Annonce
Østjylland

Entusiast: Min hobby har fulgt mig gennem livet - og sådan skulle det gerne fortsætte

Anders er bidt af en rød Nimbus.57-årig Anders Schjødt har en hobby med veterankøretøjer, som han hygger sig med, så ofte, det er muligt. Foto: Søren E. Alwan
57-årig Anders Schjødt har siden sin ungdom været vild med veterankøretøjer - en hobby han satser på at bevare langt ind i sin alderdom.
Annonce

Horsens: Til daglig er Anders Schjødt driftsleder på kraftvarmeværket i Skanderborg.

Men når arbejdsdagen er forbi, og turen går hjem til Horsens, er der især en passion, der presser sig på for at blive dyrket: Motorcykler og -biler i veteranklassen.

Det går der meget tid med, måske lidt for meget i ny og næ, erkender 57-årige Anders Schjødt, der siden barnsben har interesseret sig for veterankøretøjer.

- Når min kære hustru Lone lader en kommentar falde om, at jeg er gift med min hobby, så ved jeg, at jeg jo nok bruger langt mere tid i værkstedet og -klubben, end jeg selv lægger mærke til, siger Anders Schjødt og griner.

Anders Schjødts helt store hobby er veterankøretøjer. Især Nimbus har en særlig plads i hans hjerte. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Først markræs

Som ung var det først knallerter, der tog Anders Schjødt' opmærksomhed. Men da hans bror købte en gammel motorcykel til at køre markræs på, drejede interessen sig, og Anders Schjødt overtog med glæde cyklen efter sin bror.

Han har den endnu som et minde fra sin spæde ungdom.

- Den er fra 1953 og er en engelsk motorcykel - en BSA, fortæller han, mens han begiver sig over til sin røde Nimbus fra 1921, som han anskaffede sig i 1994.

- I dag er det mest olie- og dæktjek. Men jeg skruer ikke så meget på min Nimbus længere, siger Anders Schjødt.

Men interessen for især Nimbus-køretøjet er der stadig - i høj grad, lyder det.

- Det er jo Danmarks motorcykel nummer et - derfor, siger Anders Schjødt og tilføjer:

- Min hobby vil følge mig gennem livet - også når jeg bliver gammel. Det er en rar fornemmelse.

Annonce

Holder hjernen i gang

En gang om måneden mødes Anders Schjødt med de andre medlemmer fra foreningen Skanderborg og Omegns Nimbusklub, hvor han har været medlem adskillige år efterhånden. Han kører glædeligt til Skanderborg, for der findes ingen Nimbusklub i Horsens.

Til gengæld er der Danmarks Nimbus Tourings Motorcykle-Museum på Gasvej, hvis bygninger er ejet af Industrimuseet. Her holder Anders Schjødt af at lægge vejen forbi og agere formidler på museet, når han kan finde tid til det.

Både foreninger og børnefamilier gæster stedet, og det glæder den horsensianske entusiast.

- I begyndelsen havde jeg mange vagter på museet og var med til at etablere det. Jeg håber, jeg igen kan få endnu mere tid til det, når jeg går på efterløn. Formidlingen er med til at holde hjernen godt i gang samtidig med, at man får lov at tale med en hel del mennesker, siger han.

- Mange ved ikke, at Nimbus er en dansk motorcykel, og at man faktisk stadig kan få reservedele til den fra Nimbusforhandere rundt i landet. det er en cykel, der har været brugt af både militæret og politiet, og dens historie er ret spændende.

Også det danske politi har kørt Nimbus. At det er en dansk motorcykel er der dog ikke så mange, der er klar over, erfarer Anders Schjødt, der holder af at være formidler på Nimbus Tourings Motorcykle-Museum på Gasvej, så ofte han kan finde tid til det. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Primært mænd

At det på hobbybasis er en mandeverden - det der med Nimbus og andre veterankøretøjer, er bare sådan, det er, fortæller han.

I hvert fald er langt de fleste entusiaster af det mandlige køn, selvom Anders Schjødt ville ønske, at hans hustru også havde lyst til at tage en tur med ham på Nimbussen noget oftere.

Men når det nu ikke altid er sådan, må han finde andre måder at få hende med ud på vejene. Derfor har han senest købt en veteranbil, en engelsk Triumph, forklarer han. For det var løsningen.

Anders Schjødts Nimbus er en årgang 1921 med sidevogn, som han nyder at køre i, så snart muligheden byder sig. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Vil arve

Børnene og hustru Lone har dog gennem årene været en del omkring til arrangementer i Nimbus-regi samme med Anders Schjødt.

Mens resten af familien ikke længere tager del, glæder Anders Schjødt sig til igen i år at drage afsted til et Nimbus årstræf 29.-31. juli - denne gang i Åbenrå.

- Det er for hyggens skyld. Vi er mellem 200 og 300 entusiaster, der mødes og får en lille øl, god mad, og så er der underholdning samt fælleskørsel ud i området, siger han.

Men selvom også børnene for længst er stoppet med at tage med deres far på tur, så må han ikke sælge sin Nimbus, for her ligger der trods alt alt for mange gode minder fra barndommen, har de fortalt deres far.

- Til den tid vil de arve cyklen - ja begge motorcykler faktisk - og sikkert også min veteranbil - hele min hobby, er det ikke skønt, siger Anders Schjødt og smiler.

På Nimbusmuseet på Gasvej kan man høre om hele Nimbusssens historie. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce