Annonce
Kronik

Er du klar til corona-moden?

Fremtiden er altid usikker og et uventet wildcard som corona har ikke gjort det lettere.

Flotte designermundbind vil være et sikkert kort på catwalken til efteråret, og allerede her i denne sommer vil vi se kvinder i smarte ”trikinier” på strandene; bikinien suppleret med mundbind. Lyder det langt ude? Trikinien findes allerede og er sikkert også på vej til Danmark. Corona-pandemien var akut, men spørgsmålet er, om vi lige så stille vender tilbage til ”normalen” eller om coronakrisen vil sætte langvarige spor både i moden og livet i det hele taget.

Som fremtidsforsker har jeg igennem 20 år arbejdet med, hvordan megatrends og modetendenser påvirker os som mennesker. Mennesket og psykologien er en usikker størrelse og derfor har jeg altid flere mulige scenarier for fremtiden i spil og har i senere år blandt andet arbejdet med tre grundscenarier i forhold til mange forskellige virksomheder og organisationer. I en coronaopdateret version kunne de se sådan ud:

Scenarie 1: Selvoptimering:

Som reaktion på Coronakrisen vil vi i endnu højere grad blive optaget af at optimere os selv og styrte rundt på villavejene i neonfarvet lycratøj. Vi lever i en konkurrencepræget global verden, og derfor er det vigtigt at ruste sig selv fysisk, mentalt og kompetencemæssigt. "Virus empowerment" bliver det nye sort med: Ironman, ironbrain, ironfood og ironprotection. Alt i individuelle værnemidler og virusafvisende tøj vil være et hit, ligesom vi vil bruge apps til at tracke vores fremdrift og spotte mulige coronasmittede. Nogen vil lade sig selvsmitte under kontrollerede former og bagefter påføre sig et "I am clean badge”. Vejen ud af Coronakrisen hedder fortsat økonomisk vækst, global forskning og individuel fremdrift.

Scenarie 2: Glokalt fællesskab:

Corona-pandemien har rystet verden og sammen med klimaudfordringerne vist, at vi har udsat kloden for en uholdbar global vækst. Vi kan ikke bare læne os tilbage og håbe det bedste, naturen har talt til os, og vi må ændre os selv i en mere bæredygtig og fællesskabs-orienteret retning. Vi er alle en del af helheden og påvirker andre. Du kan ikke bare vælge at gøre, hvad du vil. I kølvandet på coronakrisen vil folk vende sig imod den rene natur, genskabelse og antivækst. I stedet for at jage rundt på kloden vil man finde det lokale i det globale, vores sted, vores lokalsamfund. Med glo-kalisering følger nærkoncepter, nærproducenter og lokal deleøkonomi.

Scenarie 3: Selvrealisering:

Corona-epidemien har vist, at livet er skrøbeligt, og derfor kan vi lige så godt give den gas. Du lever kun en gang, er kun en gang 17, 18 … 85 år. Oplevelsesøkonomien fortsætter for fuld skrue. Vi vil kompensere for det forsømte forår 2020. Der er "nogen", der må sørge for at få styr på det virus, så jeg kan leve mit liv fuldt ud. Ingen "korrekte" kampagner med moral, tak. Vi har fået nok af formaninger og føler os måske mere draget af influencere og bloggerne, der får os til at føle, at C-vitaminer, olier og ørelys kan gøre os uimodtagelige overfor vira. Lægerne advarer mod manglende evidens, men vi føler, at det virker. Følelser driver folk rundt i skiftende stemninger, fra coronaangst til lystighed og ja til corona-mode. Op på hesten igen, der bliver sjovt.

Corona-pandemien er det, vi i fremtidsforskning kalder for et wildcard; en uventet hændelse, der sker så pludseligt, at der ikke er mulighed for gradvist at tilpasse sig, og kan skabe stor usikkerhed om fremtiden. For at få fodfæste igen kan det være fristende at komme med skråsikre påstande om, at vi nu vil forbruge mindre, blive mere klimabevidste eller angste eller hvad der har prydet de heftige og ofte modstridende overskrifter de seneste måneder. Sagen er bare, vi ikke ved det. Fremtiden er altid usikker og et uventet wildcard som corona har ikke gjort det lettere. Hvilket scenarie finder du mest realistisk?

Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker, Futuria
Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Frontalt sammenstød: Person kørt med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Debat

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce