Annonce
Debat

Er du klar til at blive udødelig?

Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker, Futuria
Annonce

Er du mand, har du fået cirka syv, er du kvinde, har du fået cirka fem, og gaveregnen ser ud til at fortsætte.

Vi taler år, leveår, menneskeår, ekstra år du kvit og frit kan befinde dig på denne herlige klode! Ja, måske vi ligefrem bliver udødelige i fremtiden?

Der er tørre tal bag påstanden i hvert fald indtil videre. Danmarks Statistik fortæller os, at kvinders middellevealder i 1990 var på cirka 78 år, i 2017 var den steget til næsten 83 år. Mændene står for en endnu større stigning fra 72 år til cirka 79 år. Faktisk er levealderen steget i over 100 år takket være bedre levevilkår og dygtig lægekunst, og alt tyder på, at udviklingen fortsætter.

Stigende levealder er en kæmpegave men også en udfordring i forhold til velfærdssamfundet. Hvordan skal vi kunne forsørge et stigende antal ældre? Det er ikke for sjov, at de senere år har budt på væsentlige forhøjelser af efterlønsalder og for hvornår, man kan få folkepension.

Den herlige gave betyder, at vi får vi behov for at tænke nyt i forhold til opfattelsen af et menneskeliv - vores eget liv.

Er du klar til oldingearbejde? I Danmark har mange livslange arbejdsmarkedspensioner, men uden en sådan kan man se frem til at starte ny karriere som 80-årig. Med mindre man altså formår at leve af folkepensionen, som næppe stiger. Har du satset på en 10-årig ratepension for at kunne blive i huset og forsøde livet, kan der blive mange år "på den anden side." Måske det bliver nødvendig at søge nyt job og blive en af fremtidens oldingearbejdere.

Livets faser må også nytænkes. Traditionelt har vi levet et tre-faset liv - fra ble til ble så at sige. Udvikling i de unge år, formering og levering på jobbet i anden fase og så afvikling på vej til ble igen. Det holder ikke, hvis vi skal blive 100 år. I følge den britiske økonomiprofessor Lynda Gratton og psykolog Andrew Scott giver det slet ikke mening at anvende livsfaser i fremtiden. I bogen "The 100-Year Life" introducerer de multifase-livet, hvor vi skal genopfinde os selv mange gange. Det, vi lærer i ungdommen, holder ikke et langt arbejdsliv, og derfor skal vi skifte mellem uddannelse, arbejde, freelancetilværelse og rekreative perioder, hvis vi skal lade op fagligt og mentalt. Dermed forsvinder opfattelsen af et livsforløb som noget lineært og erstattes af en mere cyklisk træden fra sten til sten. Vi skal evne at gå fra en fase til en anden, op eller ned, på kryds og på tværs uden at miste det store perspektiv og herunder opsparing til alderdommen.

Så tak til velstanden, lægerne og sundhedsteknologien, der har forøget vores levealder og givet udsigt til, at vi kan leve vores liv for fuld skrue op i en langt højere alder. Men også "tak" og parat til oldingearbejde og evig udvikling. Engang kunne vi hvile på laurbærrene, når vi blev 50+, i fremtiden skal vi fortsat performe op i en langt højere alder.

Historikeren Yoval Noah Harari ligefrem mener, at udødelighed vil blive det nye sort hos forbrugere, og at vi vil udvikle os fra homo sapiens til Homo Deus - altså besejre døden og blive guddommelige. Er det rigtigt, bliver perspektiverne for et menneskeliv endnu mere svimlende at tænke på. Hvad skal der blive af alle de oldinge? Bliver det af pladsmæssige årsager forbudt at få børn? Bliver vi overhovedet lykkelige af at blive uendelige. Måske vi skal sige tak, men nej tak, hvis vi bliver tilbudt udødelighedens gave?

Så tak til velstanden, lægerne og sundhedsteknologien, der har forøget vores levealder og givet udsigt til, at vi kan leve vores liv for fuld skrue op i en langt højere alder. Men også "tak" og parat til oldingearbejde og evig udvikling. Engang kunne vi hvile på laurbærrene, når vi blev 50+, i fremtiden skal vi fortsat performe op i en langt højere alder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce