Annonce
Aarhus

Erhvervslivet hæver armene efter budgetforlig: 120 millioner kroner til lokal corona-hjælp

Marc Perera Christensen, direktør i Erhverv Aarhus, ser mange gode takter i det budgetforlig, der blev landet natten til fredag. Foto: Jens Thaysen
Skattestigningen er den eneste reelle tidsel i budgetforliget, mener Erhverv Aarhus, der især roser puljen på 120 millioner kroner, der skal hjælpe med at holde erhvervslivet flydende gennem corona-krisen.

AARHUS: Hvornår stopper corona-krisen?

Ingen ved det.

Men nu er der i hvert fald over de næste fire år afsat en pulje på 120 millioner kroner, som skal hjælpe med at holde det århusianske erhvervsliv flydende.

Annonce


Især erhvervspakken på de 120 millioner kroner er rigtig positivt.

Marc Perera Christensen, Erhverv Aarhus


'Coronapakken' blev et af de mest markante resultater af torsdagens budgetforhandlinger, hvor alle partier undtagen Venstre endte med at skrive under.

Hvad de 120 millioner kroner nøjagtig skal gå til er endnu ikke besluttet, for erhvervslivet skal selv være med til at skrive ønskesedlen.

Det skal pengene blandt andet gå til:

Det bliver op til erhvervslivet at byde ind med konkrete ønsker, men forligspartierne er enige om, at erhvervspakken i hvert fald bør indeholde initiativer inden for følgende fem områder:

  1. Styrke de erhvervsfaglige uddannelser i Aarhus, så erhvervslivet også fremover har adgang til faglært arbejdskraft
  2. Støtte til udvidelse af en international IB-certificeret skole i Aarhus for at fastholde og tiltrække internationale medarbejdere
  3. Initiativer omkring vækst, eksport, innovation og iværksætteri samt klynger
  4. Markedsføring af byens erhvervs- og investeringsklima
  5. Styrke virksomhedernes arbejde i forhold til uddannelse og beskæftigelse

Der bliver dog ikke tale om direkte økonomiske tilskud, men derimod tiltag, som understøtter erhvervslivet. Det kunne eksempelvis være en styrkelse af de erhvervsfaglige uddannelser i Aarhus for at sikre adgangen til faglært arbejdskraft.

Fokus på udbud

Hos Erhverv Aarhus er direktør Marc Perera Christensen i vid udstrækning positiv over budgetforliget.

- Især erhvervspakken på de 120 millioner kroner er rigtig positivt, og jeg glæder mig til at være med til at spille en rolle, der hvor vi kan få indflydelse, siger Marc Perera Christensen.

Hvordan ville du sætte pengene i spil?

- Der bliver eksempelvis lagt op til at se på, hvordan Aarhus Kommune kan blive bedre til at øge udbuddet af opgaver til det private, så det bliver lettere at blive leverandør til kommunen. Det er godt, for Aarhus Kommune er jo en kæmpe aktør, som det er attraktivt for private virksomheder at få som kunde, foreslår Marc Perera Christensen.

Annonce

Skader konkurrenceevnen

Set med Erhverv Aarhus' øjne, så er den eneste knast i budgetforliget skattestigningen på 0,12 procent på personskatten.

Det berører ikke virksomhederne direkte, men det gør det så alligevel, mener Marc Perera Christensen:

Marc Perera Christensen ærgrer sig over, at Venstre ikke lykkedes med at vinde gehør for sine forslag om, hvordan en skattestigning kunne undgås. Det endelige budgetforlig er dog stadig absolut spiseligt for Erhverv Aarhus. Foto: Jens Thaysen

- Når du hæver skatten på personindkomst, så gør du samtidig arbejdskraften dyrere, for så får lønmodtagerne jo færre penge med hjem hver måned. Derfor havde vi gerne været skattestigningen foruden, for det sender et forkert signal i en krisetid og er med til at forringe virksomhedernes konkurrenceevne, siger Marc Perera Christensen.

Til gengæld kan han finde mange andre ting at glæde sig over i budgetforliget.

Eksempelvis er der fokus på at gøre Aarhus mere attraktiv for højtkvalificeret, udenlandsk arbejdskraft.

- Det er helt rigtigt set, at Aarhus har behov for at kunne tilbyde en international, engelsksproget vuggestue, så byen forbedrer sin evne til at tiltrække og fastholde internationale medarbejdere og deres familier, siger Marc Perera Christensen.

Annonce

De næste fire år

De 120 millioner kroner, der skal modvirke coronaens negative konsekvenser for erhvervslivet, vil løbende komme i spil over de næste fire år.

Det bliver kommunens såkaldte erhvervskontaktudvalg, som skal være bindeleddet mellem millionerne og virksomhederne.

Jacob Bundsgaard (S) er formand for udvalget, der også tæller kommunens rådmænd samt en række repræsentanter for erhvervslivet, og han siger sådan om erhvervspakken på 120 millioner kroner:

Borgmester Jacob Bundsgaard (i midten) måtte lukke forhandlingerne uden at få Venstres underskrift (her repræsenteret af Hans Skou og Bünyamin Simsek). Partiet udvandrede hurtigt, da det stod klart, at den foreslåede skattestigning ikke var til forhandling. Foto: Axel Schütt

- Coronakrisen har ramt os alle, men for nogle af vores virksomheder er det et spørgsmål om simpel overlevelse og for deres ansatte et spørgsmål om job og livsgrundlag. Det er helt afgørende, at vi får styrket den vækst og beskæftigelse, som er grundlaget for hele vores velfærd og for udviklingen af den fantastiske by, vi bor i.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce