Annonce
Livsstil

Enkle øvelser klæder dig på til ski

Skiferien giver motion, frisk luft og en masse hyggeligt samvær. Men udfordringerne på pisterne kan være risikable. Marina Aagaard fra Rønde giver dig tips til øvelser, du kan forebygge skader med.

Det giver masser af motion og røde kinder, når man suser ned ad pisterne i Alperne sydpå eller i Skandinavien på ski eller snowboard. Men det er ikke ufarligt at drage ud på det glatte underlag. Mange danskere kommer hvert år til skade.

Annonce

Omkring 400.000 danskere rejser nordpå og sydpå på skiferie. De fleste som vanligt uden at være ordentligt forberedt.

Typiske skader

  • At stå på slalomski er forbundet med risiko for skader ved styrt og kollisioner. Ud over stød med knubs kan man få forvridninger, overrevne ledbånd samt knoglebrud bl.a. rygbrud.
  • I sjældne tilfælde forekommer der uheld med dødelig udgang, ifølge sundhed.dk.

En spørgeskemaundersøgelse om danskernes vinterrejsevaner foretaget af SalzburgerLand i Østrig i samarbejde med Analyse Danmark viste, at hele 64 procent af de danske skientusiaster intet gør for at blive klar til skiferien.

»Det er brandærgerligt, når man kommer til skade på sin skiferie. Når jeg selv er på ski, oplever jeg ofte folk, som har slået sig,« fortæller den veltrænede motionsekspert Marina Aagaard fra Rønde. Hun er århusiansk fitnesstræner, skientusiast og forfatter til bogen Ski Fitness, og hun har en række bud på, hvordaan skader kan undgås.

»Danskerne har nordisk rekord i skiskader og kommer ud for invaliderende ulykker, der ødelægger både skituren og førligheden - og koster kassen. Alligevel viser det sig, at to ud af tre danske skiturister stadigvæk ingenting gør for at blive klar til skiferien. Det forstår jeg ikke,« siger Marina Aagaard. Hun vurderer, at den manglende skifortræning især skyldes tre forhold:

For det første tænker de fleste ikke over, at skiløb er en krævende sport, der kræver både styrke, stabilitet og balance. Alligevel går mange danske skiløbere direkte fra en ret inaktiv hverdag til mange timer på ski hver dag.

For det andet tror både unge og voksne, som skal på skiferie, fejlagtigt, at skifortræning er a) meget tidskrævende, b) bør være ekstremt hårdt for at virke og c) skal foregå på særlige skihold.

Sidst men ikke mindst tænker danske skientusiaster, at det med skader sker ikke for mig, det er noget, der sker for de andre, så motivationen til forberedelse er minimal.

»Hvert eneste år får mange danskere kun en enkelt dag eller to på ski, før uheldet rammer, så skiferien er slut allerede før den rigtig er begyndt; hele 10.000 kommer så alvorligt til skade, at de skal bruge rejseforsikringen. Uheldene kan skyldes manglende kontrol over kroppen og skiene, uopmærksomhed eller dumdristighed, men uanset årsagen er det ærgerligt, for det er så nemt at undgå,« fortæller Marina, som har tips til alle, der snart skal på ski. Tips, der sikrer at man reducerer risikoen for skader betydeligt og fordobler chancen for at få en meget sjovere skiferie.

»Mange har et stillesiddende job. Når de pludseligt skal på ski, er det en stor udfordring for kroppen, som ikke er vant til den udfordring.«

Klik her for at se tips til skiløbet og fire enkle øvelser, der gør din krop klar til pisterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Østjyderne taber på regeringens manglende ambitioner for infrastrukturen

Trængselsproblemerne på det østjyske vejnet er til at tage og føle på. For østjyderne betyder det, at køkørsel dagligt frarøver dem tid, som kunne have brugt meget bedre med familien eller på arbejdet. For de østjyske virksomheder skader trængselsproblemerne mulighederne for at skabe vækst – tid er, som bekendt, penge. Det er med andre ord en fuldstændig uholdbar situation. Både for østjyderne og de østjyske virksomheder, men også for samfundet i sin helhed, fordi vi går glip af vækst og arbejdspladser. Køkørslen koster nemlig et samfundsøkonomisk tab på over 20 milliarder kroner om året. Penge, der kunne have været brugt til vores fælles velfærd og på en fortsat ambitiøs grøn omstilling. Der er behov for en ambitiøs infrastrukturplan, som kan sætte ind, der hvor trængselsproblemerne er størst. Et behov, som altid har haft høj prioritet i Venstre. Sidste år var vi med til at lande en ambitiøs infrastrukturaftale, og i Østjylland bragte aftalen gode nyheder. For med planen skulle E45 udvides både på strækningen mellem Aarhus S og Aarhus N med anlægsstart allerede i 2021 og på strækningen mellem Vejle og Skanderborg S med anlægsstart i 2023. Dertil kom kapacitetsforbedringer på rute 26 og udbygning af rute 15 og en enighed blandt aftaleparterne om at prioritere en fortsat udbygning af E45 fra Aarhus og op mod Randers i en kommende flerårig plan. Samlet set et løft af infrastrukturen i Østjylland på 6,3 milliarder kroner. Ja, faktisk kunne vi næsten ikke få armene ned. Men lykken var kortvarig. Under valgkampen måtte man forstå på Socialdemokratiet, at også de havde store ambitioner om at investere i infrastrukturen. Der var nærmest ingen grænser for, hvor mange vejprojekter, som skulle igangsættes, og det kunne kun gå for langsomt. Derfor må det også undre de østjyske vælgere, at regeringen - med transportminister Benny Engelbrecht i spidsen - i sommer besluttede at skrotte den infrastrukturaftale, som den tidligere regering forhandlede på plads. Man fandt fra regeringens side, at der var behov for at starte helt forfra med et såkaldt blankt kanvas. Og blankt er det til stadighed. Nu er der gået et halvt år, og der er endnu ikke indkaldt til forhandlinger. Transportministeren vil end ikke sætte noget konkret tidsperspektiv for, hvornår forhandlinger skal gå i gang. I værste fald skal vi helt frem i 2022. Det er dybt problematisk, at regeringen hænger i bremsen. Der er store infrastrukturelle udfordringer nu og her, og der er behov for investeringer nu. Vi kan ikke vente til 2021, 2022 eller senere. Så kære regering, lad os nu komme i gang med forhandlingerne, så vi kan få de nødvendige investeringer på plads.

Aarhus

Bundsgaard: Jeg ser flere fordele ved at afskaffe rådmandsstyret

Annonce