Annonce
Erhverv

Enhedslisten: Nets-favorit plyndrer selskaber

<p>Nets-salget vækker fortsat bekymring i Folketinget - ikke mindst for Enhedslistens Frank Aaen og Stine Brix, der finder det særligt bekymrende, at kapitalfonden Bain Capital ligner en kommende ejer.</p>

Det giver ikke ro i folketingssalen, at de to kapitalfonde Bain Capital og Advent International sammen med ATP nu fører soloforhandlinger om ejerskabet af Nets. De borgerlige partier frygter stadig for datasikkerheden, mens Enhedslisten kalder køberfavoritten den værst tænkelige.

Annonce

Betalingsudbyderen Nets, der i fællesskab ejes af en række danske og norske pengeinstitutter samt Nationalbanken, synes nu et skridt nærmere salg. Et konsortium bestående af den danske pensionskasse ATP samt de to amerikanske kapitalfonde Bain Capital og Advent International fører nemlig ifølge Berlingske Business' oplysninger eksklusivforhandlinger om ejerskabet.

Salget har tidligere vakt bekymring blandt særligt detailhandlere og politikere, der har frygtet for, hvad der skal ske med datasikkerheden, hvis selskabet, der står for bl.a. Dankortet og Nem-ID, ryger på udenlandske hænder. Og bekymringen aftager ikke med de nye oplysninger.

»Tværtimod understreger det de problemstillinger, som vi har rejst. Bain Capital er jo en ret kontroversiel kapitalfond, som historisk set har plyndret selskaber, hvilket har medført fyringer og konkurser i mange af de selskaber, som den har ageret i. Jeg synes ikke, at det er specielt betryggende at forestille sig dem som ejere af et monopol som Dankortet,« siger Enhedslistens IT-ordfører Stine Brix.

Bain Capital, der blev stiftet i 1984 af blandt andre den tidligere amerikanske præsidentkandidat Mitt Romney, gør ofte brug af lånefinansierede opkøb, hvor kapitalfonden køber selskaber for lånte penge, omstrukturerer dem, ofte gennem fyringsrunder og outsourcing, for at sælge dem videre med en fortjeneste inden for få år.

»Sælger man til Bain Capital, så indbebærer det mange af de risici, som vi har fremhævet. Hvis man sparer meget kraftigt på Dankortet, som man har set den her kapitalfond gøre i andre sammenhænge, kan det betyde, at Dankortet misligholdes,« siger Stine Brix.

»Jeg tror, at der er rigtig god grund til at være bekymret for, om netop den her køber tømmer et selskab som Nets eller ikke investerer i at vedligeholde den digitale infrastruktur, som er meget vigtig for, at Danmark overhovedet kan løbe rundt,« siger hun.Stine Brix bakkes op af partifællen Frank Aaen, der i en pressemeddelelse siger, at »det er svært at forestille sig en værre ejer af et monopol som Dankortet.«

Venstres IT-ordfører Michael Aastrup Jensen har også udtrykt bekymring for konsekvenserne af et salg. Han vil dog som liberal ikke blande sig i, hvem der køber Nets, men vil have klare linjer for, hvad der skal ske med de personfølsomme oplysninger, hvis selskabet opnår amerikansk ejerskab.

»Staten skal stille krav til det pågældende firma, ligegyldigt hvem det er ejet af. Men det, at det ser ud til, at det bliver amerikansk ejet, gør, at vi mener, at regeringen skulle lægge sig i selen og få undersøgt, hvad vi skal gøre med vores data i fremtiden. Og det bliver jo bare endnu mere presserende nu,« siger han.

De borgerlige partier har af den grund anmeldt en forespørgselsdebat med overskriften »Hvordan vil regeringen sikre alle borgeres data i fremtiden.«

Dansk Folkepartis IT-ordfører Dennis Flydtkjær kalder det en lille forbedring af situationen, at den danske pensionskasse ATP er med i køberkonsortiet, selv om partiet stadig frygter for de personfølsomme oplysninger. Og ifølge Venstre har det ingen betydning.

»Det gør det jo ikke i forhold til, hvorvidt amerikansk lovgivning (om datasikkerhed, red.) vil gælde. Så det gør os ikke mere rolige,« siger Michael Aastrup Jensen.

»Jeg bliver nervøs for, om Nets kan sikre, at vores data ikke bliver tilgængelige for de amerikanske myndigheder.«

Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht vil ikke kommentere oplysningerne over for Berlingske.

»Jeg kommenterer ikke på rygter,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce