Annonce
Aarhus

Er skorpionstægen farlig? 99 dyr du skal kende, før du bliver voksen

Det er ikke alle 99 dyr der lige nemme at få øje på i udstillingen på Naturhistoriske Museum i Aarhus. Foto: Jens Thaysen
Naturhistorisk Museum har udvalgt 99 danske dyr, planter og svampe, der samlet set giver dig et godt indblik i vores flora og fauna.
Annonce

AARHUS: Fra ål til ålegræs. Det er sjovere at færdes i naturen, når man kender navnene på de dyr og planter, man møder på sin vej. På Naturhistorisk Museum kan man på en forholdsvis let måde lære de første 99 arter at kende, som enhver bør kende, før man bliver voksen.

Men hvordan udvælger man 99 arter blandt de 37.500, der findes i Danmark?

- Man skal starte et sted, og det er en god idé at begynde med noget, der er almindeligt. Hvem har set en ulv i Danmark. Nej, det skal være noget, folk rent faktisk kan finde overalt i Danmark og genkende, når de ser det, siger han, forklarer Morten D.D., museumsinspektør og biolog.

Annonce

Sportspædagogik

Alle de 99 arter gemmer sig rundt omkring i udstillingen på Naturhistorisk Museum, der i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening har fremstillet en lille bog med arterne. Projektet er støttet af Nordea Fonden.

Skorpionstægen har et giftigt bid.

Børn og barnlige voksne kan med bogen i hånden gå på jagt efter dem, på museet eller uden i naturen.

- Den pædagogiske idé er at lave det til en sport. Det er derfor, ungerne løber rundt på museet med bogen for at se hvor mange af de 99 arter, de kan finde. De er der alle sammen, så det er bare med at lede, siger Morten D.D.

Det er allerede en succes. Museet har allerede udleveret mere end halvdelen af de 20.000 bøger, der i første omgang er trykt.

Morten D.D. er manden bag den lille melodi og de par vers, der følger hver art.

”Den spættede sæl er meget sød, men nogle gange finder man den død.

For bliver de for mange, så får nogle af dem pest – at være sæl er ikke kun en fest”

- Med 99 arter er det nok verdens længste natursang, siger han.

Annonce

99 små film

Nu kender de fleste nok sælen. Men hvad med skorpionstægen, er den farlig?

- Den kan godt bide med munden. Det giver et voldsomt ”stik”. Jeg lod Sebastian Klein blive stukket af en vandrøver for et par år siden. Det er en slægtning til skorpionstægen, og det gjorde eddermame naller. Jeg tror, han blev noget overrasket. Man skal lade være med at gramse på dyr, siger Morten D.D.

Naturhistorisk Museum Aarhus har åbent alle ugens dage - også mandage klokken 10-16. Foto: Jens Thaysen

Selvsamme Sebastian Klein er sammen med blandt andre Morten D.D. & Vicky Knudsen vært i 99 små videofilm, hvor man helt uden at bevæge sig ud i naturen – eller på museet - kan møde de mange arter. Her kan selv de allermest dovne voksne let være med.


Udstillingen kører frem til sommeren 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

Livsstil

Sådan føles det at blive gammel

Annonce