Annonce
Debat

Er Bundsgaard stadig socialdemokrat? For en bykonge er det fristende at være alfaderlig

"Ved dette valg har Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, der så vidt vides fortsat forventes at blive stemt fast i stolen med socialdemokratiske stemmer, og så vidt vides stadig er socialdemokrat, nemlig valgt at lade sig præsentere på valgplakater, hvor det ikke fremgår, at borgmesteren stiller op for liste A", skriver Jakob Terp. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: Overalt på indfaldsveje, gader og stræder møder vi i denne tid partiernes valgplakater. Foruden det obligatorisk indbydende smil præsenteres vi for det parti og den partiliste, netop denne kandidat tilhører.

Sådan har det været gennem årtier, både ved folketings- og kommunalvalg. En demokratisk tradition, hvor kandidaterne spiller med åbne kort, om man så må sige.

Men nu er der sket et nybrud i Aarhus. Et nybrud, der kan ses i forlængelse af en velkendt tendens, som gennem de sidste årtier har sneget sig i dansk politik. I særlig grad i Socialdemokratiet, landets største parti, hvor det selvsagt også er lettest at vinde et politisk mandat. Det uanset, om man er politisk idealist eller statskundskabsuddannet levebrødspolitiker.

Annonce

Ved dette valg har Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, der så vidt vides fortsat forventes at blive stemt fast i stolen med socialdemokratiske stemmer, og så vidt vides stadig er socialdemokrat, nemlig valgt at lade sig præsentere på valgplakater, hvor det ikke fremgår, at borgmesteren stiller op for liste A.

I en kommune, der gennem 100 år er sodet til i en indavlet og ineffektiv forvaltning, må det for en borgmester, der aldrig har vist antydningen af et ideologisk kompas, være fristende at søge et bredere mandat.

Visse-vasse, vil den velinformerede læser indvende, vi ved da alle, at borgmesteren er socialdemokrat, hva'?

Indrømmet, man skal være solid politisk ignorant for ikke at vide, at Jacob Bundsgaard har været medlem af Socialdemokratiet siden sine ungdomsår på statskundskabsstudiet.

Signalet er ikke til at tage fejl af, og hvilken socialdemokratisk bykonge vil ikke finde det fristende at lade sig afbillede som den alfaderlige, bredtfavnende politiker, der ser stort på partiskel? Som signalerer, at det ikke betyder så meget, om man er venstremand eller DF'er.

Ideologi er noget bras, det er kæden, det handler om, og borgmester Jacob omfavner os alle.

Ovenstående kan som nævnt ses i lyset af en ulykkelig tendens i Socialdemokratiet, hvor det holdningsbaserede tilhørsforhold viger for en pragmatisk, nogle vil kalde det en karrieredemokratisk, tilbøjelighed til at tage magten fremfor at bruge den. Vi så det i uhyggelig grad i Helle Thorning-Schmidts og Bjarne Corydons regeringstid, hvor personlige karriereambitioner tydeligvis var et langt stærkere politisk drivmiddel for de to end de holdninger til samfundsudviklingen, som vi lærer børnene, at politik handler om.

Men ærlig talt, man forstår vel Bundsgaard? I en kommune, der gennem 100 år er sodet til i en indavlet og ineffektiv forvaltning, må det for en borgmester, der aldrig har vist antydningen af et ideologisk kompas, være fristende at søge et bredere mandat. Et mandat forankret i andet og mere end et forstenet politisk flertal, baseret på en evig, uhellig alliance mellem kommunalt ansatte, studerende og vælgere på overførselsindkomst.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

AGF For abonnenter

Niklas Backman kigger tilbage på seks år i AGF-tjeneste: - Jeg føler ikke skyld, men nok lidt dårlig samvittighed, for jeg ville gerne have givet mere til AGF

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Alarm 112

Kvinde havde betjent i røret, da hun så en stor skygge udenfor døren: - Der er nogen ved min dør ... Det sker nu! Han har en kniv!

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Aarhus

Sikkerhedsnettet foldes ud: Jacob lever livet på trods af, at han risikerer et alvorligt covid-forløb

Annonce