Annonce
Aarhus

Er det en ny Aarhus-historie? Beskytter poser pælene i stedet for træerne

Er de nyplantede træer langs Ormslevvej en ny Aarhus-historie? Foto: Henrik Lund
Den er helt gal med striber af nyplantede træer, mener flere århusianere. Hvorfor beskytter poserne støttepælene i stedet for at beskytte træerne? Men det er der nu en rigtig god forklaring på.

AARHUS: Et par undrende læsere har den seneste tid henvendt sig til Århus Stiftstidende med spørgsmål til en række nyplantede træer i kommunen.

Spørgsmålene går på, hvorfor kommunens folk planter træer og efterfølgende polstrer de omkringsiddende støttepæle med poser.

En af læserne, Børge Christensen, skriver:

Annonce

"Kan I på Stiften klarlægge, hvorfor man pakker støttepælene ind og lader træerne stå bare, det giver da ingen mening. Det ligner en Aarhus-historie."

Han forklarer, at han blandt andet har set de pågældende træer på Ormslevvej på strækningen mellem Grøfthøjparken og Stavtrup.

Sådan gør de ikke i Silkeborg

Han fortæller videre, at han har set, at i Silkeborg sidder poserne på stammen.

"Det giver ingen mening med poser på stolperne i min øjne," skriver han.

Men er der tale om en ny Aarhus-historie, eller er der en fornuftig forklaring på poserne?

Martin Højholt, der er projektleder i Teknik og Miljø, afviser, at det er en ny Aarhus-historie.

- Pælene er sat op omkring træet for at beskytte det, og for at holde det stabilt, indtil det etablerer sig. Og så er der sat vandingsposer på pælene, siger han.

Så poserne er ikke sat op for at beskytte træet, men for at de nyplantede træer kan få tilstrækkelig vand til at komme i ordentlig vækst.


Nogen tror, at det er fuldstændig galimatias - vander de pælene? Men der er altså ikke tale om nogen ny Aarhus-historie.

Martin Højholt, projektleder i Teknik og Miljø


Hvis vandingsposerne, der hver kan indeholde 50 liter vand, blev placeret på træets stamme, er der risiko for, at at de ville klaske sammen, så hullet i bunden bliver stoppet og vandet ikke kan løbe ud, forklarer Martin Højholt.

Vandingsposernes placering betyder også at træets rødder bedre kan udvikle sig til siderne, når vandet ikke bare kommer ned til rødderne lige ved stammen. Samtidig risikerer stammen at rådne, hvis den hele tiden er våd.

De forholdsvis nyplantede træer i den nyanlagte park ved Marselisborg Hospital fik torsdag fyldt vand i poserne. Foto: Henrik Lund

Det er langt fra første gang, han hører spørgsmålet om ikke de poser sidder forkert.

- Nogen tror, at det er fuldstændig galimatias - vander de pælene? Men der er altså ikke tale om nogen ny Aarhus-historie, fastslår han.

De nyplantede træer har brug for meget vand og i øjeblikket, hvor det er ekstra tørt, bliver vandingsposerne fyldt op en gang om ugen. Så hver træ bliver vandet med 150 liter vand om ugen.

- Ellers bliver poserne fyldt et sted mellem 13 og 17 gange det første år. Det gør man i tre år, forklarer projektlederen.

Annonce

10.000 nye træer

Herefter burde træet kunne klare sig selv, men ofte lader man pælene omkring træet stå.

- Det gør vi for ikke at risikere, at græsset rundt om træerne bliver klippet for tæt på stammen, så træet kan tage skade.

De grønne poser er vandingsposer og er opsat helt efter bogen, forklarer projektleder i teknik og miljø. Foto: Henrik Lund

Der bliver i øjeblikket plantet træer over alt i Aarhus - blandt andet i Lystrup. I alt skal der plantes 10.000 nye træer inden 2025. Beslutningen er truffet af Aarhus Byråd og du kan faktisk være med til at ønske, hvor i kommunen der skal plantes nye træer.

Træerne skal desuden bidrage til at løse væsentlige udfordringer - blandt andet forebygning af stigende temperaturer, absobering af stigende mængder regnvand og styrkede vilkår for dyre- og planteliv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF var altdominerende men smed det næsten væk efter pausen: - Kampbilledet bliver sådan her, når vi ikke scorer til 2-0

Debat

Ny bødesag er pinlig for AGF: Direktøren må lære at styre temperamentet

Annonce