Annonce
Østjylland

Enigt byråd: Ældre har ret til saft

Der er saft - og sodavand og kaffe - under byrådsmøderne i Randers. På mødet mandag havde Kasper Fuhr Christensen (VL) sat en sag om saft på dagsordnen. Det skete på baggrund af en sag, der begyndte med et læserbrev i avisen. Foto: Karin Hede Pedrsen

Politikerne i Randers har lært noget af omdiskuteret saft-sag, der begyndte med et læserbrev i Randers Amtsavis. Borgerne skal vejledes i sund levevis, men selv bestemme om de vil følge anvisningerne. Sådan er konklusionen i byrådet.

Randers: På sidste byrådsmøde diskuterede politikerne i Randers, om svinekød skal tilbydes som en del af de kommunale måltider. I øjeblikket er svaret ja. På byrådsmødet mandag havde Kasper Fuhr Christensen (VL) sat saft på dagsordnen.

Han havde nemlig bedt om en redegørelse for sagen, hvor 68-årige John Lehmkuhl i et læserbrev i denne avis for nylig beklagede, at han og andre plejehjemsbeboere ikke længere kunne få saft til maden, men kun vand.

På byrådsmødet var alle enige om, at det var en fejl, og at det er op til borgerne selv, om de vil have saft til deres mad. At saftevandet i John Lehmkuhls tilfælde var blevet taget af middagsbordet på det nyåbnede plejecenter Nyvang, skyldtes en misforståelse, fordi kommunens kostpolitik var blevet håndhævet lidt for firkantet.

Louise Høeg (V) mente, at sagen havde fået mere opmærksomhed, end det er rimeligt, da der er tale om en fejl, der nu er rettet.

Sagen om saft

68-årige John Lehmkuhl, der er terminal kræftpatient, flyttede i december 2017 ind på det nye plejehjem "Huset Nyvang".

Han betaler 3224 kroner om måneden i kostpenge.

Efter knap en måned i det nye hjem fortalte personalet, at John og de øvrige beboere fremover måtte nøjes med postevand til måltiderne i stedet for saftevand.

Det fik John Lehmkuhl til at skrive et læserbrev til Amtsavisen, da både han og andre beboere gerne ville have saft til maden.

Læserbrevet gav genlyd i hele landet, hvilket fik Randers Kommune til at love, at saftevandet fremover kommer tilbage på bordene på kommunens plejehjem.

Ifølge Erling Lemming, der er kommunens områdeleder for blandt andet Huset Nyvang, skyldtes forbuddet, at personalet på plejehjemmet har misforstået kommunens regler.

Ifølge ham har kommunen bedt personalet vejlede beboerne i sund kost, men ikke sagt, at de skal forbyde beboerne saft og andre usunde ting.

John Lehmkuhl, Randers, påpegede i et læserbrev, at han mente det var forkert, at han som plejehjemsbeboer ikke kunne få saft til sin aftensmad, hvis han ønskede det. Arkivfoto: Louise Bruun Høffler

Uacceptabel situation

- Vi har nu fået slået tre ting fast, understregede hun.

Nemlig, at personalet skal vejlede borgerne i sundhed, uanset hvilket stadie de er i. Men at det er borgerne selv, der bestemmer. Samt at det er ledelsen, der har ansvaret for at kommunikere dette ud til personalet og sørge for, at det overholdes.

Charlotte Broman Mølbæk (SF) mindede om, at det først var, da John Lehmkuhl gik i pressen med sin klage, at der skete noget.

- Han ville bare gerne tages alvorligt i sit eget liv. Det er en læring til os alle. Problemet opstår, når vi tager ansvaret fra borgerne, vi skal ikke være formynderiske, sagde Charlotte Broman Mølbæk. Hun håber på, at kommunen bliver bedre til at lytte til borgerne efter denne sag.

- Det er en uacceptabel situation, og jeg vil gerne sig tak til borgeren for at rejse sagen, sagde Susanne Nielsen (DF).

Hun understregede, at borgerne og deres pårørende bør have oplyst, hvad den kostpakke indeholder, som de betaler 3270 kroner om måneden for, når de bor i for eksempel plejebolig.

Annonce

Ja til saft

- De ældre og deres pårørende skal tage ansvar for deres sundhed, vi skal ikke have sådan noget hjemmestrikket diktatur, mente Bjarne Overmark (BL).

Leif Gade (S), der er formand for omsorgsudvalget, oplyste, at han i sidste uge var på visit i Huset Nyvang, hvor han blandt andet mødte John Lehmkuhl, der var udmærket tilfreds med tingene.

Kasper Fuhr Christensen (VL), der havde rejst sagen i byrådet, fastslog at det er glædeligt, at de gamle kan få saft hvis de vil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce