Annonce
Aarhus

Enhedslisten til Bundsgaard: Aflys sparerunde, pengene er der

Hvis borgmesteren undlod at undervurdere, hvad der kommer af tilskud fra staten, kunne vi aflyse sparerunden, lyder det fra byrådsmedlem Keld Hvalsø (El). Foto: Kim Haugaard

Kommunen lægger alt for negative forventninger ind i budgettet, forventer at tilskud fra staten forsvinder, og at KL ikke kan forhandle sig til flere penge fra staten til et voksende antal plejekrævende ældre de kommende år, mener Enhedslisten. Partiet opfordrer borgmeteren til at se lidt lysere på fremtiden, så er der slet ikke brug for en sparerunde

AARHUS: Aarhus kan helt springe sparerunden over. Den er kun nødvendig, fordi der er lagt særligt pessimistiske forventninger ind i borgmesterens budgetforslag.

Sådan lyder det fra Enhedslisten op til, at byrådets partier mandag tager hul på forhandlingerne om kommunes budget for 2019 og de følgende tre år.

Partiet peger på særligt to områder, hvor det mener, at borgmesteren klart undervurderer indtægterne fra statslige tilskud med i alt små 200 mio. kr. i 2020 stigende til små 400 mio. kr. i 2022.

Sammen med de i snit 75 mio. kr. ekstra, der allerede er fundet for hvert af årene 2019-21, er det rigeligt til, at sparerunden helt kan afblæses.

Annonce

- Alligevel tror borgmesteren, der også er formand for KL, åbenbart ikke på, at det kan lade sig gøre for KL at forhandle sig til yderligere løft de kommende år. Og det endda på trods af, at samfundsøkonomien er god, at antallet af plejekrævende ældre fortsætter med at stige, og at der i Folketinget er et politisk pres på regeringen på netop dette område. Jeg kan ikke se nogen grund til, at vi ikke skal have forventninger til, at kommunerne får flere penge til at løse opgaven.

Keld Hvalsø, byrådsmedlem (El)

89 mio. kr. skrevet ud af budget

- Vi mener, at de forudsætninger, der er lagt ind for budgettet, er urealistisk negative, siger byrådsmedlem Keld Hvalsø (El).

Han giver et eksempel:

Landets kommuner har siden 2013 fået et såkaldt finansierings-tilskud fra staten. Aarhus får på den konto 89 mio. kr. i 2019.

- Tidligere har de penge været lagt ind i budgettet for såvel det kommende år som de efterfølgende. De står nu på budgettet for 2019 men ikke på budgetterne for de følgende år. Andre kommuner som for eksempel Silkeborg, Horsens og Odder budgetterer med tilskuddet også i årene efter 2019, mens Aarhus forventer, at tilskuddet forsvinder, siger Keld Hvalsø og fortsætter:

- Vi foreslår, at Aarhus indregner de 89 mio. kr. fra tilskuddet i budgetterne for alle årene.

Forvent mere fra staten

Og der er flere penge i pipelinen, hvis borgmesteren tager de lidt mere optimistiske briller på, mener han.

- Sidste års forhandlinger mellem regeringen og KL - Kommunernes Landsforening - resulterede i, at kommunerne permanent fik tilført ekstra penge, fordi de har voksende udgifter til især det stigende antal plejekrævende ældre. Aarhus fik omkring 100 mio. kr., siger Keld Hvalsø og fortsætter:

- Der var tale om et meget beskedent løft. Alligevel tror borgmesteren, der også er formand for KL, åbenbart ikke på, at det kan lade sig gøre for KL at forhandle sig til yderligere løft de kommende år. Og det endda på trods af, at samfundsøkonomien er god, at antallet af plejekrævende ældre fortsætter med at stige, og at der i Folketinget er et politisk pres på regeringen på netop dette område. Jeg kan ikke se nogen grund til, at vi ikke skal have forventninger til, at kommunerne får flere penge til at løse opgaven.

Enhedslisten mener, at kommunen bør lægge ind i budgetterne, at der kommer ekstra 100 mio. kr. ind på den konto i 2020, yderligere 100 mio. kr. i 2021 og en tilsvarende stigning i 2022.

Først spare, siden dele ud

Er der ikke bare tale om endnu en omgang fantasi-millioner?

- Vi kan ikke med sikkerhed vide, om det går sådan. Men forventningen om, at det vil gå sådan, er mere realistisk, end de forventninger om ingenting, der er lagt ind i kommunens budget, siger Keld Hvalsø.

Men hvorfor skulle borgmesteren bevidst tage de pessimistiske briller på, når alternativet er en sparerunde?

- Man kan jo forestille sig, at han ser en fordel i at tage en sparerunde her i starten af en valgperiode. Siden kan han så som KL-formand komme hjem og fortæller, at forhandlingerne med regeringen gik bedre, end han havde turdet håbe på, og at der nu er penge, byrådet kan bruge til forbedringer og nye initiativer i tiden op til næste byrådsvalg, siger Keld Hvalsø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce