Annonce
Østjylland

Debat om grundlovsceremoni på rådhuset: Lad folk selv bestemme, hvem de vil trykke hånd med

Grundlovsceremonierne holdes to gange om året, på lørdage i maj og november. Detaljerne i loven er endnu ikke helt på plads, så den første ceremoni holdes først i maj 2020. Arkivfoto
Rammerne for de to årlige grundlovsceremonier på rådhuset er nu på plads. Kreativt ændringsforslag fra Enhedslisten, der bløder ceremonien for ansøgere om dansk statsborgerskab op, blev afvist af de øvrige partier i byrådet.

Horsens: Egentlig skulle det bare have været en simpel konfirmering af en lov, som Folketinget har vedtaget, men Enhedslistens Lisbeth Torfing ville det anderledes på byrådsmødet mandag aften.

Her fastlagde byrådet rammerne for de to årlige grundlovsceremonier på rådhuset, hvor ansøgere om dansk statsborgerskab først skal skrive under på, at de vil overholde grundloven og efterfølgende give hånd til en repræsentant for byrådet.

Loven tvinger alle borgere, også dem, der af religiøse eller andre årsager ikke ønsker det, til at give hånd til den person, mand eller kvinde, som er byrådets repræsentant den dag. Den lov bryder Enhedslisten sig ikke om, og Lisbeth Torfing satte gang i debatten med et ændringsforslag.

Hun foreslog, at byrådet slår fast, at der er en byrådsrepræsentant af hvert køn tilstede ved ceremonien, og at ansøgeren får mulighed for at bestemme, hvem vedkommende vil trykke hånd med.

- Det er et forslag, der er stærkt inspireret af det, man vælger at gøre i Aalborg, hvor man også har en socialdemokratisk borgmester. Tvang er noget mærkeligt noget, og det mindste, man kan gøre, er at give folk valgmuligheden, sagde Lisbeth Torfing.

Annonce
For mig er det ikke ligestillingen, der er på spil her. Ligestilling handler om noget andet, ligeløn, lige behandling og barsel til mænd. Det er vigtigere end et tilfældigt håndtryk.

Lisbeth Torfing (EL), byrådsmedlem

Morgenkaffen galt i halsen

Det kreative forslag blev skudt ned af samtlige partier.

- Jeg fik morgenkaffen galt i halsen, da jeg læste dit ændringsforslag i morges kl. 7.52, tror jeg, at det var. Jeg har ellers altid set dig som en garant for ligestillingen, lød det fra Anne Lene Løvbjerg til Lisbeth Torfing.

- Ved ceremonien viser man respekt for danske værdier, og der er ikke nogen mere symbolsk måde at gøre det på end ved at give hånd. Forslaget fra Enhedslisten giver medvind til kønsforskrækkede mennesker, der lever i den mørke middelalder. Det er i virkeligheden et dybt reaktionært forslag, lød det fra Claus Kvist Hansen (DF).

- Når jeg går igennem lufthavnens metaldektektor, og det bipper, har jeg ret til, at en kvindelig vagt undersøger mig. Er det også reaktionært? Det er et personligt spørgsmål, hvor ens grænse går, og jeg synes, at vi skal bløde det lidt op, svarede Lisbeth Torfing.

- For mig er det ikke ligestillingen, der er på spil her. Ligestilling handler om noget andet, ligeløn, lige behandling og barsel til mænd. Det er vigtigere end et tilfældigt håndtryk, konstaterede hun.

SF: Civil ulydighed er OK

Ud over Lisbeth Torfing bragte Paw Amdisen sig også i skudlinjen under debatten. Det skete, da han åbnede for, at den enkelte byrådsrepræsentant kan vælge at se igennem fingre med, at en ansøger ikke ønsker at give hånd.

- Skal jeg forstå det sådan, at du opfordrer til at bryde loven, lød det fra Esben Hedeager, og Claus Kvist Hansen fulgte op:

- Det er overraskende at høre Paw Amdisen tale om, at det er ligegyldigt at overholde loven. Hvilke andre typer love er det OK at blæse på, spurgte han.

- Lidt civil ulydighed skader ikke. Når man vedtager en lov, der er dum, så må den personlige samvittighed gerne fylde lidt, svarede Paw Amdisen og bemærkede, at hans udtalelser ikke er mere kontroversielle, end at flere borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre har udtrykt den samme holdning.

Martin Ravn (V) forsøgte, nok lidt drillende, at imødekomme Lisbeth Torfing med at acceptere en byrådsrepræsentant af hvert køn, hvis altså det blev slået fast, at ansøgeren skulle trykke begge personer i hånden.

- Vi er imod håndtrykstvang, så dobbelt op på det går selvfølgelig slet ikke, konstaterede Lisbeth Torfing.

Den første grundlovsceremoni finder først sted i maj 2020. Byrådet har besluttet, at det er den byrådsrepræsentant, som i forvejen har vagten som giftefoged, der også trykker hånd med ansøgerne om statsborgerskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce