Annonce
Østjylland

Erik skifter parcelhuset ud med selvbygget træhus på 49 kvm: Jeg får nok ikke plads til alle 50 spisestuestole

Erik Skals bygger sin egen seniorbolig på Grobund ved Ebeltoft. Foto: Flemming Krogh
Nybyggerånden lever på Grobund, hvor Erik Skals ser frem til at bo i sit selvbyggede træhus.

EBELTOFT: Området bag en nedlagt fabrik ved færgehavnen i Ebeltoft minder om en lystbådehavn på en forårsdag, hvor sejlerne gør deres både klar, inden de skal i vandet. Forventningerne er store, men her er det ikke lystbåde men træhuse i mange afskygninger og størrelser, som venter på at blive færdige og flyttet ud på en stor mark.

Et af de større huse har taget form. Den udvendige beklædning med planker i Douglasgran er ved at være færdig. Undertag og isolering er på plads. Nu skal tagets aluminiumsplader lægges på, så huset kan modstå vinteren.

- Skal vi starte deroppe, lyder det kækt fra husbygger Erik Skals på 67 år. Han er et af de modne medlemmer af Grobund, der arbejder på at skabe et nyt bofællesskab på markerne omkring den nedlagte fabrik.

Annonce

Den ranke mand er tydeligt i god form. Det blå arbejdstøj bidrager til fortællingen om en særlig person, der er rask og røring - på trods af, at han netop er blevet pensionist.

På få sekunder kravler Erik Skals op ad stilladset og tager et par sikre skridt over på de synlige lægter på taget, hvor der snart ligger sortmalede tagplader.

Diskussion om bæredygtige materialer

Man kan overveje, om aluminium er det rigtige valg til et tag på et træhus, der er tænkt som et bæredygtigt og miljøvenligt projekt.

- Taget har jeg diskuteret med flere af de andre, som laver deres egne Tiny-Houses. Jeg mener, at levetiden på 50 år i forhold til et tag i stålplader - med en væsentlig kortere levetid - retfærdiggør, at jeg bruger aluminium, argumenterer Erik Skals, som bygger et af de dyrere og større huse på stedet.

På området bag den nedlagte fabriksbygning ved færgehavnen syd for Ebeltoft bygger Erik Skals sit eget træhus. Foto: Flemming Krogh

Hvor andre klunser sig til anvendelige byggematerialer, kombinerer han nyt og brugt. Den udvendige beklædning er fra et lokalt savværk, og derfor er CO2-aftrykket ikke voldsomt, når man slipper for at indregne transport. Vinduer og døre er enten brugte eller fejlproducerede, som Erik Skals har fået indpasset i sit hus.

De fleste byggeopgaver klarer han selv.

- Jeg fik lavet et hejsesystem, så jeg kunne håndtere de bærende limtræsbjælker selv. De tungeste døre fik jeg en af de andre til at hjælpe med, siger Erik Skals, mens han sender blikket i sydlig retning.

Annonce

Basale fornødenheder giver udfordringer

Fra taget ser man de høje vindmøller på molen. Havets vandspejl aner man også bag fabriksbygningen. Det er ikke underligt, at Grobund tiltrækker folk, unge som ældre, der drømmer om at bo her på området - på en anderledes måde.

For Erik Skals handler fremtiden om at udskifte parcelhuset i Vorup ved Randers ud med en tilværelse tæt på andre mennesker. I en bæredygtig bydel, hvor daglige fornødenheder som vand, varme, sanitet og el ikke er en selvfølge. Ting, som andre tager for givet, skaber udfordringer her.

- Varmen i huset skal komme fra et brændekomfur, som endnu ikke er installeret. Det giver en udfordring med røg. Det regner jeg med at kunne løse med et filter, så miljøet ikke bliver belastet, lyder Erik Skals' forklaring på én af de større udfordringer.

- Jeg er en del af en forbrugsgeneration, som har taget godt for sig siden 50'erne. Nu prøver jeg at give lidt tilbage, siger Erik Skals, da vi er kommet indenfor i træhuset på 49 kvadratmeter.

Isoleringen i huset er med træfiber, som er fremstillet miljøvenligt. Foto: Flemming Krogh

Vi passer på, hvor vi går, da det endelige plankegulv ikke er lagt. Men man fornemmer, hvordan slutresultatet bliver, da de fleste vinduer og døre er monteret.

- Huset kunne have flere vinduer, men så får jeg ikke plads til mine billeder, som hænger hjemme i mit parcelhus, forklarer Erik Skals, der ud over billeder har en passion for at samle på designerstole.

- Da min datter så huset første gang, undrede hun sig over, hvor mine 50 spisestuestole skal stå. Jeg får nok ikke plads til alle, men tanken er, at der skal stå et langt spisebord midt i rummet, så det bør give en del plads.

Annonce

Tæt på naturen

Til daglig har Erik Skals ikke behov for meget plads. Der er kun ham og hunden Liva - en fredelig terrier - i parcelhuset.

Indimellem kan det blive en udfordring i fremtiden med et hus på under 50 kvadratmeter, når man har en familie på fire børn og otte børnebørn. De fleste bor i nærheden og kan nemt fylde det nye træhus op.

Derfor ser han frem til at flytte ind i huset, når det får den rigtige placering ude på marken.

- Jeg drømmer om, at der bliver en masse plads uden om huset, hvor man kan opholde sig. Jeg vil gerne tæt på naturen, og derfor bygger jeg en overdækket terrasse, som vil fungere som shelter, så jeg kan overnatte ude, fortæller Erik Skals, der fik smag for at sove ud forrige sommer. Da kørte han gennem Jylland på en ladcykel med sin lille hund og lidt proviant - uden hjælp fra en batteridrevet motor.

- Jeg havde den skønneste tur, hvor jeg overnattede i det fri undervejs. Det var en dejlig måde at være ude på, siger den solbrændte husbygger, som tydeligvis går udenfor i mange timer.

Drømmen om at udskifte parcelhuset med et Tiny House og bo tæt på andre mennesker under primitive former er ikke en pludselig indskydelse for den rørige pensionist. Igennem livet har Erik Skals fire gange købt forsømte huse med sin tidlige kone eller en kæreste.

Erik Skals håber på at få sin egen seniorbolig op at stå på en mark tæt ved Grobund. Foto: Flemming Krogh

Med et solidt håndelag har han ombygget, tilbygget og skabt velfungerende hjem. Arbejdet har givet ham erfaringer med flere typer håndværk.

- Der er en stor tilfredsstillelse ved at bygge huset selv. Det nyder jeg, siger Erik Skals.

Annonce

Stadig i arbejde

I øjeblikket arbejder han på huset to dage om ugen. De tre sidste dage arbejder han som pædagog. Det fag har han beskæftiget sig med i 20 år. Og selvom fødselsattesten siger, at Erik Skals kunne skrue ned for tempoet, er det ikke hans plan.

- Jeg er ikke god til at sidde i en sofa med en bog. Der skal ske noget. Jeg kan slappe af og drikke rødvin, når jeg bliver gammel, lyder budskabet fra Erik Skals.

Soklen på huset bliver noget ganske særligt. Beton er ikke populært blandt husbyggerne på Grobund, da det er meget CO2-krævende at fremstille. Derfor skal huset stå på et punkt-fundament.

- Huset får ikke et traditionelt fundament i beton. Jeg har tidligere hugget figurer i granit, så det er min tanke at hugge de bærende punkter ud i granit. Måske bliver det figurer fra nordisk mytologi, som står med armene i vejret og bærer huset, funderer den kreative håndværker.

En del af hans omgangskreds undrer sig over projektet. Hans ældre søstre synes, det 'lyder lidt for fantastisk, når han har et dejligt hus i forvejen'. Men det får ikke Erik Skals til at tvivle på projektet.

Annonce

Håbet lever

Tanken om at bo tæt på andre - flere generationer sammen - tiltaler ham.

- Jeg har gode naboer i Vorup, men når man bor i parcelhuse med hække imellem, ses man ikke så ofte. Det håber jeg, vi kommer til her i fremtiden, siger Erik Skals.

Hvornår han kan flytte ind i huset vides ikke. Kommunal- og lokalplan skal behandles og vedtages, hvis folkene på Grobund skal have lov til at rykke ud på markerne. Men forhåbningen om at bo på området til sommer lever.


Jeg skal ikke bestemme over andre. Men hvis min levevis kan inspirere andre, er det dejligt.

Erik Skals. Grobund


Dyrkning af grøntsager er Erik Skals og de andre Grobønder allerede i gang med. På en mark ved en nedlagt gård, som er købt til Grobund, står grønkål og andre robuste grøntsager.

- Det er her, jeg har avlet mine kartofler i år. De er taget op, og resten står tørt inde i en af bygningerne, fortæller Erik Skals, på en kort travetur langs en af markerne, som stadig tilhører kommunen.

Grobund ligger tæt på stranden ved færgelejet syd for Ebeltoft. Foto: Flemming Krogh

I sommer-perioden boede Erik Skals i telt her. På den måde slap han for køreturen frem og tilbage, når han skulle bygge på huset.

- Jeg har 60 kilometer at køre hver vej. Ved at bo her i telt slap jeg for køreturen, og det sparede også på mit eget CO2-regnskab, forklarer den miljøbevidste pensionist.

- Jeg skal ikke bestemme over andre. Men hvis min levevis kan inspirere, er det dejligt, siger Erik Skals, mens vi traver tilbage mod den nedlagte fabrik for at gå i modsat retning ned til stranden.

En frisk vind fra sydvest får skyer med finregn til at forsvinde. Det giver udsigt til færgehavnen og Samsø i Syd. Man får næsten lyst til at hoppe i vandet.

- Her er skønt, og om sommeren kan man bade her, lyder det fra Erik Skals.

Grobund

I april 2018 købte en fond for 7,6 millioner kroner fabriksbygningerne på færgehavnen i Ebeltoft. De husede tidligere stålfabrikken Tata Steel. Størstedelen af beløbet kom fra de godt 110 medlemmer, der havde indskudt 50.000 kroner i projektet Grobund. Til gengæld får de brugsret til fabrikken og ret til at købe en byggegrund.

Fonden ejer fabrikken og jorden og låner jorden ud til en forening. Dens medlemmer køber råderet - ikke ejendomsret - når de bygger en bolig.

Fabriksbygningen på 10.000 kvadratmeter skal danne rammen om det bæredygtige iværksætter- og levefællesskab Grobund.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

AGF For abonnenter

Niklas Backman kigger tilbage på seks år i AGF-tjeneste: - Jeg føler ikke skyld, men nok lidt dårlig samvittighed, for jeg ville gerne have givet mere til AGF

Østjylland

Boligselskab vil bygge 136 boliger på mark: Bliver den lille by nu meget større?

Alarm 112

Kvinde havde betjent i røret, da hun så en stor skygge udenfor døren: - Der er nogen ved min dør ... Det sker nu! Han har en kniv!

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Annonce