Annonce
Sport

Er det ok at snyde indenfor kridtstregerne? Ja, går den, så går den

Niklas Backman vil strække sig langt for en sejr. Også selvom det er på kant med reglerne. I kampens hede tager instinkt og konkurrencegen over, lyder det fra svenskeren. Foto: Axel Schütt

Moderne fodbold er et spil, der ofte afgøres på marginaler, hvorfor spillerne også gerne går helt til grænsen eller et stykke over i bestræbelserne på at hjælpe deres hold til sejr. Så er der overhovedet plads til størrelser som etik og moral i topsport, hvor kun vinderen smiler? Vi har spurgt et par AGFere og fået interessante svar.

FODBOLD: Er det ok at forsøge at tage fusen på dommeren, når kampen ruller?

Er bevidst snyd indenfor kridtstregerne - et teatralsk pladask for at fremtvinge et straffespark, en fremstrakt hånd, der hjælper bolden det sidste stykke ind over målstregen, et smertens skrig efter en let berøring for at få en modstander vist ud - en uundgåelig del af moderne fodbold og derfor noget fans, spillere og trænere og alle andre er nødt til at acceptere i samlet flok? Ja, lyder det fra AGF-lejren. Urent trav er - om man kan lide det eller ej - en del af pakken, det er sådan det er, når man snakker professionel fodbold, Superligaen som Premier League, hvor linen mellem succes og fiasko kan være ufattelig tynd, og der ikke er uanselige summer på spil.

Etik, moral og fairplay er ikke altid størrelser, der ryger med ind på banen. Og er de overhovedet forenlige med spillets natur, når kampene snerper til og kniven hvæsses?

Og AGFerne forsøger også selv hele tiden at træde et skridt længere frem end lovsættet siger, og er klar til at gøre det meste, hvis det kan hjælpe holdet i retning af tre point. - Når kampen er i gang, løber jeg ikke rundt og tænker særlig meget på, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg spiller for at vinde. En ting er, hvad jeg kan have af holdning til det her og nu, hvor jeg sidder her og pulsen er lav, men når kampen er fløjtet op, så tager instinktet, vindermentaliteten over, og så tænker jeg ikke på fairplay, rigtigt eller forkert. Er der et indkast, jeg ved,ikke er vores, men som vi alligevel får, er det sådan det er. Du ser ikke mig råbe op om, at det altså var den anden vej. Det er dommerne, der dømmer. Det er en del af spillet, og dommere laver fejl, ligesom vi spillere laver fejl, lyder det fra AGF-anfører Niklas Backman.

I forårets første uger venter nogle for AGF virkelig vigtige kampe, der kommer til at afgøre, hvorvidt AGF skal spille med om en plads i det sjove eller mindre sjove slutspil. Her er forskellen på tre og nul point altafgørende både i sportslig og økonomisk henseende.

Derfor lige et lille tankeeksperiment til Backman i den hypotetiske boldgade, men alligevel:

Hvis vi forestiller os, at der mangler et minut af kampen mod Esbjerg, stillingen er 0-0, vil du så kaste dig frem og forsøge at score med hånden, hvis det er det, der skal til, fordi du kan se, at du ikke kan nå frem til bolden på anden vis?

- Ja, det vil jeg gøre. 100 procent. Sådan er det. Du vil gøre alt for at vinde, og det handler for mig ikke så meget om fair play, eller om snyd, men mere om vinderinstinkt. Alle spillere på det her niveau vil gøre alt for at vinde. Ellers ville de ikke være her. Så træder man over stregen engang imellem i sin iver efter at vinde, men det må så være op til dommeren at skride ind, hvis der er sket noget, han mener, ikke er indenfor reglerne, og så må man jo tage konsekvensen af det, kommer det fra den svenske forsvarsspiller.

Annonce

Vil altid tænke på holdet

Kantspiller Jakob Ankersen har samme tankegang.

- Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at hvis kampen er på vippen, jamen, så forsøger man sådan nogle ting, som at fremtvinge et billigt straffespark, hvis man ikke kan score på anden vis. Det kan jeg sagtens sætte mig ind i. Men det betyder ikke, at jeg som sådan er tilhænger af den slags. Men jeg forstår godt, hvorfor det sker, og hvor det kommer fra, siger Ankersen.

- Hvis jeg er inde i modstandernes felt, og jeg mærker et touch fra en modspiller, kan jeg sagtens finde på at kaste mig. Det vil alle gøre. Jeg vil så sige, at hvis jeg fornemmer, at jeg i stedet kan bevare balancen og afslutte, vil jeg da hellere det. Men kan jeg ikke det, vil jeg forsøge at få det bedste ud af situationen, og det er straffespark. Kan man vinde ved at tage et straffespark, gør man det. Og gør man det ikke, risikerer man bare, at det andet hold gør det, lyder det fra AGFeren.

- Så kan det godt være, at faldet ser mere dramatisk ud end det egentlig er. Men det er jo bare en reaktion, når man ved, at det potentielt kan give straffespark. Og det er vel ikke snyd, når nu der er kontakt? Det er i min verden mere en form for snyd, hvis jeg header bolden ud over sidelinjen i en duel, og signalerer til dommeren, at det er vores, og vi så får den. Det er bare ikke afgørende på samme måde, som når det foregår inde feltet.

Kunne du i den situation forestille dig selv række fingeren i vejret og sige til dommeren, at det altså var dig, der ramte den sidst?

- Nej, det ville jeg ikke gøre. Det ligger dybt i alle spillere, at det vigtigste er, at det går holdets vej. Niklas Backman anerkender, at det kan lyde kontroversielt for udenforstående, at spillerne er villige til 'ulovlige' kneb for at vinde, og han understreger, at regler er til for at blive overholdt. Men det ændrer ikke på, at de altid vil blive udfordret til det yderste af spillere med fråde i mundvigen og ild i øjnene.

- Fodbold er jo en vurderingssport. Det er ligesom boksning. Det er op til dommerne. Jeg siger ikke, at det er ok at snyde, men det er nu bare sådan, at det er op til dommeren at bedømme, hvor langt spillerne kan gå. Jeg vil altid tænke egoistisk, på mig selv og på mit hold i kampene. Altid. Man tager jo gerne et tvivlsomt dømt straffespark til eget hold, men kan ikke have det modsatte. Det er svært at komme til livs, når der er så meget på spil, men jeg synes, det her åbenlyse skuespil skal kunne straffes hårdere med efterfølgende karantæne. Jeg synes faktisk, at det er et stort problem, og jeg ved jo, at alle - fans, spillere, klubberne - er i samme båd der. Vi vil gerne have det helt væk fra spillet.

Så selvom det ikke ændrer resultatet af den enkelte kamp, skal der være sanktioner efterfølgende for den eller de spillere, der har forbrudt sig mod reglerne?

- Ja, jeg synes, at det skal være muligt efter kampen at give en spiller en karantæne, hvis det på video kan ses, at det er sket i en kampafgørende situation. I selve kampen er det jo svært at vurdere, hvad der er forsøg på snyd, og hvad der ikke er, og der er det dommerens skøn, der må afgøre det. Jeg ser ikke noget problem i, at man bagefter kan lange nogle hårde straffe ud. Det kan måske i nogen grad virke afskrækkende på nogle spillere.

Den kloge narrer den mindre kloge

Jakob Ankersen har svært ved at se, hvor man skal sætte foden ned.

- Det er jo ikke kønt at se på, at der er en spiller, der filmer, det kan vi godt blive enige om. Men det er jo også en stor del af det af have et udpræget vinderinstinkt, som er en efterspurgt vare, en nødvendighed i det her miljø. Det er dobbeltsidet. Filmer en spiller sig til et straffespark, synes alle på samme hold, at det er fedt, at man har fået det, mens modstanderholdet synes, at det er det værste lort nogensinde. Og så skal man høre på det efter kampen. Men er der en situation midt på banen, hvor en spiller har gjort nøjagtigt det samme og fået et frispark, bliver det aldrig nævnt. Så den slags accepteres jo indirekte hele tiden, så længe det ikke er kampafgørende.

Den tidligere Esbjerg -og IFK Göteborg-spiller synes ikke, at topsport på den front adskiller sig fra alt muligt andet.

- Det er en del af den menneskelige natur at gå til grænsen og derover. Det gælder i alle aspekter af livet. Og det gælder især i konkurrenceprægede miljøer. Der tænker man ikke altid etik og moral som det første, når man vil opnå noget. Sådan er det også i fodbold. Den kloge narrer den mindre kloge. Det er en del af spillet, mener Ankersen.

Niklas Backman har ingen intentioner om at fremstå som en spiller, der ikke ønsker fairplay, som er uden moral, og han erkender, at han tænker over rollen som forbillede og rollemodel for de yngre generationer.

Men det er mere komplekst, end som så.

- Vi har helt klart et ansvar som spillere. Og det er vigtigt. Men vi spillere handler jo ofte på instinkt i de enkelte situationer, og så er det op til dommeren at bedømme, om der er straffe eller ej, om en spiller skal vises ud eller ej. Ingen er perfekte. Ingen ønsker at snyde, men situationerne opstår hele tiden. Det er en del af sporten.

Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce