Annonce
Aarhus

Er du klar til at teste dig selv? Århusianske læger har udviklet kviktest til hjemmet

En gruppe læger fra Aarhus Universitetshospital har udviklet en corona-testkit som du kan tage derhjemme. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Er du en af dem, der er træt af lange køer og tidsbestilling til coronatest? Så kan der være rigtig gode nyheder på vej. En gruppe læger fra Aarhus Universitetshospital har nemlig udviklet et hjemme-selvtest-kit. Det kræver dog, at andre vil sætte den i produktion.

AARHUS: Læger fra Aarhus Universitetshospital har udviklet en coronatest, du kan tage derhjemme uden hjælp fra nogen andre.

Der er tale om et lille test-kit, hvor man poder sig selv med en vatpind i den yderste del af næsen - det vil sige to centimeter oppe i næsen. Den nye hjemmetest vurderes til at være lige så god som de tests, der allerede er på markedet.

Testkittet består af en kviktest, som Aarhus Universitetshospital har købt af en række leverandører, blandt dem det århusianske firma, DNA Diagnostics.

Annonce

I kittet er der også en brugsanvisning og en video, der forklarer, hvordan man bærer sig ad med at gennemføre hjemmetesten.

Aarhus Universitetshospital håber, at den nye test kan være med til at gøre genåbningen af Danmark endnu mere sikker og gnidningsfri.

Erstatter ikke PCR-test

Med udviklingen af en hjemmetest er det dog ikke et farvel til de testformer, vi allerede kender. Det er et ekstra værktøj til at afhjælpe stor smittespredning.


Den er udviklet nu, og smidt op til, om andre vil sætte den i produktion, men jeg tør ikke gætte på, hvor den lander.

Lars Elgård Pedersen


- Hjemme-selvtesten kan ikke erstatte en PCR-test, og derfor kan den ikke bruges til at stille en diagnose. Men man får svar med det samme, og man kan tage prøven, inden man går ud af sin bolig. Derfor kan hjemme-selvtesten måske blive et vigtigt supplement til teststrategien for at sikre en succesfuld genåbning af samfundet, siger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Testen fungerer næsten på samme måde, som vi kender fra de nuværende kviktest. Man poder sig selv i næsen, herefter placerer man den brugte vatpind i noget væske, der følger med testen. Denne væske hældes herefter på en plade, der så viser om testen er negativ eller positiv, ved at vise en eller to streger, som det også kendes fra graviditetstest.

Testen er udviklet på baggrund af hospitalets egne problemer med smittespredning i slutningen af 2020.

- Vi spurgte os selv, om ikke det ville være bedre, hvis personalet kunne teste sig selv, inden de tog på arbejde, så de kunne undgå at risikere at smitte andre i offentlig transport og ved ankomsten til arbejdspladsen, fortæller Lars Østergaard.

Annonce

Uvished om fremtiden

På trods af, at testkittet nu er udviklet og med gode resultater, vides det endnu ikke, om det sættes i produktion.

- Den er udviklet nu, og smidt op til, om andre vil sætte den i produktion, men jeg tør ikke gætte på, hvor den lander, fortæller Lars Elgård Pedersen, der er pressechef hos Aarhus Universitetshospital.

Det er derfor heller ikke til at sige, om testen kommer til at indgå i testsystemet, og måske  bliver en del af det coronapas, der er adgangsbillet til nærmest alt lige nu. Det er dog sikkert, at hospitalet ikke kommer til at sætte den i produktion.

- Vi har udviklet den, og den er testet og fungerer, men vi kommer ikke til at producere den, så den kan købes i butikkerne, siger Lars Elgård Pedersen.

Artiklen er kl. 15.15 opdateret med oplysningen om, at selve kviktesten har Aarhus Universitetshospital indkøbt hos private leverandører.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat For abonnenter

Stiften mener: God vej til flere udlændinge i Aarhus

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Annonce