Annonce
Aarhus

Erhverv Aarhus: Forvirring og bekymring ved udsigten til en 'hård brexit'

Bestyrrelsesformanden i Erhverv Aarhus, Terje Vammen, krydser fingre for at Strobritannien og EU for forhandlet sig frem til en 'blød Brexit', så der ikke bliver en toldmur, der vil forringe vilkårene i Storbritannien for de østjyske virksomheder. En ny folkeafstemning om Brexit, tror Terje Vammen ikke på. Foto: Flemming Krogh

Bestyrelsesformand i Erhverv Aarhus krydser fingre for, at der snart falder en Brexit-aftale på plads, så de østjyske virksomheder kan eksportere til Storbritannien uden problemer med en toldmur.

AARHUS: Folkeafstemningen, der sendte briterne ud af EU, skabte overskrifter og voldsomme dønninger rundt om i Europa. Brexit, som den er blevet døbt, endte med at være en nærmest uoverskuelig beslutning, som et enormt værk af embedsmænd og politikere i mange lande siden har forsøgt af få overblik over.

Dansk bacon og andre landbrugsprodukter er nogle af de populære, danske eksportvarer, som kan blive hårdt ramt, hvis ikke EU og Storbritannien får indgået en handelsaftale inden den 1. marts 2019.

I Østjylland hersker der, ligesom mange andre steder i Danmark og i udlandet, forvirring og usikkerhed omkring fremtidens eksportmuligheder til det engelske marked. Omkring 70 fremmødte var fornylig til orienteringsmøde, indkaldt af Erhverv Aarhus, der repræsenterer 600 virksomheder og omkring 110.000 medarbejdere.

- Der er ingen tvivl om, at de virksomheder, som vi repræsenterer, er opmærksomme men også usikre på, hvad fremtiden bringer, hvis man er involveret i Storbritannien. Forhandlingerne er i fuld gang, men hvis ikke EU og Storbritannien finder en gunstig aftale, kan det skabe store problemer med toldafgifter på danske varer, som også kan risikere at skulle vente i lang tid ved en grænse mellem EU og Storbritannien, hvor toldere skal undersøge og godkende varer der ankommer med lastbiler i stort antal, forklarer formanden for Erhverv Aarhus, Terje Vammen.

- Kursen på pundet er faldet. Det gør danske varer dyrere i Storbritannien. Og skulle der ikke blive indgået en fordelagtig handelsaftale, vil kursændringerne kombineret med øget ventetid ved grænsen til Storbritannien forringe vilkårene for dansk eksport, siger Terje Vammen.

Annonce
Brexit illustration

Handler om andet end økonomi

De økonomiske konsekvenser ved et Brexit, som enten får en hård eller blød landing - afhængigt af de aftaler, der bliver indgået - kan blive alvorlige. Men da dansk eksport til Storbritannien udgør omkring syv procent er det ikke alarmerende, hvis man spørger Terje Vammen.

- EU kan heller ikke lave en gunstig aftale for Storbritannien, uden at det kan få betydning for andre lande, som ville kunne være fristet til at gøre det samme som briterne. Det er en del af den gotiske knude, mener erhvervsmanden, som til dagligt arbejder med markedsanalyse i firmaet Epinion.

Ligesom i mange andre danske og østjyske virksomheder venter han i spænding på udfaldet af forhandlingerne, som også indebærer mange andre problemer.

Folk fra Storbritannien, der i mange tilfælde har boet i Danmark i en menneskealder uden dansk pas, og som risikerer ikke at kunne arbejde i Danmark som engelske statsborgere. De personer kan naturligvis søge om dansk pas, men det er ofte en langsommelig proces.

Brexit rammer bredt

For Aarhus som en universitetsby er der også mange forhindringer forbundet med et Brexit.

Et eksempel er de omkring 120 samarbejdsprojekter, som Aarhus Universitet har med flere partnere i udlandet. Ifølge Terje Vammen er der deltagelse fra Storbritannien i 86 af dem, svarende til 70 procent. Et tal, der tydeligt viser en høj grad af involvering imellem det østjyske universitet og tilsvarende steder i Storbritannien.

At der også er følelser involveret i Brexit for mange mennesker, er Terje Vammen ikke i tvivl om.

- England og Storbritannien er jo vores allierede. Siden krigen har vi samarbejdet og derfor kommer vi til at mangle en allieret i EU.

- Vores kultur og humor minder meget om den engelske. Og tænk på, hvor meget engelsk musik som The Beatles og engelsk fodbold fylder i den danske bevidsthed, lyder det ærgerligt fra Terje Vammen, som krydser fingre for den bløde landing.

- Men om der kommer en gunstig aftale, er jeg langt fra sikker på. Uenigheden blandt befolkningen i Storbritannien og i deres parlament er stor, så jeg frygter, at de ikke når at finde frem til en acceptabel løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Ingen skal være ensomme

”Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget.” Sådan sagde vores kloge dronning blandt andet i sin nytårstale. Og som sædvanligt har majestæten ret: Ingen skal være ensomme. Men ensomheden er opstået i takt med at tidsånden, hvor samfundet har udviklet sig til, at vi alle er vores egen lykkes smed. Vi er omringet af en syg mig-mig-mig-kultur, hvor de stærkeste med lethed overlever på første klasse, mens de lidt svagere fuldstændig kynisk efterlades på perronen, når eksprestoget buldrer afsted. Aldrig har der i Statstidende været så mange efterlysninger af pårørende til en ensom afdød, og det sker oftere og oftere, at man hører om en person, der er fundet død i sin lejlighed – en måned efter døden indtrådte. Og ikke så sjældent er det en besøgsven, der finder afdøde. En besøgsven – smag lige på ordet! Jamen, hvad er det for en uorden? Hvorfor kan vi i et lille land som Danmark ikke tage os bedre af hinanden? Vi skal huske kontakten til familiemedlemmer, til gamle venner, til naboerne og til dem vi møder på vores vej. Glem nu for pokker den dér med, at vi vil ikke blande os – vi skal netop blande os, være nysgerrige, vise interesse og omsorg – ja, kort sagt: gøre noget!

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];