Annonce
Danmark

Er romkugler en attraktion?: Nørre Aaby-bager får nej til brunt turistskilt ved motorvejen

Bagermester Carsten Matthiesen ærgrer sig over afslag fra Vejdirektoratet på at sætte et brunt turistskilt op ved Fynske Motorvej. Her delte han romkugler ud ved genåbningen af Den gamle Lillebæltsbro. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Romkuglebagermester Carsten Matthiesen er klar til at lægge et større beløb for at få et turistskilt ved Fynske Motorvej, men myndighederne vender tomlen nedad.

Nørre Aaby: Er Danmarks bedste romkugler fra Nørre Aaby Bageri en turistattraktion i sig selv?

Ja, mener bagermester Carsten Matthiesen, der sidste år blev berømt, efter han strøg til tops på madmessen Foodexpo i Herning.

Nej, mener Vejdirektoratet, der de sidste par måneder har behandlet en ansøgning fra bagermesteren, der ellers var klar til at poste op mod 140.000 kroner i at få opsat et brunt turistskilt ved Nørre Aaby-afkørslen på Fynske Motorvej.

Det startede med en joke i foråret 2018, der voksede på Carsten Matthiesen, der anslår, at årligt op mod 200.000 gæster bageriet for at handle romkugler.

Det er både lokale og turister på to hjul, og en stor del er bilister, der drejer af ved Fynske Motorvej.

- Vi kan se det i turistperioder, når folk er på vej enten sydpå eller til Vestkysten, hvor vi har lange køer. Det er hovedsageligt folk, der drejer fra ved motorvejen, siger Carsten Matthiesen, der sammenligner sig selv med Galleri Galschiøt, der har omkring 20.000 årlige besøgende og tidligere på året fik et brunt skilt op.

Annonce

- Vi har ikke afkørsler nok

Vejdirektoratet er dog af en anden holdning.

I denne uge landede afslaget i bagermesterens mailboks, hvor direktoratet blandt andet begrunder afslaget med, at Udvalget for turistoplysningstavler i Region Syddanmark ikke mener, at et bageri kan være en attraktion eller seværdighed.

”Danmarks bedste romkugle er ikke udpeget som Unesco Verdensarvsmonument, nationalpark, national seværdighed/attraktion eller en seværdighed/attraktion, der er udpeget af det regionale udvalg", begrunder Vejdirektoratet.

Formanden for det regionale udvalg for turistoplysningstavler, forhenværende folketingsmedlem Jens Vibjerg fra Vejle, er klar i mælet.

- Hvis vi begiver os ud ad den boldgade, kan der sådan set være mange virksomheder, der kunne ønske at få en tavle op. Vi har mange virksomheder, som producerer og sælger, og som selvfølgelig gerne vil have den reklame, som ligger i at få sådan en tavle op, og så har vi ikke afkørsler nok, siger formanden, der peger på den ansvarlige minister som klagemulighed.

Jens Vibjerg definerer en turistattraktion som et sted, der giver en oplevelse og har en vis størrelse.

Er romkugler en turistattraktion?

Nørre Aaby Bageri vil have et brunt turistskilt op ved motorvejen, men Vejdirektoratet siger nej, fordi bageriet ifølge dem ikke er en turistattraktion.

Hvad mener du?

Deltag gerne i afstemningen i denne artikel. Og kom gerne med din kommentar i debatten under.

Send eventuelt også din holdning til dako@fyens.dk, så følger vi op på meningerne.

En rusten landbrugsvogn

Bagermester Carsten Matthiesen anslår, at over 100.000 af kunderne er det, han kalder romkugleturister, som netop lægger vejen forbi det lille bageri, der ligger midt i Superbrugsen i Nørre Aaby, for at købe de berømte kugler.

Det er attraktion nok i sig selv, mener han.

- Det er forskellen på innovative mennesker og embedsfolk. De er lige så brune og kedelige som deres skilte, siger bagermesteren, der lufter muligheden for at køre en rusten landbrugsvogn i stilling på en mark ved motorvejsafkørslen som erstatning.

- Det kunne da godt være. Hvis jeg ikke må gøre det på den ene måde, så må jeg gøre det på en anden, siger Carsten Matthiesen, der ellers var klar til at lægge de 500 kroner om måneden i tyve år for at få det brune skilt op.

- Det kan godt være, at det her ikke eksisterer om tyve år, men der har eksisteret romkugler i 100 år, og de er hverken til fare for miljøet eller noget andet. Det er et symbol på at bekæmpe madspild, og det er en gevinst for kommunen, at vi har skabt arbejdspladser og sat Nørre Aaby på landkortet, understreger bagermesteren.

Satirikere var på spil på Bagsiden af Fyens Stiftstidende 8. april 2018, efter en henkastet bemærkning fra den kendte romkuglebagermester.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce