Annonce
Kultur

Erindring om den evige sommer

Malene Schwartz er født i 1936. Det er først og fremmest hendes barndoms ferier, der giver bogen afsæt. Men den dag i dag har Marlene Schwartz sommerhus i Tisvilde.

Skuespiller Malene Schwartz fortæller dejlige barndomserindringer fra familiens somre i Tisvilde.

Annonce

De fleste mennesker kender følelsen: Når man tænker tilbage, var somrene simpelthen bedre. Himlen var altid blå. Det var varmt. Man var barn, havet var lunt og de voksne i godt humør.

Disse erindringer præger også skuespilleren Malene Schwartz, der i den smukke bog "Mit Tisvilde" fortæller om barndoms- og ungdomsminder fra somrene sammen med familien i Tisvilde i Nordsjælland. Malene Schwartz har fortalt erindringerne til journalist og forfatter Cathrine Errboe, og det er der kommet en dejlig bog ud af. Dejlig på den måde, at bogen er smuk og trods sit beskedne omfang både poetisk, underholdende og - oplysende.

Blandt andet rummer bogen en række korte, velskrevne artikler om de mennesker, der udgjorde kunstnerkolonien i Tisvilde i 30'erne, 40'erne og 50'erne. Folk som Julius Poulsen, Carl Jensen, Victor Haagen-Müller, Hans Bendix, William Scharff og mange flere. Bogen rummer også eksempler på kunstnernes værker - og portrætter af nogle af de fastboende i Tisvilde - flere af dem blev kunstnernes modeller. Og én af dem, den flotte livredder fra stranden, Kaj Walther, viste sig selv at rumme en kunstner - han havde stort talent for at male.

En sådan bog vil naturligvis altid have et lokalhistorisk element og få størst betydning for læsere i lokalområdet. Sådan er det også med Malene Schwartz' bog dels qua indholdet af lokale historier - og lokal historie. Dels fordi bogen er blevet til i samarbejde med egnens lokalhistoriske arkiv. Men fordi Malene Schwartz er en god iagttager og en god fortæller - og har sans for mennesker - løfter bogen sig op over det lokale. Den rummer en fin tidsskildring fra en tid, da verden ikke var af lave. Hvor mænd tog på arbejde og tjente penge. Og kvinder passede hus, hjem og børn. Med den tilføjelse, at det i tiden før og under krigen kun var de velstillede, der havde mulighed for at flytte til Nordkysten om sommeren.

En dejlig bog, især for mennesker, der er interesseret i dansk kunst og danske kunstnere. I historierne om kunstnerne og deres familie viser Malene Schwartz tydeligt sin store viden om dansk kunst - og giver os adgang til historier om nogle af kunstnerne, set fra tæt hold. Interessant.

Malene Schwartz (fortalt til Cathrine Errboe)

"Mit Tisvilde "

144 sider, rigt illustreret, smukhttp://ncsrobot1.jf.medier:8080/rc/ bog.

Gyldendal

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce