mål for, lød det fra Jacob Bundsgaard.

Der er aldrig larm i byrådssalen, men dog som regel en stille summen af folk, der hvisker og skufler med fødder og mapper. Men lige netop her, mens borgmesteren talte, ville det have lydt øredøvende, hvis nogen havde tabt den berømte knappenål.

Stillet over for den kolde skulder valgte Keld Hvalsø til sidst at bide hovedet af al skam og ændre mening:

- Vi har dyb respekt for traditionen for, hvordan vi forhandler forlig i Aarhus Byråd, og vi tager kritikken til efterretning og trækker ændringsforslaget tilbage. Vi vil meget gerne fremadrettet kunne deltage i diskussionen om, hvordan vi sikrer socialområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce