Annonce
112

Enner Mark Fængsel skal spare 10 millioner kroner

Anette Bækgaard Jakobsen, institutionschef i Enner Mark Fængsel, har sparekniven fremme for at finde besparelser på i alt 10 millioner kroner. Knap syv millioner kroner af dem skyldes et overforbrug sidste år. De tre andre millioner kroner er for at have lidt på kistebunden til dårligere tider. Arkivfoto: Morten Pape
Sparekniven er fundet frem i det lokale fængsel efter et overforbrug sidste år. Det betyder blandt andet, at der indføres karenstid på ledige civile stillinger som lærere og socialrådgivere.
Annonce

Horsens: En stram styring af timeforbrug og overarbejde, ledige stillinger der ikke bliver genbesat og udlån af fængselsbetjente til Sjælland og Grønland.

Det er grundstenene i en spareplan på Enner Mark Fængsel.

Fængslet skal finde besparelser på 6.695.000 kroner. Og for også at have en buffer til uforudsete udgifter i et stramt budget, skal der spares i alt 10 millioner kroner på 2020-budgettet, fortæller Anette Bækgaard Jakobsen, institutionschef på Enner Mark Fængsel.

- Mit budget er ikke blevet reduceret, men vi havde et overforbrug sidste år og brugte penge, vi ikke havde. Derfor har vi lavet en spareplan. Vi går dog ind i 2020 med bedre forudsætninger end sidste år, men det er hårdt at skulle finde så mange penge, erkender hun.

Allerede sidst på året i 2019 kunne vi se, at med det forbrug, vi havde, skulle der ske noget drastisk i 2020 for ikke at gentage 2019.
Annonce

Styr på bemandingen

De første spareøvelser blev sat i værk i efteråret sidste år, da det stod klart, at fængslet skulle spare 3,1 millioner kroner resten af året i et årligt budget på 130 millioner kroner.

Overforbruget sidste år skyldtes blandt andet ekstraudgifter som følge af to lynnedslag, samt mangel på fængselsbetjente i store dele af året.

Især personalemanglen tærede på kassebeholdningen, da ekstravagter til fængselsbetjentene er dyre.

Men ifølge institutionslederen er der styr på bemandingen nu og dermed ikke udsigt til, at lønudgifterne stikker af på grund af overarbejde.

- Vi har personale nok nu, og vi udlåner derfor rigtig mange folk til Sjælland. Det varierer hele tiden, men pt. er 14-15 medarbejdere udlånt til Sjælland og Grønland. På den måde sparer vi penge, siger Anette Bækgaard Jakobsen.

Annonce

Civile stillinger i spil

Der skal ikke spares på antallet af fængselsbetjente. Til gengæld må fængslets civile personale holde for.

Det betyder, at ledige stillinger som for eksempel lærere, socialrådgivere og kontorpersonale i udgangspunktet er vakante i tre måneder, inden de eventuelt slås op.

Det vil påvirke hverdagen for de indsatte, erkender Anette Bækgaard Jakobsen.

- Vi laver ikke ændringer, der ikke har betydning for os. Hvis det viser sig, at en lærerstilling ikke bliver genbesat, betyder det mindre undervisning til de indsatte. Jeg siger ikke, at vi vil nedlægge lærerstillinger, men det er hele tiden en konkret beslutning. Vi træffer ikke beslutninger med bind for øjnene, siger institutionschefen.

Annonce

Lever op til forpligtelser

Hun pointerer, at Enner Mark Fængsel på trods af spareplanen lever op til sine forpligtelser i forhold til at resocialisere de indsatte.

- Vi balancerer tingene, så vi kan levere så godt et tilbud som muligt inden for de rammer, vi har, og vi lever op til vores forpligtelser over for de indsatte. Det er klart, der er ingen af os, der synes, det er sjovt. Men det er nødvendigt, siger Anette Bækgaard Jakobsen.

Hun er ikke overrasket over, at fængslet har skulle finde sparekniven frem.

- Allerede sidst på året i 2019 kunne vi se, at med det forbrug, vi havde, skulle der ske noget drastisk i 2020 for ikke at gentage 2019. Det var det, vi varmede op til i efteråret, og heldigvis har vi fået en masse nye elever, så vi er i balance rent personalemæssigt, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce