Annonce
Navne

Erhvervsguruen blev mangemillionær: Købte det imponerende Løndal Gods syd for Silkeborg

Lars Kolind har ad to omgange været formand for den internationale spejderbevægelses fond, World Scout Foundation. Arkivfoto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Erhvervsmanden Lars Kolind er stolt af sin betydning for moderne virksomhedsledelse og for sin indsats i spejderbevægelsen. Torsdag 5. maj fylder han 75 år.

75 ÅR: Lars Kolind var ni år, da han blev spejder, og nu, hvor han 5. maj runder 75 år, fylder spejdergerningen stadig i hans liv.

I mellemtiden har han været feteret virksomhedsleder, serieiværksætter, bestyrelsesmedlem og endda haft en kort flirt med politik.

Hele vejen igennem har spejderdyderne været en ledetråd for ham.

Annonce

- For mit vedkommende var jeg heldig og fik en supergod lederuddannelse, fra jeg var 12 år og til 20'erne, og det fik jeg kæmpestor gavn af resten af mit liv, siger Lars Kolind.

For mit vedkommende var jeg heldig og fik en supergod lederuddannelse, fra jeg var 12 år og til 20'erne, og det fik jeg kæmpestor gavn af resten af mit liv.

Lars Kolind

Netop ledelse skulle blive essensen af Lars Kolinds karriere.

Ikke mindst i hans tid som meget succesrig direktør for Oticon og William Demant Holding fra 1988 og ti år frem.

Her revolutionerede Kolind høreapparatvirksomheden ved at gøre op med faste strukturer og give medarbejderne mere frihed under ansvar.

Nytænkende ledelse

Metoden er skiftevis blevet kaldt "Kolind-kuren", "Spaghettiorganisationen" eller "Unboss", som også er navnet på den bog, Lars Kolind selv har skrevet om emnet.

- Jeg har brudt meget radikalt med den måde, man plejer at organisere virksomheder på med en pyramide med en masse linjer og kasser.

- Jeg gør det modsatte: Jeg starter med folkene, så de selv får lov til at bygge deres kasser. Så præsterer de mere og er mere glade, og virksomhederne vokser, siger Lars Kolind om sin filosofi.

Tiden i Oticon gjorde både Kolind til en funklende stjerne på erhvervshimlen og til mangemillionær. Så solid var indtjeningen, at han og hustruen Vibeke Riemer i 1996 købte og istandsatte det imponerende Løndal Gods syd for Silkeborg.

Et årti senere skiftede de det ud med palæet Tusculum ved Bagsværd Sø nord for København, der er genbo til Marienborg og en overgang blev omtalt som Danmarks dyreste hus.

Efter Oticon tog Lars Kolind ikke et nyt direktørjob, men koncentrerede sig om ledelsesudvikling, bestyrelsesarbejde og at løbe nye virksomheder i gang.

Annonce

Et politisk nederlag

Han engagerede sig også som samfundsdebattør og forfatter, mens hans mislykkede folketingskandidatur for Ny Alliance i 2007 - med et opsigtsvækkende forslag om lavere skat på Fyn - nok tæller som karrierens eneste store nederlag.

Lars Kolind har med egne ord været med til at stifte eller udvikle over 25 nye virksomheder, hvoraf omkring en tredjedel har fået stor succes - et snit, han selv er meget tilfreds med.

Og han er stadig på udkig efter nye muligheder, selv om han har nået en alder, der for mange andre er lig med pension.

- Det skal være noget, der løser en opgave i samfundet, der er et problem. Så skal det være nogen folk, der har det rigtige værdisæt. Og så skal det være noget, der kan udvikle sig og få noget værdi, så man kan tjene penge på det, siger Lars Kolind.

Og så er han stadig aktiv som spejder og i bestyrelsen for spejderbevægelsens internationale fond for at hjælpe med at udbrede det spejderarbejde, han selv fik så meget udbytte af.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Navne

Astrid Krag uddelte fornem pris til østjyske Janni Lund Hansen: Hun er mønstereksemplet på en ildsjæl

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce