Annonce
Aarhus

Er du væredygtig? Mental balance er forudsætningen for de rigtige klimavalg

Mange bække små gør en stor å - lyder et gammelt ordsprog, som kan overføres til klimabatten. Christian Dietrichsen, der arbejder med væredygtighed, illustrerer sin pointe. Foto: Flemming Krogh
Bæredygtighed skaber mange diskussioner om praktiske overvejelser, vi skal forholde os til i fremtiden. Men hvad betyder de usikre fremtidsperspektiver for vores mentale velvære? Er vi robuste og tilstrækkeligt 'væredygtige? En konference sætter fokus på indre omstilling, frem for ydre omstilling.

AARHUS: El eller diseldrevet bil? Bus- eller flyrejse? Hummus eller koteletter til aftensmad? Spørgsmålene er mange i klimadebatten, som fylder medierne og mange menneskers bevidsthed. Men hvad er myter, og hvad er fakta? Bæredygtighed og klimakrise er ord, der ofte dukker op i debatten, som de fleste kender og ofte bruger. Nu kan du øve dig på et nyt ord: Væredygtighed.

- Ordet findes ikke i ordbogen. Vi er begyndt at bruge for at beskrive den indre og ikke ydre måde at omstille sig på. Det er at arbejde med bevidstheden bag handlingen, forklarer Christian Dietrichsen, der er en del af Center for Væredygtighed på Godsbanen.

Pladsen er trang i det lille kontor, hvor Christian Dietrichsen og en håndfuld andre ansatte knokler ved deres små arbejdsstationer. Men der er højt til loftet og plads til at tænke store tanker. Og det er man i fuld gang med i disse dage, hvor der skal hyres relevante foredragsholdere og ordnes praktiske detaljer for at få begrebet væredygtighed på dagsordenen til en ny konference på universitetet.

- Hvad er væredygtighed for mig? Det er et begreb, som omfatter såvel privatpersoner som virksomheder. Mennesket skal være i mental balance for at træffe de rigtige beslutninger. Tunge emner som klimakrise og bæredygtighed skal vi forholde os til, men hvis vi er stressede og i ubalance med os selv, ender vi med at træffe forkerte valg, mener Christian Dietrichsen.

- Konferencen vil handle om de dybereliggende, menneskelige aspekter af den bæredygtige omstilling, lyder det med stor overbevisning fra den veltalende århusianer med de venlige øjne og det fyldige fuldskæg.

Annonce

Væredygtigheds-konferencen

Afholdes 19. feb. 2020 kl 8.30-17.00 på Aarhus Universitet.

Medlemmer af Stiften kan købe billetter med rabat til 1100 kr.

Link: nembillet.dk/60356/Vaeredygtighed_skaber_baeredygtighed

Alle har indvirkning på miljøet

Ofte er klimaemner abstrakte og svære at forstå. Det skal konferencen, der er åben for alle, forsøge at skabe klarhed over. Foredragsholderne bestræber sig på at lave interaktive sessions, hvor deltagerne arbejder med en medbragt case.

- Jeg lover, at man kommer hjem med inspiration og konkrete udviklingsværktøjer, siger Christian Dietrichsen, mens han finder en vandkaraffel og to glas frem i tekøkkenet for at illustrere en af sine pointer.

Med et lille glas vand i den ene hånd og en fyldt karaffel i den anden, får han snart det tomme glas på bordet til at flyde over.

- Det lille glas forestiller dig og mig. Vandet fra den store karaffel er virksomhedernes mere voldsomme påvirkning af miljøet. Glasset på bordet er et symbol på krisens tilstand. Glasset flyder hurtigt over, når man hælder i det fra både det lille glas og den store karaffel, lyder det med pædagogisk snilde.

Det lille eksperiment understreger, at alle - uanset størrelse – påvirker miljøet. Hvordan man tager ansvaret på sig, og hvad det betyder for den enkelte, optager folkene bag konferencen.

Kort skaber debat

Konferencen byder på oplæg inden for psykologi, filosofi og andre forskningsfelter. En underviser i meditation er også på programmet, så man kan lære teknikker til at håndtere stresssymptomer, der gør én i stand til at forholde sig til de ofte meget abstrakte emner, som klimadebatten rummer.

Christian Dietrichsen forventer, at konferencen vil tiltrække en bred skare af deltagere: HR-ansatte fra virksomheder, lærere fra højskoler og andre uddannelsessteder, ansatte i kommuner og studerende fra universitetet er nogle eksempler.

- Deltagerne får input til at forholde sig til begrebet væredygtighed, som måske dybeste set handler om at være et ansvarligt menneske, siger Christian Dietrichsen, mens han finder en æske med kort frem.

Er du bevidst om dine afhængigheder? Skal mennesket kontrollere naturen? Har du tilgivet dig selv? Teksterne på kortene lægger op til debat og eftertanke. Spillet er en prototype, men på konferencedagen er spillet klar og vil blive udleveret til alle. I løbet af dagen vil spillet blive brugt i flere sammenhænge, hvor FN´s 17 verdensmål naturligt vil indgå.

- Det er oplagt at kæde verdensmål nummer seks, der handler om rent vand og sanitet, sammen med kortet ’Er du bevidst om dine afhængigheder’. Så kan man fundere over, hvor langt ens morgenbad tager og hvor mange liter vand, man bruger, lyder det fra Christian Dietrichsen, som tilføjer, at det går godt med at sælge de 500 pladser til konferencen.

Deltagerne til en konference om væredygtighed får udleveret et sæt kort, der kan sætte tankerne i gang. Foto: Flemming Krogh
Christian Dietrichsen mener, det kræver robusthed og mental balance at kunne tage de rigtige, klima-venlige beslutninger. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce