Annonce
Aarhus

Erhvervslivets stemme vil tilbage i byrådet: Steen Stavnsbo skal genrejse de Konservative i Aarhus

Erhvervsmanden Steen Stavnsbo gør comeback i politik og bliver ny politisk leder for Det Konservative Folkeparti i Aarhus. Foto: Axel Schütt
Stiften tegner i dag et portræt af manden, der er udset til at genrejse Det Konservative Folkeparti i Aarhus. Målet er klart for Steen Stavnsbo. Partiet skal tilbage på rådmandskontoret, og så skal oppositionen samles og stå skarpere og mere samarbejdsduelig.

AARHUS: En kendt århusiansk erhvervsmand og politisk profil er tilbage på stemmesedlen, når der næste år er kommunalvalg.

Steen Stavnsbo. 56 år. Har tidligere siddet i byrådet for Konservative fra 2014 til 2017, hvorefter han valgte ikke at genopstille for at fokusere på sin karriere med internationale bestyrelsesposter.


Annonce

Jeg er nok det, man vil kalde socialkonservativ. Man kan også sige, at jeg er erhvervsmand med et godt øje til velfærdsstaten.

Steen Stavnsbo, ny spidskandidat for de Konservative i Aarhus


Nu gør han comeback - hvis vælgerne da vil have ham.

Vælgerforeningen vil i hvert fald. Han bliver spidskandidat for Konservative i Aarhus, når der er valg i 2021.

Et bevidst valg

Selv er Steen Stavnsbo ikke meget for at bruge ordet comeback for det smager lidt af, at man har været dømt ude, synes han:

- Det var et bevidst valg, da jeg stoppede i 2017, og det skyldtes, at min bestyrelseskarriere toppede lige der, og jeg havde muligheden for at prøve nogle spændende ting af i udlandet. Men det er et lige så bevidst valg, når jeg nu vender tilbage til politik. Jeg har brugt foråret på at tænke, og jeg er nået frem til, at det er det, jeg vil og brænder for. Og jeg føler faktisk, at der er behov for sådan en som mig i Aarhus Byråd.

- Det er vigtigt for mig, at erhvervslivets stemme både er til stede og stærk i byrådet, lyder det fra Steen Stavnsbo. Foto: Axel Schütt

Med 'sådan en som mig', mener han en med stor erhvervs- og ledelserfaring, men samtidig en, der også har øje for den almindelige borgers udfordringer.

- Jeg er nok det, man vil kalde socialkonservativ. Man kan også sige, at jeg er erhvervsmand med et godt øje til velfærdsstaten. Det er erhvervslivet, der skaber de værdier, vi lever af og finansierer vores velfærdsstat med, og derfor ønsker jeg også et stærkt erhvervsliv både lokalt og nationalt.

Erhvervsmanden Steen Stavnsbo

Steen Stavnsbo er 56 år og indfødt århusianer. Han er opvokset i Langkærparken i Tilst.

I dag bor han på Aarhus Ø og er gift med Dorte. Sammen har de to voksne børn på 22 og 25 år.

Steen Stavnsbo har tidligere siddet i Aarhus Byråd fra 2014-2017 for de Konservative, men er først og fremmest kendt som erhvervsmand.

Blandt andet har han været økonomichef i Schouw & Co. og en del af koncernledelsen i vindmølleselskabet NEG Micon, som sidenhen blev fusioneret med Vestas.

Som global chef for NEG Micons projektudviklingsselskab, GREP, blev han i 2002 udstationeret i Sydney med ansvar for at starte et regionalt hovedkvarter i Asien.

Han endte med at købe hovedparten af firmaet for så at sælge det nogle år senere med en fortjeneste, der gjorde ham økonomisk uafhængig.

Siden har han brugt meget af sin tid på bestyrelsesarbejde og er i skrivende stund bestyrelsesmedlem i blandt andet de to internationale energivirksomheder 'Sonnedix Solar' og 'Ventient Energy' for JP Morgan Asset Management.

På den hjemlige bane sidder han i bestyrelsen i Erhverv Aarhus, Aarhus Letbane, FOF Aarhus og ARoS Aarhus Kunstmuseum.

I forbindelse med sin tilbagevenden til politik, kommer han til at drosle voldsomt ned for bestyrelsesarbejdet.

- Samtidig er der ikke noget ved at gå ud af en guldbelagt hoveddør, hvis der ligger fattige udenfor og sulter. Sådan er det mange steder i verden, det har jeg bogstavelig talt set med mine egne øjne. Hvordan man som velstillet kan trives i et samfund, hvor andre lider, det forstår jeg ikke, siger Steen Stavnsbo.

Annonce

Fra Tilst til Aarhus Ø

Det er svært ikke at drage en parallel fra Steen Stavnsbos politiske holdninger til hans egen livshistorie.

Han er mønsterbryder. Voksede op i det almene boligbyggeri Langkærparken i Tilst som søn af en mor og en far, der begge i en tidlig alder kom på overførselsindkomst.

En tid var det sjovere at køre på knallert end at gå i skole, og den unge Steen Stavnsbo var faretruende tæt på at blive erklæret uegnet til gymnasiet, men tog sig sammen og blev student.

Han flyttede sidste år fra villaen i Risskov til en lejlighed på Aarhus Ø og er for længst blevet økonomisk uafhængig.

Steen Stavnsbo bor på Aarhus Ø sammen med sin kone Dorte i det trappeformede byggeri ved navn AARhus. Her er parret fanget til rejsegilde foran det store byggeri i 2018. Arkivfoto: Flemming Krogh

Alligevel er ordet mønsterbryder ikke noget, han pryder sig med. I så fald er han i hvert fald langt fra den eneste i sin generation, der er det, mener han:

- Hvis jeg er mønsterbryder, så er det i kraft af, at jeg har fået muligheden for det via vores velfærdssamfund. Og det er blandt andet derfor, jeg er konservativ og ikke liberal.

- Mine forældre havde hver især kun syv-otte års skolegang, og jeg fandt ikke ret mange svar hos dem. Men jeg kan huske oplevelsen af, at jeg alligevel havde nogle muligheder, hvis jeg da ville. De lige muligheder er noget af det stærkeste ved den danske samfundsmodel, og på samme måde vil jeg gerne aflevere et endnu bedre samfund til de næste generationer.

Annonce

Konservativ nedtur

Alt andet lige ligner hans tilbagevenden en styrkelse af de Konservative i Aarhus, der har været gennem nogle magre år.

Landspolitisk blev bunden nået med katastrofevalget i 2015, hvor partiet med kun 3,4 procent af stemmerne næsten var nede at kysse spærregrænsen.

Og når stormen rusker på Christiansborg, så gynger det gerne ude i kommunerne. Ved kommunalvalget i 2017 genopstillede Steen Stavnsbo som bekendt ikke, og Konservative endte med kun at få én valgt ind. Det var den lokale toppolitiker og tidligere rådmand, Marc Perera Christensen.

Snart efter meddelte han så, at han per 1. januar 2019 droppede politik til fordel for en karriere i det private.

I 2013 kunne Marc Perera Christensen (til venstre) byde sin nye byrådskollega, Steen Stavnsbo, velkommen på rådhuset. Arkivfoto: Axel Schütt

- Vi mistede en erfaren og dygtig politiker i Marc, og jeg føler, der er behov for en ny lederskikkelse. Den vil jeg gerne påtage mig, og jeg har tænkt mig at arbejde for en styrket og mere samlet borgerlig fløj i det hele taget. Det har været en rodet byrådsperiode med flere partihop, og der mangler generelt stærkere ledelse blandt de borgerlige partier, mener Steen Stavnsbo.

Hvordan skal det så komme til udtryk?

- Det handler ikke kun om at være en stærk opposition, det er lige så meget et spørgsmål om at være en stærk samarbejdspartner for det borgmesterbærende parti. Hvis vi ikke kan byde os til som et alternativ til borgmesterens normale støttepartier, så får vi aldrig for alvor flyttet byens forståelse for, hvad den borgerlige fløj kan bidrage med, uddyber Steen Stavnsbo.

Annonce

Erhvervslivets stemme

Hvis han med sit kandidatur samtidig kan bane vejen for flere erhvervsfolk i politik, så vil det kun være en bonus, mener han.

- Politik har desværre et lidt farligt ry i erhvervslivet som noget, man skal holde sig fra, fordi det kan skade relationerne til ens kunder og samarbejdspartnere, hvis man er åben om sine politiske synspunkter. Det er ærgerligt. Jeg mener snarere, at vi bør tilskynde hinanden til at tage et medansvar for samfundets udvikling, for det er vigtigt at erhvervslivets stemme er til stede og stærk i byrådet, siger Steen Stavnsbo.

Steen Stavnsbo har brugt det meste af sit voksne liv som leder i virksomheder og organisationer og mener derfor, at han har gode forudsætninger for også at påtage sig en lederrolle i den konservative byrådsgruppe såvel som mere overordnet på den borgerlige fløj i Aarhus Byråd. Foto: Axel Schütt

Oplevede du selv negative konsekvenser, sidst du sad i byrådet?

- Nej, tværtimod. Det var kun positivt, og det ville glæde mig, hvis jeg kunne medvirke til, at flere erhvervsfolk tør give det politiske en chance. Der er i befolkningen en tendens til at tænke på erhvervsfolk som nogle, der kun bekymrer sig om at have deres eget på det tørre. Men de fleste erhvervsfolk har også en stor interesse i, at velfærdssamfundet fungerer, for det er jo en del af motoren i forhold til at drive virksomhed. Hvis man har det sådan og har politiske ambitioner, så kan jeg kun opfordre til, at man stempler ind, siger Steen Stavnsbo.

Annonce

Frigør sig fra letbanen

Med sin tilbagevenden til politik siger Steen Stavnsbo samtidig farvel til størstedelen af sine bestyrelsesposter og andre forpligtelser.

Blandt andet er han formand for Aarhus Letbane og næstformand i Erhverv Aarhus, og han stopper begge steder i indeværende år.

- Det siger sig selv, at jeg ikke både kan være politisk aktiv og samtidig politisk uafhængig bestyrelsesmedlem. Især i forhold til diskussionen om letbanens etape to er det afgørende, at jeg kommer videre nu, så jeg frit kan udtale mig om, hvad jeg mener, er den bedste løsning for den kollektive trafik i Aarhus, siger Steen Stavnsbo, der uddyber sine holdninger til netop letbanen i en anden artikel her på siden.

Steen Stavnsbos spidskandidatur ventes formelt vedtaget på den kommende opstillings generalforsamling i slutningen af august, og fra da af vil han de facto være politisk leder af det Konservative Folkeparti i Aarhus, selv om næste kommunalvalg først er til november 2021.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Annonce