Annonce
Aarhus

Hva' sker der? Gravemaskiner er i fuld sving ved væddeløbsbanen

En kæmpe betonbunker er dukket op fra jordens dyb ved Observatorievejen på det omdiskuterede område ved væddeløbsbanen. Bunkeren er på størrelse med en halv fodboldbane – og er en rentvandsbeholder. Foto: Axel Schütt
Et hul på størrelse med en halv fodboldbane graves op ved Observatorievejen, hvor en 90 år gammel vandbeholder skal erstattes.

AARHUS: Hvis man ikke lige vidste det, kunne man forledes til at tro, at det nye stadion-projekt ved væddeløbsbanen er sat i gang.

Gravkøer har de seneste dage været i fuld sving med at grave et kæmpe hul i jorden, der dækker det halve af en fodboldbane. Op til overfladen kommer enorme mængder af beton, som om der har ligget en gammel, tysk bunker gemt som Ole Rømer Observatoriets nærmeste nabo på de grønne arealer.

Men nej, det er ikke nye højhuse, der bliver gjort klar til på det omdiskuterede område ved Jydsk Væddeløbsbane. Områdets fremtid er i øvrigt til debat på et møde tirsdag aften med politikere, idemænd og beboere, som Århus Stiftstidende står bag.

- Der er tale om, at vi er ved at udskifte den ene af to gamle rentvandsbeholdere ved Observatorievejen. Det er rigtigt, at det ser voldsomt ud, og umiddelbart vil man tro, at det var en gammel, tysk bunker. Men det er en stor vandbeholder med plads til 5000 kubikmeter vand, som har været under jorden. Det er den, vi river ned nu og erstatter med et nyt anlæg, siger projektleder Kristian Lindholdt Hansen fra Aarhus Vand.

Annonce

Tiden tærer, og der er nye krav til vandkvaliteten, så udskiftningen skal ske.

Kristian Lindholdt Hansen, projektleder

Helt nyt og moderne røranlæg

Aarhus Vand forsyner Højbjerg- og Vibyområdet og en stor del Aarhus Midtby med rent drikkevand fra de gamle beholdere, der udgør et areal på omkring en fjerdedel af den såkaldte observatoriegrund, hvorpå selve Ole Rømer Observatoriet også ligger. Hver enkelt beholder fylder omkring en halv fodboldbane under jorden, der dækkes af et ellers meget anonymt græstæppe.

Vandtankene, der altså tilsammen har kunnet rumme 10.000 kubikmeter vand, blev bygget i 1930'erne og er siden udbygget. De er især blevet brugt under daglige spidsbelastninger om morgenen og aftenen til at pumpe ekstra vand ud i rørene, når århusianerne skulle henholdsvis morgenbade og lave aftensmad til hele familien.

- Vandbeholderne har været meget driftssikre med god vandkvalitet. Så længe betonmurene har været tætte, har der ingen problemer været. Men tiden tærer, og der er nye krav til vandkvaliteten, så udskiftningen skal ske, siger projektleder Kristian Lindholdt Hansen.

I stedet for selve vandbeholderne skal der nu laves et nyt og moderne rørsystem, som man kender fra resten af vandsystemerne i Aarhus. Der bliver i stedet for den ene tank, som graves op nu, etableret fem store vandledninger på 65 meter og tre meter i diameter.

- Fra det anlæg vil vi kunne holde nøje styr på driften med blandt andet overvågning. Vi etablerer i den ene ende et fysisk driftsanlæg, hvor vi kan servicere hele anlægget. Når det står færdigt, vil området langs Observatoriestien og Observatorievejen fysisk se ud nogenlunde som i dag med en stor græsplæne, siger projektlederen.

Står klart i 2020

Det nye anlæg forventes at stå klar i april 2020.

- Det har været længe undervejs, for økonomien skulle også passe ind til de krav, der stilles til vandkvalitet i dag. Men nu får vi et supergodt anlæg, siger Kristian Lindholdt Hansen, der fortæller, at en tilsvarende manøvre skal i gang ved vandbeholderen i Kasted nordvest for Aarhus.

Mens den ene vandbeholder altså lige nu fjernes, står ”makkeren”, der ligeledes indeholder 5000 kubikmeter vand, altså tilbage og sørger for driften. Det er endnu ikke besluttet, hvornår den skal rives op af jorden og skiftes ud.

- Vi håber, at de nye rør kan tages i brug til april næste år, men det er lidt svært at sige, idet tidspunktet vil afhænge af de mange vandprøver, der skal tages i forbindelse med arbejdet, inden det hele fungerer.

Der bliver under byggeriet sat natlys på byggepladsen, der ligger klos op og ned af selve Ole Rømer Observatoriet. Lyset kan muligvis genere arbejdet på instituttet. Ifølge Stiftens oplysninger koordinerer Aarhus Vand og observatoriet tingene, så naboerne ikke kommer i konflikt.

Gravearbejdet foregår ganske tæt på observatoriet. Foto: Axel Schütt
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce