x
Annonce
Erhverv

Er Warren Buffett blevet for gammel?

<p>Den 85-årige mangemilliardær Warren Buffet er i årevis blevet hyldet som en vaskeægte investeringsguru. Det seneste år har Buffet dog haft mere end almindeligt knas med sine investeringer.</p>

Warren Buffett bliver igen og igen omtalt som verdens mest succesfulde investor. Målt over de seneste 12 måneder falder den 85-årige mangemilliardærs investeringer dog temmelig skævt ud. Spørgsmålet er, om Buffet er blevet for gammel til aktiemarkedet?

Den amerikanske forretningsmand Warren Buffett har år efter år skrabet bugnende formuer sammen ved at spotte og købe aktier, før resten af markedet så potentialet. Buffetts næse for »guldklumper« på aktiemarkedet har givet ham tilnavnet »Oraklet fra Omaha« og en uofficiel titel som det 20. århundredes mest succesfulde investor.

Annonce

Forbes ranglister den 85-årige amerikaner som verdens tredje rigeste mand i en gylden multimilliardærklub, hvor han kun bliver overgået af Microsoft-grundlæggeren Bill Gates og mexicanske Carlos Slim. Warren Buffett råder helt konkret over en pengetank i Joachim von And-størrelse med et indhold, der tidligere på året blev opgjort til knap 480 mia. kroner.

Hans børsnoterede selskab Berkshire Hathaway har over de seneste fem og ti år været en garanti mod kurstab, men kigger man på udviklingen over de seneste 12 måneder bliver fortællingen om evig succes noget mere ramponeret. Her har investorerne nemlig fået et afkast, som er næsten 10 pct. dårligere end markedsudviklingen i USA.

»Over de seneste 12 måneder har det knebet med Buffetts træfsikkerhed. Store beholdninger i eksempelvis Coca-Cola, American Express og Wells Fargo har ikke givet noget afkast, er faldet med 10 pct. eller har ikke kunne holde afkasttrit med den generelle markedsudvikling i USA,« skriver Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en analyse om den aktuelle formkurve i Berkshire Hathaway.

Den ukronede aktieverdensmester er derudover løbet ind i store vanskeligheder med investeringer i IBM og supermarkedskæden Walmart, der begge er raslet ned i værdi det seneste år. Walmart-aktien er faldet helt igennem med et fald på over 20 pct.

Spørgsmålet er, om Warren Buffetts strategi med at investere i kendte mastodonter, stærke brands og fokus på det »kendte« stadig er en tidssvarende investeringsfilosofi i et mere og mere dynamisk aktiemarked.

Warren Buffett er kendt for at håndplukke sine investeringer ud fra gennemgående analyser af en virksomheds værdi. Han går ikke efter selskaber, som bliver morgendagens trend, men satser på virksomheder, der har vist stabile indtjeningskurver over en periode på 10 år.

Over årene har Buffett overdraget mere og mere ansvar til sine viceinvesteringsschefer i Berkshire Hathaway, men han fungerer stadig som overhoved for det gigantiske investeringsselskab. Den 85-årige amerikanske superinvestor har tidligere været bagud med sine investeringer på den korte bane, men er alligevel endt med at feje sine investeringskollegaer eftertrykkeligt af banen i sidste ende.

»Investorerne må dog med rette spørge sig selv, om Warren Buffetts fremskredne alder kan have betydet, at hans investeringer ikke længere passer til den moderne økonomi,« skriver Per Hansen, der samtidig spekulerer i, at der kan være et tiltrængt generationsskifte på vej i Berkshire Hathaway.

Selskabets næstkommanderende Charlie Munger rundede i øvrigt tidligere på året 91 år, så han kan næppe kategoriseres som virksomhedens kronprins.

Warren Buffett er kendt som en ivrig filantrop og har tidligere sagt, at 99 pct. af hans formue skal gå til velgørende formål, når han dør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce