Annonce
Aarhus

'Er konen en umulius, så køb blomster hos Julius': Niels samler hverdagens sjove slogans

Professor på Aarhus Universitet samler slogans, og nu er han ude med anden og meget større udgave af sin bog om dem.

AARHUS: "Er konen en umulius, så køb blomster hos Julius."

Der er mange af den type slogans i handelslivet, og der kommer stadig flere til.

Det er ni år siden, professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, Niels Brügger, udgav en bog om hverdagens amatørslogans med 350 af slagsen.

Når han nu sender en betydeligt tykkere anden udgave af bogen på gaden, er antallet af slogans steget til det dobbelte, sådan godt og vel. Lidt flere end 700.

Og han er ret sikker på, at en tredje udgave af bogen vil dukke op om en halv snes år.

- Der kommer stadig flere slogans, og efter mobiltelefonens fremkomst med kameraer, er det blevet meget nemmere at dokumentere ordene. De fleste er på biler, så de kører rundt i byen. Da jeg begyndte at samle, skulle jeg huske ordene og skrive dem ned, så snart jeg kom i nærheden af blyant og papir. I dag fatter jeg bare telefonen med kameraet, forklarer Niels Brügger.

Annonce

Bogen og forfatteren

Bogen "Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel: Hverdagens amatørslogans i et medievidenskabeligt perspektiv" sætter sig for at komme med et bud på, hvad hverdagens amatørslogans er.

Bogen udkom første gang i 2010 og er netop udkommet i en stærkt udvidet anden reviderede udgave, som ud over selve teksten indeholder 700 slogans.

Kan købes hos forlaget Books on Demand. Se også websitet amatørslogans.dk

Niels Brügger er professor i medievidenskab ved Afdeling for Medievidenskab og Journalistik, Aarhus Universitet. Til daglig forsker han i internettets historie — de sjove slogans er en hobby.

Sælger godt

Mange andre gør det samme, altså samler slogans - for ham. Især Henrik på Sjælland går op i det.

- Siden den første bog udkom, har han sendt mig flere end 60 nye, forklarer Niels Brügger, der straks har sendt korrespondenten på Sjælland tre eksemplarer af den nye udgave af bogen, som hedder "Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel".

Ja, den handler selvfølgelig om et århusiansk gulvfirma.

Første udgave af bogen har solgt omkring 1300 eksemplarer, og det foregår "on demand", så hver gang, der bliver solgt en, bliver der trykt en. Ikke før. Intet lager. Ingen investeringer på forhånd.

204 sider er der i den nye udgave, og det er 70 flere end i den første. Prisen er 129 kroner.

Til daglig forsker Niels Brügger i internettets historie.

- Om det har jeg skrevet adskillige bøger, som ingen gider læse. Slogan-bogen er uden sammenligning den, der har solgt bedst, ja flere end alle mine andre tilsammen, siger han.

Genren er universel

Niels Brügger får også slogans fra udlandet.

- Da jeg begyndte at samle omkring 2002-2003, troede jeg, slogans af denne type var et dansk fænomen. Det er det ikke. Genren er universel. Udlandet overalt er fuldt på højde, og de er lavet efter samme skabelon. Det handler meget om små håndværksfirmaer og om transport. Den danske om slamsugeren "De sidder og prutter, vi kommer og sutter" findes tilsvarende på engelsk med denne "Yesterdays meals on wheels".

Niels Brügger Egentlig er han uddannet i fransk og idéhistorie og blev cand.mag. i 1981. Egentlig samler han, der er 59 år, amatørslogans i et medievidenskabeligt perspektiv. Han arbejder i dag ved Afdeling for Medievidenskab og Journalistik på Aarhus Universitet og har skrevet bogen efter en kommunikationsmodel, som er almindeligt brugt med indhold som hvem skriver slogans, hvem modtager dem, hvad er budskaberne og hvilket medie bliver de brugt i - de bliver kørt rundt.

Et godt råd, hvis du fryser. Foto fra bogen
Niels Brügger har samlet slogans siden 2002. Pr-foto
Niels Brügger har skrevet bogen "Er gulvet grim og skummel, så ring til Hummel". Foto: Morten Stricker
Bare sæt et nyt ord ind, så er den der. Foto fra bogen
Der er altid en løsning. Foto fra bogen
En af de frækkere. Foto fra bogen
Hold helst skydedøren lukket. Foto fra bogen
Avisen er også god til annoncering, og den her taler vist for sig selv. Foto fra bogen
Turistbusser til....? Foto fra bogen
Altid på pletten. Trio Renseriet i Højbjerg. Foto fra bogen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Stem her: Her er de tre finalister i spil til årets grønne Bernhardt-pris

Erhverv

Falck fyrer 300 ansatte i Danmark

Aarhus

Norsgade er både grøn og nyfejet

Annonce