Annonce
AGF

Er du lige så forvirret som spillerne: AGFs Europakampe spilles måske slet ikke i Aarhus og bliver uden tilskuere

Er Malaga med i kvalifikationen? AGFs direktør Jacob Nielsen (i midten) fik inden onsdagens OB-kamp en snak med den måske mest musikalske AGF-fan, Thomas Helmig (tv). Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
AGF kan risikere kun at få én kamp i Europa League-kvalifikationen. Økonomisk er der lang vej før det bliver en god forretning for århusianerne.

FODBOLD: Frederik Tingager så noget forvirret ud da han fik spørgsmålet.

- Hvad mener du?

Den Europa League-kvalifikation, som AGF kvalificerede sig til onsdag aften ved at besejre OB 2-1, bliver ikke magen til dem, vi er vant til at se.

Annonce

I stedet for, at en runde afvikles over to kampe - ude og hjemme - skal en vinder nu findes i én kamp. Der trækkes lod om hvor den spilles.

Og det var dét, AGF-spilleren ikke havde nået at sætte sig ind i. Det er coronapandemien, der er skyld i den nye måde at afvikle kvalifikationen på.

- Okay, det anede jeg ikke, smilede Frederik Tingager i minutterne efter OB-kampen.

- Men rent sportsligt er det vel en fordel for os at det skal afgøres over en kamp, hvis vi kommer op imod et hold, der på papiret er bedre, mener midtstopperen.


Jeg er overbevist om, at vi ikke må lukke tilskuere ind, fordi det vil være unfair. Det skal afgøres over én kamp. Lodtrækningen tager ikke hensyn til seedning, så vi kan risikere, at et seedet hold både skal spille på udebane og have tilskuere imod sig, det er ikke fair. Men det bliver røvsygt.

Jacob Nielsen


Ingen tilskuere

Men formatet er ikke den eneste ændring, som AGFerne må leve med når de om en måned skal i gang med Europa League-kvalifikationen.

Der må sandsynligvis heller ikke komme tilskuere på stadion - heller ikke selvom AGF skulle være heldig at trække en hjemmekamp på Ceres Park, hvor der onsdag måtte være over 8.000 tilskuere under særlige corona-restriktioner.

- Jeg er overbevist om, at vi ikke må lukke tilskuere ind, fordi det vil være unfair. Det skal afgøres over én kamp. Lodtrækningen tager ikke hensyn til seedning, så vi kan risikere, at et seedet hold både skal spille på udebane og have tilskuere imod sig, det er ikke fair. Men det bliver røvsygt, siger AGFs direktør Jacob Nielsen.

De første meldinger fra UEFA lyder også på, at kvalifikationen skal afgøres uden tilskuere. Danmark er i øvrigt et af de få lande i Europa, hvor det for tiden i det hele taget er tilladt at lukke tilskuere ind til fodbold.

- Jeg under vores fans, at vi skal ud i Europa igen. Jeg ved hvor meget det betyder for fankulturen at have de her udekampe i Europa - jeg har hørt meget om Dila Gori-turen. Men om vi kommer til at spille hjemme eller ude, så tror jeg ikke, de kommer ind til kampen. Og det er virkelig en ærgerlig situation når vi tænker på frekvensen af vores Europa-deltagelser i de seneste 23 år. Det må vi prøve at gøre bedre i fremtiden.

- Men når det er sagt, så har jeg forståelse for at strukturen er skruet sammen som den er, fordi det er næsten den eneste løsning når den nuværende turneringen skal nå at færdigafvikles og gruppespillet skal i gang på et bestemt tidspunkt, siger Jacob Nielsen.

AGF i Europa

Europa League-kvalifikationen afvikles i denne sæson på en særlig måde. På grund af coronapandemien spilles der ikke to kampe - ude og hjemme - men én kamp hvor hjemmeholdet findes ved lodtrækning.

Der må ikke lukkes tilskuere ind til kampene.

AGF bliver sandsynligvis seedet til første kvalifikationsrunde hvor de kan trække et hav af modstandere, som de færreste i Danmark tidligere har hørt om. Holdene kommer primært fra lande som Malta, Wales, Island, Bulgarien, Polen og Luxembourg.

Kommer AGF videre til næste runde kan de som useedet allerede her møde rigtig hård modstand: For eksempel AC Milan (Italien), Vfl Wolfsburg (Tyskland), Malmö FF (Sverige) og Rangers FC (Skotland). Med lidt lodtrækningsheld er det dog stadig muligt at trække en noget svagere modstander.

AGF deltog senest i Europa League-kvalifikationen i 2012 hvor klubben tabte to kampe til Dila Gori fra Georgien.

Vigtige europæiske datoer

- 10. august: Lodtrækning

- 27. august: Første kvalifikationsrunde

- 17. september: Anden kvalifikationsrunde

- 24. september: Tredje kvalifikationsrunde

- 1. oktober: Playoff til gruppespil

- 22. oktober: 1. runde i gruppespillet i Europa League

Annonce

Ingen lottogevinst

Og i det hele taget er den eller de kommende kampe i Europa sandsynligvis ikke nogen økonomisk gevinst for AGF.

Den århusianske Superligaklub modtager 240.000 euro (godt halvanden million danske kroner) for at deltage i første kvalifikationsrunde.

Beløbet stiger en smule per runde, AGF skulle nå i kvalifikationen, men dollartegnene kommer først i øjnene hvis AGF skulle klare sig igennem samtlige fire kvalifikationsrunder og når gruppespillet, hvor de i så fald kan tjene op imod 50 millioner kroner.

- Økonomisk får vi ikke noget ud af det her. Vi ved ikke hvor vi skal hen og kender ikke restriktionerne, så det hele kan gå op i rejseudgifter. Det modsvarer ikke engang det tab, vi havde på ikke at kunne have et fyldt stadion mod OB - eller nogen af de andre fem kampe med begrænsede antal tilskuere, i øvrigt. Vi har tabt mere per kamp i slutspillet end vi kommer til at tjene per kvalifikationsrunde.

- Det er kun et gruppespil, der vil batte økonomisk, men muligheden for at nå dertil er usandsynlig lille fordi vi skal igennem en kvalifikation hvor vi vel kun er seedet i den første runde, siger Jacob Nielsen.

Der trækkes lod til første kvalifikationsrunde 10. august.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

AGF

Bagkanten: Patrick Olsen er pludselig kommet i klemme i AGF, men betyder det, at han skal se langt efter spilletid fremover?

Debat

Store drømme for Pier 3 på Aarhus Havn: Det sidste ubebyggede område mellem by og bugt skal tilhøre os alle

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Alarm 112

Falske penge i Østjylland: Politiet bringer en advarsel

Annonce