Annonce
Aarhus

Enstemmig beslutning: Nu kan TV2 vise sin 'forbudte' dokumentar om Kongsgården

Plejehjemmet Kongsgården i Viby Foto: Axel Schütt
Torsdag morgen har Magistraten i Aarhus enstemmigt vedtaget at droppe fogedforbuddet mod TV2, der nu formentlig allerede i næste uge kan vælge at vise de skjulte optagelser fra Kongsgården.
Annonce

AARHUS: Fra på mandag vil TV2 langt om længe kunne vise sin "forbudte" dokumentar om forholdene på plejecentret Kongsgården i Viby.

Det står klart, efter Magistraten i Aarhus Kommune torsdag morgen enstemmigt har vedtaget at ophæve kommunens eget fogedforbud mod TV2.

- Der burde aldrig have været nedlagt et fogedforbud i første omgang. Det var en fejl, og jeg mener, at rådmanden for Sundhed og Omsorg (Jette Skive, red.) har et stort ansvar i denne sag, siger magistratsmedlem og byrådsmedlem for Enhedslisten, Lone Norlander Smith.

Annonce

Kommunens handlepligt

Det var afdelingen for Sundhed og Omsorg, ledet af rådmand Jette Skive (DF), der tilbage i marts 2020 fik Byretten til at nedlægge et fogedforbud, der siden har forhindret TV2 i at vise dokumentaren om den angiveligt rå og umenneskelige behandling, som den 90-årige plejehjemsbeboer Else Marie Larsen er blevet udsat for gennem længere tid.

Sagen kort

I oktober 2019 blev blev der med skjult kamera optaget video af plejepersonalets håndtering af en 90-årig kvinde med demens på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Optagelserne skulle indgå i en TV2 dokumentar om svigt i ældreplejen.

Dokumentaren er endnu ikke blevet sendt, da Aarhus Kommune først ved byretten og siden landsretten har fået nedlagt midlertidigt fogedforbud mod offentliggørelsen, som ifølge kommunen var krænkende for kvinden, der ikke kunne give samtykke til sin medvirken. Hendes familie og værge havde godkendt det på hendes vegne.

Efterfølgende har Ekstra Bladet dog offentliggjort udvalgte klip fra udsendelsen, hvilket nu indirekte har gjort det muligt for Aarhus Kommune at trække fogedforbuddet tilbage.

Jette Skive har efter eget udsagn også selv ønsket at trække fogedforbuddet, men har været bundet af kommunens såkaldte handlepligt over for borgere i kommunens varetægt.

I det konkrete tilfælde har handlepligten drejet sig om at sikre den demente plejehjemsbeboers rettigheder i forhold til at være blevet filmet med skjult kamera - uagtet at det var på foranledning af hendes egne pårørende, der efter forgæves at have klaget ad de officielle kanaler i årevis til sidst i ren afmagt valgte at gå til TV2.

Annonce

Handlede for sent

Lone Norlander Smith mener imidlertid ikke, at rådmanden og forvaltningen bør gemme sig bag handlepligten.


Hvor var handlepligten, da de pårørende forsøgte at få hjælp til deres mor? Det er jo fordi, der slet ikke er blevet taget hånd om problemerne, at vi er endt her

Lone Norlander Smith, byrådsmedlem for Enhedslisten


- Nu har vi hørt så meget om den handlepligt, men i stedet for at have handlet på at stoppe en TV-dokumentar, så skulle der have været handlet på det menneskelige i sagen. Hvor var handlepligten, da de pårørende forsøgte at få hjælp til deres mor? Det er jo fordi, der slet ikke er blevet taget hånd om problemerne, at vi er endt her, mener Lone Norlander Smith.

Lone Norlander Smith, medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten. Foto: Axel Schütt

For hende er den krænkelse, der ligger i at blive filmet med skjult kamera, faktisk det mindste.

- Den stakkels kvinde er blevet udsat for krænkelser i årevis. Og det er megabekymrende, at de pårørende skal skubbes så langt ud over kanten, at de til sidst ikke ser anden udvej end at få pressens hjælp til at dokumentere forholdene med skjult kamera. De havde jo forsøgt at råbe systemet op i årevis! Det er faktisk min allerstørste bekymring i denne sag, fastslår Lone Norlander Smith.

Annonce

En juridisk muselem

Når det overhovedet er blevet muligt for Aarhus Kommune lovligt at trække fogedforbuddet tilbage, så skyldes det, at Ekstra Bladet tidligere på måneden offentliggjorde enkelte lækkede klip fra dokumentaren.

Blandt andet et, hvor Else Marie Larsen hænger i en lift over sin seng og bliver presset til at lave afføring, selv om hun klager over, at hun har ondt.

Offentliggørelsen har fået juristerne i Borgmesterens Afdeling til at vurdere, at der ikke længere er det samme grundlag for at opretholde fogedforbuddet. Katten er så at sige ude af sækken.

Lone Norlander Smith, der ligger jo stadig en byretsdom og en landsretsdom, som siger, at fogedforbuddet skal opretholdes. Er du sikker på, at en ny juridisk vurdering fra Aarhus Kommune er nok til at gå imod de domme?

- Det her er jo udtryk for, at et meget stort flertal har været interesseret i at komme ud af den knibe, som vi har sat os selv i med fogedforbuddet. Og så er der fundet den her juridiske kattelem. Ja, jeg vil næsten kalde det en muselem, så lille er den. Men det giver os en mulighed for at trække fogedforbuddet på lovlig vis, og jeg er egentlig ikke så bekymret for det juridiske i det. Jeg tager i hvert fald risikoen med oprejst pande, siger Lone Norlander Smith.

Aarhus Kommune har for en sikkerheds skyld sendt akterne i sagen til Ankestyrelsen, som nu har indtil 27. juli til at reagere, hvis styrelsen mener, at Aarhus Kommune er på glat is i forhold til at lade fogedforbuddet falde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Annonce