Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren om crowdfunding: Investér og få et rugbrød eller en falsk and i rente

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Hvad gør vi danskere med de over 1000 milliarder kroner, vi har stående i bankerne? Ja, flere og flere spytter pengene i crowdfunding, der fik sit gennembrud i 2020.

Det handler om, at en iværksætter eller en etableret virksomhed dropper banken og beder helt almindelige mennesker om et lån i stedet. Måske fordi banken har sagt nej, eller fordi man med crowdfunding får kontakt til en masse mennesker, der lærer dit produkt at kende og måske bliver en loyal kunde.

Den medlemsejede dagligvaregigant Coop stiller en crowdfunding-platform til rådighed, og den havde travlt sidste år. 334 projekter blev skudt i gang, og det er en tidobling på tre år.

Annonce

Fire ud af fem projekter nåede i mål og fik rejst de penge, der skal til. Det er alt eller intet. Hvis projektet ikke får tilstrækkelig opbakning, bliver det ikke til noget.

Det kan ikke helt sammenlignes med at investere sine sparekroner i en Vestas-aktie, men alligevel er 21.000 danskere altså aktive på Coops platform.

Afkastet beregnes også en smule anderledes end på aktiemarkedet. Tag blot det lille brødfirma Ristet Rug, der egentlig er en mikro-café på Nørrebro i København og nu kæmper for at genopfinde det klassiske rugbrød.

Firmaet søger 30.000 kroner til sin ”rugmission”, der handler om at sælge brød til hele Danmark. Hvis man investerer 450 kroner, får man tilsendt otte frosne rugbrød til juni - lige til at smøre madpakke af, som det hedder.


Man kom med på vognen for blot 20 kroner, og belønningen kunne være en opskrift på kartoffelfrikadeller i pdf-format.


Lyder det skørt? Slet ikke. Efter det første døgn var de første 15.000 kroner i hus, og i skrivende stund er Ristet Rug i mål med hele beløbet. Rugbrød er på vej ud til 85 ”backers”, som investorerne kaldes i crowdfunding-universet.

Coronaåret var særligt travlt og betød blandt andet, at den veganske Mock Duck fik indsamlet 109 procent af de 30.000 kroner, som de fynske ophavsmænd ansøgte om. Investorerne blev belønnet med såkaldte Mock Ducks, der smager af and, men primært består af hvedeprotein.

Adgangsbarrieren for at deltage i crowdfunding er i øvrigt ret lav. Sidste år fik aalborgensiske Vegandóttir rejst 50.000 kroner til en ny madvogn. Man kom med på vognen for blot 20 kroner, og belønningen kunne være en opskrift på kartoffelfrikadeller i pdf-format.

Men platformen kan mere end at formidle rugbrød, falske ænder og frikadelleopskrifter. Der er også projekter, der handler om kolde kontanter, og hvor det lovede afkast er bedre end at lade pengene stå på en bankkonto til negativ rente.

Den 12. april kl. 10.00 lancerede Thise Mejeri et crowdfunding-projekt til en million kroner til en ny, grøn foderstrategi. Mål: At erstatte importeret soja med dansk foder bestående af hestebønner, lupiner og ærter.

Bare 35 minutter senere havde 147 forbrugere investeret og sikret Thise lånet. Det er det hurtigst tegnede lån til dato på Coop Crowdfunding.

Investorerne belønnes ikke med foderblandinger eller minimælk, men får en rente på 1,9 procent om året i de 18 måneder, som er lånets løbetid.

Så bliver crowdfunding for alvor interessant og gør erhvervsliv og iværksætteri til et samtaleemne ude ved køkkenbordene.

En fællesnævner for mange projekter er - som det fremgår - at de handler om at udvikle sunde fødevarer helt i tråd med den grønne omstilling. Her er danskerne i hvert fald klar til at svinge dankortet uden alverdens bekymringer.

Men det gælder for al investering, at man løber en risiko, også når man skyder penge i et crowdfunding-projekt. Nogle gange er pengene tabt. Andre gange er det bare et rugbrød til madpakken, der er på spil.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce