Annonce
Østjylland

Er superstar i Rusland: Nu bliver han det også i Danmark

I 27 dage rejste Cecilie Nielsen og de fire øvrige medlemmer af ekspeditionen gennem Sibirien til Beringsøen. Foto: Danmarks Radio

50 historieinteresserede var tirsdag mødt op på Horsens Museum. Her blev en ny tv-serie om Vitus Bering præsenteret

Horsens: Jo længere østpå man kommer i Rusland, jo mere kendt er Vitus Bering. Flere steder er han mere kendt end Michael Laudrup og HC Andersen, fortæller Cecilie Nielsen.

Hun er historiker og tv-vært, og tirsdag aften præsenterede hun på Horsens Museum en ny tv-serie, hvor hun i seks afsnit følger i Vitus Berings fodspor tværs gennem Rusland for til sidst at ende på Beringsøen, hvor Bering døde i 1741.

Tv-serien begynder onsdag aften på DR K, og præsentationen på Horsens Museum var oplagt, da Vitus Bering, som det vil være mange horsensianere bekendt, er født i Horsens.

- I Rusland regnes han for at være den russiske Columbus. Hans rejser har været helt fantastiske, og det er det, vi vil fortælle. I dag er Vitus Bering næsten ukendt i Danmark, selv om han faktisk er én af de vildeste danskere, jeg nogensinde har hørt om. Vi ville finde ud af, hvad det var for en mand, der stod i spidsen for én af verdenshistoriens største ekspeditioner, forklarede Cecilie Nielsen tirsdag, efter at de fremmødte havde set klip fra udsendelsen.

Serien er blevet til i samarbejde mellem de tre historikere Mogens Hahn-Pedersen, Cecilie Nielsen og historiker og tv-tilrettelægger Lasse Bøgeskov Andersson.

- Vi har været et trekløver, der har stået bag serien. Idéen er opstået mellem Morten Hahn-Pedersen og Cecilie Nielsen, der har arbejdet sammen på nogle tv-udsendelser, som jeg også har været med omkring. Cecilie forelagde idéen for mig, og på den måde er den opstået, fortalte Lasse Bøgeskov Andersson.

Omkring 50 var mødt op på museet, hvor de bl.a. hørte Lasse Bøgeskov Andersson fortælle, hvordan idéen medførte en slags storhedsvanvid.

- Vi var klar til at engagere malere og kunstnere og historikere til en ekspedition, men efterhånden måtte vi indse, at der nok ikke var penge til, at vi kunne rejse i tre måneder, og vi måtte også opgive tanken om at få f.eks. Leif Davidsen og Rane Villerslev med på ekspeditionen, sagde Lasse Bøgeskov Andersson med et smil.

Resultatet blev, at en delegation på fem mand drog afsted på en ekspedition, der varede fire uger - med Cecilie Nielsen som seriens omdrejningspunkt.

- Turen fandt sted i august 2017. Vi har siden haft en stor mængde materiale, der skulle klippes sammen, og vi skulle bl.a. have lavet optagelser med en række eksperter, fortalte Cecilie Nielsen.

Annonce

I dag er Vitus Bering næsten ukendt i Danmark, selv om han faktisk er en af de vildeste danskere, jeg nogensinde har hørt om.

Cecilie Nielsen, tv-vært og historiker
Ekspeditionen sluttede ved Berings grav. Det er tv-vært Cecilie Nielsen, der her sidder ved siden af gravstenen. Foto: Danmarks Radio

Transsibirsk jernbane

Ud over Cecilie Nielsen og Lasse Bøgeskov Andersson medvirker yderligere tre historieeksperter i udsendelsen: Morten Hahn-Pedersen, der er tidligere museumsdirektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, Orla Madsen, tidligere udgravningsleder ved Horsens Museum, hvor han var med til at udgrave Berings grav, samt nuværende museumsinspektør ved Horsens Museum, Merete Bøge Pedersen.

- Hele projektret med Vitus Berings ekspedition handlede om, at zar Peter den Stores mål var at få adgang til havet. Han var interesseret i at vide, hvor langt hans rige egentlig strakte sig. Han gjorde derfor Vitus Bering til øverstkommanderende for en ekspedition til Kamtjatka, hvor Bering påviste, at der er et stræde mellem Rusland og Amerika, fortalte Morten Hahn-Pedersen.

Da ekspeditionen vendte hjem, blev en ny ekspedition sendt afsted til Kamtjatka - en gigantisk ekspedition - noget af det største, der nogen sinde er set. Det var en ekspedition, hvor deltagerne døde som fluer. Der var tale om voldsomme strabadser. Det er den ekspedition, som tv-holdet prøver at følge i de seks udsendelser.

Bering nåede den amerikanske vestkyst, og det endte med, at han og hans mandskab måtte overvintre på Beringøen, hvor han døde i 1741.

- Vi var afsted i 27 dage, mens Bering var afsted i årevis, så vi har gjort det, at vi besøger de steder, hvor Bering også var. Vi kunne have fortalt 10.000 historier om Bering og hans næstkommanderende Spangsberg, men vi måtte begrænse os, fortalte Cecilie Nielsen.

Mens Bering-ekspeditionen i videst muligt omfang brugte de russiske floder som transportveje, brugte tv-holdet fra Danmark i vid udstrækning den transsibirske jernbane.

I forbindelse med tv-udsendelserne er der netop udkommet en bog skrevet af Morten Hahn-Pedersen med titlen "På Zarens Befaling", der handler om Bering og Spangsberg i Sibirien 1725-1743.

Første afsnit af "Ekspeditionen - På sporet af Vitus Bering" sendes onsdag kl. 21.45 på DR K.

Cecilie Nielsen fortalte på Horsens Museum om den kommende tv-udsendelse, Foto: Jens Amtoft
Omkring 50 var mødt op på Horsens Museum for at høre om Vitus Bering. Foto: Jens Amtoft
Morten Hahn-Pedersen var historisk konsulent på udsendelsen. Her ses han sammen med Cecilie Nielsen. Foto: Jens Amtoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce