x
Annonce
Aarhus

Enhedslisten vil give Aarhus 30,4 millioner kroner tilbage

Hver gang en cityassistent sætter en parkeringsafgift bag en vinduesvisker, indkasserer staten 70 procent af afgiften. Det vil Enhedslisten gøre op med. Foto: Jens Thaysen
Enhedslisten vil skrotte lovændring, der betyder, at staten inddrager 70 procent af indtægter fra p-bøder og betalingsparkering.

AARHUS: Står det til Enhedslisten, skal staten ikke længere inddrage 70 procent af de penge, kommunerne får i kassen gennem parkeringsbøder og betalingsparkering.

Sådan blev det efter en lovændring i 2018.

Ifølge et svar på en 10 dages-forespørgsel fra SF’s Jan Ravn Christensen koster lovændringen Aarhus Kommune 30,4 millioner kroner om året.

- Staten skal aflevere de penge til kommunerne, og de skal kunne bruge dem frit, siger Enhedslistens kommunalordfører, Jette Gottlieb, til Altinget.

Jette Gottlieb er godt klar over, at det især er de store byer som Aarhus og København, der får glæde af det, hvis det lykkes Enhedslisten at rulle lovændringen tilbage.

Annonce

Staten skal aflevere de penge til kommunerne, og de skal kunne bruge dem frit

Jette Gottlieb, Enhedslistens kommunalordfører

Hånden under velfærden

- Men her kæmper man altså også med mange og store sociale problemer, og de her penge vil være med til at holde hånden under velfærden, siger Jette Gottlieb til Altinget.

Ifølge Altinget er Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, parat til at se nærmere på forslaget fra Enhedslisten.

I september sidste år fik en række borgmestre fra større byer trykt et læserbrev i Berlingske, hvor de opfordrede social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at rulle lovændringen tilbage.

Ikke penge til forbedringer

Astrid Krag lovede at lytte til kritikken.

Men hun mente, at der var en hel del problemstillinger og hensyn at tage.

- Det ser forskelligt ud – alt efter om vi taler landkommuner, provinsbyer eller de største byer, som har afsendt det åbne brev, sagde Astrid Krag til Ritzau.

I læserbrevet gav borgmestrene udtryk for, at lovændringen stort set havde fjernet deres mulighed for at bruge parkeringsindtægterne til at finansiere parkerings- og klimaforbedringer.

Og at den giver kommunerne et incitament til at sætte parkeringsindtægterne op og investere mindre i parkerings- og klimaforbedringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce