Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Ingen Playstation i pinsen? Giv skylden til tørken i Taiwan

Taiwan er ramt af den hårdeste tørke i 56 år, og det rammer landets store industri med mikrochips - som igen betyder, at du ikke kan finde en Playstation 5 i butikkerne og må vente på din nye B&O-højttaler. Foto: Annabelle Chih/Reuters/Ritzau Scanpix

Pinsen bliver kold og våd, og mange kunne tænke sig at fordrive tiden med Sonys spillekonsol, Playstation 5, der blev lanceret i efteråret. Men den er nærmest umulig at opstøve på butikshylderne. Alt er udsolgt, og ingen kan svare på, hvornår det bliver løst.

Forsyningen af få millimeter store mikrochips er formentlig det sidste, mange af os går og spekulerer på, men det er faktisk dem, der er skyld i manglen på Playstations.

Bang & Olufsen står med det samme problem. Stribevis af highend-produkter fra Struer er i restordre. De mangler de livgivende mikrochips.

Annonce

På den helt store skala har store bilfabrikanter som Ford og Volkswagen lukket ned for produktionen på flere fabrikker, fordi de helt nye biler ikke kan gøres færdige uden mikrochips.

Hos VW er det 100.000 biler, der ikke bliver færdige alene i dette kvartal. Chipsene, der også kaldes halvledere, bruges til alt fra motorstyring til airbagsystemer, men også til den simple funktion at hejse sideruden op, når du trykker på en knap.

Så hvad er det lige, der foregår?

Manglen på mikrochips behandles også i denne uges erhvervspodcast, Erhvervsklubben:

 

Manglen på mikrochips er blevet til storpolitik, fordi produktionen stort set er koncentreret på en håndfuld kæmpevirksomheder, især i Asien. Man kan ikke knipse med fingrene og bygge en ny halvlederfabrik. De koster milliarder af kroner og kræver mindst to års planlægning.

Det gør ondt, når de eksisterende fabrikker er ramt af en myriade af problemer. Det første benspænd er selvfølgelig, at vi under coronakrisen har købt enormt meget elektronik. Dels til pc’er, skærme og routere til hjemmearbejdspladser, dels til fladskærme, Ipads og andre gadgets til almindeligt tidsfordriv.


USA og EU har indledt et kapløb om at sikre deres virksomheder adgang til de ellers så oversete mikrochips. Det nytter jo ikke, at bilfabrikkernes samlebånd står stille.


For mikrochipfabrikkerne var det svært at følge med, når kapaciteten i forvejen var udnyttet op til 100 procent. Ifølge BBC fabrikeres der hvert år 150 mikrochips pr. indbygger i verden. Det svarer til en produktion på 1000 milliarder chips.

Men det er ikke kun corona, der forsinker din Playstation eller B&O-højttaler. Industrien er også ramt af et sandt mareridt af naturkræfter, lige fra hård vinterkulde i Texas til jordskælv i Japan og brande i Californien. For ikke at tale om den værste tørke i Taiwan i 56 år, der presser nogle af de allerstørste mikrochipfabrikker.

Det er et problem, at de sædvanlige orkaner over det tropiske Taiwan udeblev sidste år, for det voldsomme vejr trækker normalt enorme vandmængder ind i de søer, som chipfabrikkerne pumper vand fra til produktionen. Nu er vandstanden visse steder kun seks procent af det normale niveau, og fabrikkerne må hente vand i tankvogne, hvilket er en streg i regningen, når forbruget til de sarte chips ligger på over 100.000 ton vand om dagen.

Perspektivet? Manglen på mikrochips forstærker virksomhedernes erkendelse af, at man er nødt til at spille på flere heste, når det handler om kritiske komponenter til produktionen.

Både USA og EU har indledt et kapløb om at sikre sine virksomheder adgang til de ellers så oversete mikrochips. Det nytter jo ikke, at bilfabrikkernes samlebånd står stille.

Det følger meget godt den lære, virksomhederne drog af coronakrisen: Hvis du mangler en enkelt komponent fra en underleverandør i Kina, der er lukket på grund af et sygdomsudbrud, så er du på spanden.

Det samme gælder i øvrigt, hvis et skib lægger sig på tværs af Suez-kanalen med nogle af dine containere i lasten. Så skal man kunne ringe til en anden leverandør i en anden verdensdel - en, der kan træde til i en fart.

Derfor er det igen blevet populært at tale om produktion i Europa. Men produktionen af mikrochips er speciel, og knapheden på chips spås at fortsætte ind i 2022 og måske 2023. Om det tager lige så lang tid at skaffe en Playstation 5, melder historien ikke noget om.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

Den globale mangel på mikrochips behandles også i denne uges podcast "Erhvervsklubben". Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcasts, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce