Annonce
Aarhus

Er tiden moden til Hein Heinsen?

Sådan ville billedhuggeren Hein Heinsen udsmykke Store Torv og Lille Torv. Hans forslag blev i den grad afvist. Fotocollage: Axel Schütt

»Tiderne de skifter,« sang Bob Dylan for mange år siden.

Det gør de også i Århus, hvor nye vinde kan gå hen og blæse alle tiders mest omstridte Århus-kunstværk ud af mølposen.

Vi taler om billedhugger Hein Heinsens »Ringen«, »Kilen« og »Vogterne«, der i 1994 var tiltænkt en placering på Store Torv og Lille Torv. Her var Statens Kunstfond villig til at betale for kunstnerisk udsmykning. Men kun hvis kunsteren hed Hein Heinsen.

Men Heinsens værk var ikke populært i Århus, og efter en lang og intens folkelig debat droppede Århus Byråd i juni 1996 Heinsen-projektet. Selv om det i første omgang betød et farvel til midlerne fra kunstfonden.

Men kun i første omgang, for kunstfonden endte med at bakke op om en ide om en udsmykningskonkurrence. Seks kunstnere deltog, og et udvalg med tre medlemmer fra kunstfonden og fire fra Århus Kommune valgte Elisabeth Toubros »Vanddragen« som den rette udsmykning til Store Torv.

»Sagen illustrerer meget godt, hvad der kan ske, når der går for meget politik i den. Hvis ikke det var sket, havde vi i dag haft Hein Heinsens kunstværk, »Ringen, Vogterne og Kilen«. Jeg tror, at alle i dag kan se, at det havde været en bedre løsning,« siger Peter Thyssen.

Det er aldrig for sent at blive klogere. Så hvorfor ikke gå til Statens Kunstfond og sige, at nu er tiden moden til Hein Heinsen?

»Tjah. Det kunne blive endnu en Århus-historie, men denne gang en af de gode,« siger Peter Thyssen.

Marc Perera Christensen (K) er ikke afvisende.

»At bede om at få Hein Heinsen tilbage er bestemt en mulighed. Men det er de alternativer, der dukkede op også. Per Kramers »Grædende Træ«, for eksempel,« siger Marc Perera Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Annonce